Рішення
від 11.06.2019 по справі 605/173/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/173/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" червня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивачів:

ОСОБА_1 ОСОБА_4

відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 до Поплавської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 звернулись в суд з позовом до Поплавської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді 1/12 частки житлового будинку з господарськими будівлями за кожним, що знаходиться в АДРЕСА_1 , ј частка якого належала відповідно їх батькові та чоловіку - ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_3 не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, підтримання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

У підготовчому судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити. Крім того, додала, що ј частка житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 належала її покійному батьку - ОСОБА_5 , з яким на момент смерті проживали вона з братом та матір`ю. Інших спадкоємців 1-ої черги за законом після смерті її батька, немає.

У підготовчому судовому засіданні позивач ОСОБА_4 позовні вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити.

У підготовчому судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 позовні вимоги визнала повністю та просить їх задовольнити. Крім того, додала, що вона є рідною сестрою спадкодавця, при цьому їй належить ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 .

Представник відповідача - Поплавської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовчому судовому засіданні не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучене до матеріалів справи.

Суд, заслухавши пояснення позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , відповідача ОСОБА_2 , дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.524 ЦК України (в редакції 1963 року) спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.529 ЦК України (в редакції 1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

У відповідності із п.1 ч.1, ч.2 ст.549 ЦК України (в редакції 1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в сім`ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 22 травня 1997 року.

Позивач ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в сім`ї: батька - ОСОБА_5 та матері - ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 12 листопада 2001 року.

Позивач ОСОБА_1 06 березня 2012 року змінила ім`я із ОСОБА_1 на ОСОБА_1 , що видно із свідоцтва про зміну імені виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Підгаєцького районного управління юстиції Тернопільської області.

Спадкодавець ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в сім`ї: батька - ОСОБА_6 та матері - ОСОБА_7 , що вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 14 лютого 1973 року.

Позивач ОСОБА_4 12 листопада 1994 року одружилась із ОСОБА_5 , у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_4 на прізвище чоловіка ОСОБА_4 , про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 12 листопада 1994 року.

Мати спадкодавця ОСОБА_5 - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 22 вересня 2010 року виданим Поплавською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Відповідачу ОСОБА_2 належить ѕ частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що видно із витяга про державну реєстрацію прав від 04 січня 2012 року виданого Підгаєцьким РБТІ, довідки виданої виконавчим комітетом Поплавської сільської ради за вих.№107 від 20 березня 2019 року та рішення Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 09 грудня 2011 року, яке набрало законної сили.

Спадкодавцю ОСОБА_5 належала НОМЕР_6 частка житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що вбачається із довідки виданої виконавчим комітетом Поплавської сільської ради за вих.№107 від 20 березня 2019 року.

ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 від 20 квітня 2001 року виданим Поплавською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Після смерті ОСОБА_5 , його дружина - позивач ОСОБА_4 та діти - позивачі ОСОБА_3 та ОСОБА_1 прийняли спадщину у вигляді вищезазначеного спадкового майна, що виразилось у постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а також у фактичному вступі в управління та володіння спадковим майном, що підтверджено ними в судовому засіданні, визнано відповідачами, а також вбачається із довідки виданої виконавчим комітетом Поплавської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№166 від 13 травня 2019 року.

Позивачі звертались до нотаріуса із заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_5 , однак в цьому їм було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмових відмов в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№226/01-16, 311/02-14 відповідно від 25 березня та 03 травня 2019 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_4 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати покласти на позивачів в межах ними понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст.524, 529, 549 ЦК України (в редакції 1963 року), Прикінцевими та перехідними положеннями ЦК України (в редакції 2003 року), суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 до Поплавської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді 1/12 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді 1/12 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_4 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді 1/12 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати покласти на позивачів в межах ними понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивачі: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель ОСОБА_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька ОСОБА_8 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жителька АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_10 .

Відповідачі: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька АДРЕСА_3.

Поплавська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Поплави вул. Т.Шевченка, 49, код ЄДРПОУ 04395082.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено24.06.2019
Номер документу82562317
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/173/19

Рішення від 11.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні