Рішення
від 21.06.2019 по справі 605/195/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/195/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"21" червня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2 П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_3 до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_3 звернулась в суд з позовом до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті її матері ОСОБА_4 , залишилось спадкове майно, у вигляді земельної ділянки площею 4,2234 га., кадастровий номер НОМЕР_1 .

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у заяві та просить задовольнити. Крім того, додав, що інших спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті спадкодавця, немає.

Представник відповідача - Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 28 липня 1964 року.

Позивач 09 червня 1979 року одружилась із ОСОБА_6 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_7 на прізвище чоловіка ОСОБА_8 , що вбачається із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 09 червня 1979 року.

Матері позивача - ОСОБА_4 належала земельна ділянка площею 4,2234 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Мозолівської сільської ради, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності сформованим 04 серпня 2017 року та витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 14 лютого 2019 року виданим відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Мати позивача ОСОБА_4 04 січня 2012 року в Мозолівській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт, розпорядженням якого вищезазначене належне їй майно заповіла позивачу.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 19 квітня 2018 року виданим виконавчим комітетом Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Із довідки виданої виконкомом Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№68 від 28 травня 2019 року видно, що інших осіб із прізвищем, ім`ям та по батькові - ОСОБА_4 , окрім матері позивачки, яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 та померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на території вказаної сільської ради не було і немає.

Позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_4 , у вигляді земельної ділянки площею 4,2234 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Мозолівської сільської ради, що виразилось у постійному проживанні разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та підтверджується довідкою виданою виконкомом Мозолівської сільської ради Підгаєцького району за вих.№104 від 19 липня 2018 року.

Позивач зверталась в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті своєї матері, однак в цьому їй було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що видно із відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№702/01-16 від 15 листопада 2018 року.

Той факт, що правовстановлюючий документ на спадкове майно, а саме державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 від 23 вересня 2004 року виданий на ім`я ОСОБА_4 - втрачено, підтверджується публікацією в районній газеті «Земля Підгаєцька» за №7 від 22 лютого 2019 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_3 до Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді земельної ділянки площею 4,2234 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Мозолівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Представник позивача: ОСОБА_9 Петрович, АДРЕСА_2 .

Відповідач: Мозолівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Мозолівка вул. Л.Українки, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052911.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено23.06.2019

Судовий реєстр по справі —605/195/19

Рішення від 21.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 04.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні