Рішення
від 11.06.2019 по справі 605/203/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/203/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"11" червня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті ОСОБА_2 , залишилось спадкове майно, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 .

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовує їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що спадкодавець ОСОБА_2 є її дядьком, тобто рідним братом її матері, яка померла. ОСОБА_2 був одиноким. Після його смерті вона своєчасно звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадкового майна, при цьому вже успадкувала дві земельні ділянки, що належали спадкодавцю. Документи на житловий будинок з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , втрачено. Інших осіб, які б мали право на обов`язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , немає.

У підготовче судове засідання представник відповідача не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того визнання ним позовних вимог та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч.1 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

За змістом ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 належав житловий будинок з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , що підтверджується копіями свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витяга про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 23 березня 2005 року, а також довідкою виданою виконкомом Носівської сільської ради за вих.№73 від 23 січня 2019 року.

ОСОБА_2 04 липня 2008 року в Носівській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склав заповіт, розпорядженням якого вищезазначене належне йому майно заповів позивачу.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим виконавчим комітетом Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Той факт, що спадкодавець був одиноким та проживав в АДРЕСА_1 , підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Носівської сільської ради за вих.№545 від 24 червня 2016 року.

Позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , що виразилось у своєчасному зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, про що свідчить нотаріально посвідчена заява позивачки від 24 червня 2016 року, витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 05 вересня 2016 року, а також інформація в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№316/01-16 від 13 травня 2019 року, з якої видно, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 заведена спадкова справа 232 від 05 вересня 2016 року за заявою ОСОБА_1 , яка прийняла спадщину за заповітом. На ім`я ОСОБА_1 21 березня 2019 року за реєстрами №89, 90 видано свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки площами 1,1563 га. та 1,0229 га., які розташовані на території Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Позивач зверталась в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , однак в цьому їй було відмовлено, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що видно із відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№211/01-16 від 18 березня 2019 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Носівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , яке належало ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Носівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Носів вул. І.Франка, 2 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04395069.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено24.06.2019
Номер документу82563198
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/203/19

Рішення від 11.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні