Рішення
від 16.12.2009 по справі 22/207-09-5875
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" грудня 2009 р. Справа № 22/207-09-5875

За позовом Суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особи ОСОБА_2;

до відповідачів 1) Біляївс ької районної державної ад міністрації Одеської област і;

2) Троїцької сільської р ади;

про визнання права власнос ті

Суддя Торчинська Л.О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2 - ос обисто;

Від відповідачів: не з'явили ся;

СУТЬ СПОРУ: позивач Суб'єкт підприємницької ді яльності-фізична особа ОСО БА_2 звернулася до господар ського суду Одеської області з позовною заявою до відпові дачів Біляївської район ної державної адміністрації Одеської області та Троїць кої сільської ради про визн ання права власності.

Позивач в судове засіданн я з' явився та просив суд зад овольнити позовні вимоги в п овному обсязі, з підстав викл адених у позовній заяві.

Представник відповідача Біляївської районної держ авної адміністрації Одесько ї області до суду не з' явивс я, відзив на позов не надав, пр о час та місце розгляду справ и був повідомлений у встанов леному законом порядку. Спра ва розглядалася в порядку ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними в ній документами.

Представник відповідача Троїцької сільської ради в судове засідання не з' явив ся, надав клопотання в якому п озовні вимоги визнає та прос ить суд розглянути справу бе з участі представника.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши

пояснення представника по зивача, суд встановив:

як вбачається з Держан ого акту на право власності н а земельну ділянку серія ЯЕ № 118499 від 04.07.2007р. позивач є власнико м земельної ділянки площею 0,06 0 га, яка розташована по АДРЕ СА_1, цільове призначення зе мельної ділянки для розміщен ня об' єктів побутового обсл уговування населення (магази ну, перукарні та майстерні по ремонту взуття).

Згідно робочого проекту на будівництво комплексу підпр иємств торгівлі та обслугову вання населення по вул. К. Марк са, 8, с. Троїцьке, Біляївського району, Одеської області, яки й було замовлено Суб' єкто м підприємницької діяльно сті - фізичною особою ОСОБ А_2 у МПП „Проектос”, позивач ем була збудована нежитлова будівля загальною площею 137,90 к в.м., на земельній ділянці площ ею 0,060 га, яка розташована за ад ресою АДРЕСА_1.

Зазначений об'єкт відповід ає будівельним нормам та пра вилам, не впливає негативно н а навколишнє середовище та н е несе собою небезпеку життє діяльності людей та ін. Загал ьна площа нежитлової будівлі складає 137,90 кв.м.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 319 Циві льного кодексу України, влас ник володіє, користується, ро зпоряджається своїм майном н а власний розсуд, власник має право вчиняти щодо свого май на будь-які дії, які не супереч ать закону.

Згідно зі ст. 41 Конституції У країни кожен має право волод іти, користуватися і розпоря джатись своєю власністю. При цьому власник, здійснюючи св ої права, зобов' язаний не за вдавати шкоди навколишньому середовищу, не порушувати пр ава та охоронювані законом і нтереси громадян, юридичних осіб і держави.

Відповідно до ч.3 ст. 376 Цивіль ного кодексу України, право в ласності на самочинно збудов ане нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за о собою, яка здійснила самочин не будівництво.

Відповідно до ч.1 ст. 3 Цивільн ого процесуального кодексу У країни, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених , невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до п. 1 ст. 134 ГК Укра їни суб' єкт господарювання , який здійснює господарську діяльність на основі права в ласності, на свій розсуд, одно осібно або спільно з іншими с уб' єктами володіє, користує ться і розпоряджається належ ним йому майном, у тому числі м ає право надати майно іншим с уб' єктам для використання й ого на праві власності, праві господарського відання чи п раві оперативного управлінн я, або на основі інших форм пра вового режиму майна.

Відповідно з п. п. 1,2 ст. 321 ЦК Укр аїни право власності є непор ушним. Ніхто не може бути прот иправно позбавлений цього пр ава чи обмежений у його здійс ненні. Особа може бути позбав лена права власності або обм ежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встано влених законом.

Відповідно до п. п. 1, 2 ст. 331 ЦК У країни право власності на но ву річ, яка виготовлена (створ ена) особою, набувається нею, я кщо інше не встановлено дого вором або законом. Особа, яка в иготовила (створила) річ зі св оїх матеріалів на підставі д оговору, є власником цієї реч і. Право власності на новоств орене нерухоме майно (житлов і будинки, будівлі, споруди то що) виникає з моменту заверше ння будівництва (створення м айна). Якщо договором або зако ном передбачено прийняття не рухомого майна до експлуатац ії, право власності виникає з моменту його прийняття до ек сплуатації. Якщо право власн ості на нерухоме майно відпо відно до закону підлягає дер жавній реєстрації, право вла сності виникає з моменту дер жавної реєстрації.

У відповідності до ст. 328 ЦК У країни, право власності набу вається на підставах, що не за боронені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомір но, якщо інше прямо не виплива є із закону або незаконність набуття права власності не в становлена судом. Тобто, пере лік підстав набуття права вл асності не є вичерпним та має місце презумпція правомірно сті набуття права власності. Оскільки спірні споруди бул о зведено виключно власними силами позивача та у відпові дності до діючих технічних і будівельних норм, тому саме з а позивачем має бути визнано право власності на дані об'єк ти.

Відповідно з ч. 1 ст. 376 ЦК Украї ни, житловий будинок, будівля , споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будів ництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній д ілянці, що не була відведена д ля цієї мети, або без належног о дозволу чи належно затверд женого проекту.

Норма ч. 5 ст. 376 ЦК України зазн ачає, що на вимогу власника (ко ристувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно , яке самочинно збудоване на н ій, якщо це не порушує права ін ших осіб.

Частина 3 ст. 375 ЦК України заз начає що право власника на за будову земельної ділянки зді йснюється при дотримані архі тектурних, будівельних, сані тарних та інших норм і правил . Вищезазначене самовільн е збудоване нерухоме майно н е порушує та не може порушува ти права інших осіб.

Згідно ст. 15 ЦК України кожн а особа має право на захист св ого цивільного права у разі й ого порушення, невизнання аб о заперечування. Кожна особа має право на захист свого інт ересу, який не суперечить заг альним основам цивільного за конодавства.

Відповідно до ст. 16 цього ж ко дексу кожна особа має право з вернутися до суду за захисто м свого особистого немайново го або майнового права та інт ересу. Одним із способів захи сту цивільних прав та інтере сів є визнання права.

Згідно ст.. 316 ЦК України прав о власності є правом особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своє ю волею, незалежно від волі ін ших осіб. Зміст права власнос ті визначений ст. 317 ЦК України відповідно до якого власник у належать права володіння, к ористування та розпорядженн я своїм майном.

Відповідно до ст. 177 Цивільно го кодексу України, об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші, цінні папери, інш е майно, майнові права, резуль тати робіт, послуги, результа ти інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а так ож інші матеріальні і немате ріальні блага. Згідно ст. 41 Кон ституції України та ст. 321 Циві льного кодексу України, прав о власності є непорушним і ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні. В ідповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України, власник мож е вимагати усунення будь-яки х порушень його права власно сті, хоч би ці порушення і не б ули поєднані з позбавленням володіння майном. Також ст. 392 ц ього ж Кодексу передбачено, щ о власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни, доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Статтею 33 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень.

Відповідно до ст.43 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, ке руючись законом.

Отже, як вбачається з вищеви кладеного, вимоги позивача о бґрунтовані та підлягають за доволенню, а заперечення від повідача не можуть бути прий няті судом до уваги, оскільки спростовуються наявними мат еріалами справи.

Керуючись ст.ст. 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Визнати право власно сті за Суб' єктом підпри ємницької діяльності - фізи чною особою ОСОБА_2 на нов остворене майно нежитлову бу дівлю загальною площею 137,90 кв.м ., яка розташована за адресою АДРЕСА_1.

Відповідно до Тимчасов ого положення про порядок ре єстрації прав власності на н ерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиці ї України від 7 лютого 2002 року № 7/5, з наступними змінами та доп овненнями, та Закону України «Про державну реєстрацію ре чових прав на нерухоме майно та їх обмежень»від 1 липня 2004 р оку № 1952-ІV з наступними змінами та доповненнями, це рішення с уду є правовстановлюючим док ументом, на підставі якого КП «Біляєвське міське бюро тех нічної інвентаризації»пови нно провести державну реєстр ацію прав власності на визна чений у цьому рішенні об' єк т нерухомості.

Рішення суду набува є законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.12.2009
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу8255254
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/207-09-5875

Рішення від 16.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 04.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 26.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні