Рішення
від 10.06.2019 по справі 607/8935/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.06.2019 Справа №607/8935/19

10 червня 2019 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- при секретарі Бойко І.І.

- за участю: заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Вербівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, яку згодом уточнив, про встановлення факту родинних відносин, зокрема, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка зазначена у свідоцтві про народження ОСОБА_4 є його бабою.

В обґрунтування заяви заявник вказав, що він є сином ОСОБА_4 . ОСОБА_4 є дочкою ОСОБА_2 . Однак, у свідоцтві про народження його матері ОСОБА_4 прізвище її матері, та його баби вказано ОСОБА_4 . За життя ОСОБА_2 заповіла йому усе належне їй майно. Однак, вказані розбіжності у документах, викликають сумнів щодо їх родинних відносин. Встановлення даного факту необхідне для підтвердження того, що він є внуком ОСОБА_2 та звільнення його від сплати витрат на нотаріальні послуги. Посилаючись на наведене, просить заяву задовольнити.

В судовому засіданні ОСОБА_1 уточнену заяву підтримав в повному обсязі та просив задовольнити.

Представник Вербівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце був належним чином повідомлений. Попередньо подав заяву про слухання справи у їх відсутності, не заперечив щодо задоволення заяви.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася матір заявника ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 29 травня 1959 року, виданим Вербівською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області, актовий запис №6. У графі Мати зазначено ОСОБА_3 .

09 лютого 1980 року ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_8 , що стверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 09 лютого 1980 року, виданим с. Першотравневе Бережанського району Тернопільської області. У зв`язку з укладенням шлюбу прізвище дружини змінено на ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , батьками якого зазначено - ОСОБА_8 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 26 січня 1982 року, виданим Першотравневою сільською радою Бережанського району Тернопільської області, актовий запис №15.

Як вбачається із заповіту від 28 січня 1998 року, посвідченого секретарем Вербівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області Добрянською М.С., зареєстрованого в реєстрі за №3, ОСОБА_3 заповіла все належне їй майно ОСОБА_1 .

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 03 лютого 2006 року, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

Як вбачається із свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 29 вересня 2006 року, виданого державним нотаріусом Підгаєцької державної нотаріальної контори Темніковою Л.Г., зареєстрованого в реєстрі за №1021, заявник ОСОБА_1 частково оформив спадкові права після смерті своєї баби ОСОБА_2 , отримавши свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

Як вбачається з рішення Вербівської сільської ради народних депутатів Підгаєцького району Тернопільської області за №3 від 09 червня 1995 року, вирішено передати безкоштовно у приватну власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських споруд, особистого підсобного господарства та в постійне користування в с. Вербів, згідно поданих заяв, у тому числі, ОСОБА_3 , площею 0,37 га.

Вказані розбіжності у документах, зокрема щодо зазначення у свідоцтві про смерть прізвища його баби ОСОБА_4 та у рішенні Вербівської сільської ради ОСОБА_4 , викликають сумнів щодо родинних відносин заявника із ОСОБА_3 .

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників справи, оцінивши наявні у справі докази, вважає, що заява підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

В силу вимог ч. ч. 1, 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка зазначена у свідоцтві про народження його матері ОСОБА_4 є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відтак, з метою встановлення факту родинних відносин між заявником та ОСОБА_3 , суд приходить до переконання про можливість встановлення даного факту судом.

Враховуючи вищезазначені обставини справи та вимоги закону, суд, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення шляхом встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка зазначена у свідоцтві про народження ОСОБА_4 є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до вимог ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухвалені судом рішення, у справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 259, 265, 268, 272, 273, 293, 315-319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 ), заінтересована особа - Вербівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області (вул. Центральна, 96, с. Вербів Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ - 04395076) про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка зазначена у свідоцтві про народження ОСОБА_4 є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення можу бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Тернопільської області або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження- якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Вербівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, вул. Центральна, 96, с. Вербів Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ - 04395076.

Повне судове рішення складено 10 червня 2019 року.

Головуючий суддяІ. М. Черніцька

Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено24.06.2019

Судовий реєстр по справі —607/8935/19

Рішення від 10.06.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 16.04.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні