Рішення
від 11.06.2019 по справі 605/175/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/175/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" червня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м.Підгайці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернулась в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вказуючи, що вона постійно з осені 2001 року проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_4 аж до дня її смерті та прийняла спадщину у вигляді земельної ділянки, що належала останній, оскільки це їй необхідно для звернення до нотаріуса із питанням спадкування вказаного майна.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала повністю, просить їх задовольнити та пояснила, що ОСОБА_4 була рідною сестрою її матері, тобто її тіткою. Коли тітка захворіла, а також її житловий будинок був у аварійному стані, то вона наприкінці листопада 2001 року забрала її проживати за місцем свого проживання, що в АДРЕСА_1 . Вона постійно доглядала за тіткою, яка була одинокою та похоронила її. Тітка постійно проживала разом з нею аж до дня її смерті. Встановлення даного факту їй необхідно для того, щоб прийняти спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_4 .

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 . вимоги заявника підтримав повністю та просить їх задовольнити.

В судовому засіданні заінтересована особа - ОСОБА_3 заявлені вимоги визнав повністю та просить їх задовольнити.

В судове засідання заінтересована особа - ОСОБА_5 не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання нею вимог заявника та прохання про розгляд справи у її відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

В судове засідання представник заінтересованої особи Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним заяви та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучене до матеріалів справи.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні пояснила, що вона проживає по сусідству із заявницею, а тому їй відомо, що тітка заявниці - ОСОБА_4 , яка була рідною сестрою її матері, близько 7 років проживала із ОСОБА_1 аж до дня її смерті, так як вона була хворою та одинокою. Заявниця доглядала за своєю тіткою та похоронила її.

Аналогічні пояснення в судовому засідання надала свідок ОСОБА_7 .

Суд, заслухавши пояснення заявника та її представника, заінтересованої особи ОСОБА_3., свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень викладених у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що заявниця народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_8 та матері - ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 21 березня 2019 року виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Заявниця 01 лютого 1980 року одружилась із ОСОБА_10 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_1 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 , що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 01 лютого 1980 року.

Мати заявниці ОСОБА_9 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в сім`ї: батька - ОСОБА_14 та матері - ОСОБА_15 , що видно із витяга з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 13 грудня 2018 року.

Батьки заявниці 18 червня 1954 року одружились, у зв`язку з чим мати заявниці змінила прізвище із дошлюбного ОСОБА_16 на прізвище чоловіка ОСОБА_1 , про що свідчить витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища.

Тітка заявниці - ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в сім`ї: батька - ОСОБА_14 та матері - ОСОБА_15 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 16 квітня 1953 року.

ОСОБА_17 належала земельна ділянка площею 1,11 га., яка розташована на території Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Із витяга про реєстрацію права власності на нерухоме майно та свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 24 липня 2009 року видно, що житловий будинок з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 по ј частці належить заявниці та членам її сім`ї, а саме: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та ОСОБА_10 .

Із довідок виданих виконкомом Голгочанської сільської ради за вих.№№116, 353 відповідно від 11 січня та 11 лютого 2019 року вбачається, що ОСОБА_4 була одинокою і на момент смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

Мати заявниці ОСОБА_9 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 16 лютого 2011 року.

Тітка заявниці ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 11 березня 2008 року.

Той факт, що заявниця постійно (більше 5 років) проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, крім вищезазначеного, підтверджується також довідкою виданою виконкомом Голгочанської сільської ради за вих.№75 від 10 січня 2019 року та комісійним актом від вказаного числа за №9.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , постійно (більше 5-ти років) з осені 2001 року проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_4 в АДРЕСА_1 по АДРЕСА_1 , аж до дня її смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Представник заявника: ОСОБА_2 , житель АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Заінтересовані особи: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Голгоча вул. Центральна, 6 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394929.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , житель с АДРЕСА_1 району Тернопільської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жителька АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 .

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено24.06.2019
Номер документу82562318
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —605/175/19

Рішення від 11.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні