Вирок
від 24.06.2019 по справі 401/1754/19
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.06.2019

копія

Справа № 401/1754/19

Провадження № 1-кп/401/269/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2019 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Світловодську обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32019170000000051 відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Світловодська Кіровоградської області , громадянина України, який має середню освіту, не одруженого, працюючого вантажником у ТОВ «ЗЗБВ», зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , не судимого, за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 у період з листопада 2017 року по 28.02.2019 (коли його злочинна діяльність була припинена з незалежних від нього обставин), діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою домовленістю із невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою особистого збагачення, в супереч вимогам ст.ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України, ст. ст. 55, 55-1, 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України та ст. ст. 7, 17, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», з метою прикриття незаконної діяльності, погодився придбати юридичну особу суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Веспер і К» (внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 09.08.2017 за ідентифікаційним кодом 41512839, юридична адреса: АДРЕСА_1 , основний вид діяльності діяльність посередників у торгівлі товарами широкого вжитку, поставлене на облік як платник податків в Світловодській ДПІ Олександрійського управління ГУ ДФС у Кіровоградській області 09.08.2017 за №112717205802), не з метою зайняття фінансово-господарською діяльністю, а з метою сприяння у прикритті незаконної діяльності інших осіб.

ОСОБА_5 , за попередньою домовленістю з невстановленою досудовим розслідуванням особою,маючи присобі виданий на його ім`я паспорт громадянина України 03.11.2017 року у присутності приватного нотаріуса Світловодського міського нотаріального округу ОСОБА_6 ( АДРЕСА_2 ) оформив договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Веспер і К» від 03.11.2017 року, згідно якого ОСОБА_7 передав, а ОСОБА_5 прийняв частку статутного капіталу в розмірі 50 %, та договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Веспер і К» від 03.11.2017 року, згідно якого ОСОБА_8 передав, а ОСОБА_5 прийняв частку статутного капіталу в розмірі 50 %; протокол Загальних зборів Учасників ТОВ «Веспер і К» №2 від 03.11.2017, згідно якого ОСОБА_7 та ОСОБА_8 виходять зі складу учасників ТОВ «Веспер і К» та директор ОСОБА_7 03.11.2017 звільнений з посади директора Товариства та з 04.11.2017 на його посаду призначено ОСОБА_5 .

У подальшому, договори купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Веспер і К», протокол Загальних зборів Учасників ТОВ «Веспер і К» №2 від 03.11.2017, довіреність №013/2017 від 04.11.2017 року, якою директор ТОВ «Веспер і К» ОСОБА_5 уповноважує ОСОБА_8 здійснювати представництво інтересів підприємства у державних органах, підприємствах та правоохоронних органах, наказ № 1 від 04.11.2017 року про призначення директора ТОВ «Веспер і К» ОСОБА_5 за попередньою домовленістю з невстановленою досудовим розслідуванням особою 07.11.2017 були подані до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Світловодської районної державної адміністрації Кіровоградської області (Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 4), на підставі яких державний реєстратор 07.11.2017 вніс зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань, згідно яких єдиним учасником Товариства є ОСОБА_5 .

В цей же день, 07.11.2017 року, ОСОБА_5 за попередньою домовленістю з невстановленою досудовим розслідуванням особою прибули до відділення ПАТ КБ «Приватбанк» (відділенняза адресою:Кіроворгадська область,м.Світловодськ,вул.Героїв України,б.94)та передав відповідальному працівнику банківської установи реєстраційні документи ТОВ «Веспер і К», а також здійснив підписання документів, необхідних для відкриття та обслуговування банківського розрахункового рахунку ТОВ «Веспер і К» № НОМЕР_1 , а також оформлення банківської картки, яка дає право на розпорядження грошовими коштами по банківському розрахунковому рахунку Товариства. Після відкриття банківського розрахункового рахунку ТОВ «Веспер і К» банківська картка, яка дає право на розпорядження грошовими коштами по банківському розрахунковому рахунку ТОВ «Веспер і К» відповідальним працівником банківської установи була передана невстановленій досудовим розслідуванням особі.

За вчиненнядій зпридбання ТОВ «Веспер і К», а також відкриття банківського розрахункового рахунку в банківській установі ОСОБА_5 отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи грошову винагороду в сумі 500 гривень.

При цьому,невстановлена досудовимрозслідуванням особаповідомила ОСОБА_5 , що перереєстрація підприємства відбуватиметься без мети здійснення нею підприємницької діяльності та з метою прикриття незаконної діяльності, а також останньому не доведеться у подальшому здійснювати будь-яку фінансово-господарську діяльність, організовувати ведення бухгалтерського та податкового обліків, займатися складанням та подачею фінансової та податкової звітності до контролюючих органів.

Жодних інших дій щодо реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Веспері К» ОСОБА_5 не вчиняв, первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів від імені даного підприємства не складав та не підписував, будь-які товарно-матеріальні цінності, роботи та послуги нікому не відвантажував та не надавав, а також не отримував, банківським розрахунковим рахунком ТОВ «Веспер і К» не користувався, довіреностей на уповноваження певних осіб здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені очолюваного Товариства не видавав та не підписував.

Вчинення дій, пов`язаних із придбанням ТОВ «Веспер і К», підписанням первинних документів підприємства від імені ОСОБА_5 як директора та головного бухгалтера, без відома останнього, відкриття банківського розрахункового рахунку та використання його для перерахування грошових коштів, надало змогу невстановленим досудовим розслідуванням особам, здійснювати незаконну діяльність, яка полягалав неправомірномуформуванні податковогокредиту зподатку надодану вартістьта валовихвитрат поподатку наприбуток підприємствамреального секторуекономіки,а такожнезаконного переведеннягрошових коштівз безготівковоїформи вготівку.

Дії обвинуваченого належить кваліфікувати за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України за ознаками пособництва у фіктивному підприємництві, тобто, придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності.

До підготовчого судового засідання 29 травня 2019 року між прокурором та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно угоди обвинувачений беззаперечно визнав себе винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України за обставин, викладених в обвинувальному акті.

Вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести обвинувачений за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у сумі 10200 грн. 00 коп.

В угоді передбачені наслідки укладення і затвердження угоди про визнання винуватості, встановленіст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості , суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.468КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч. 4 ст.469КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо:

1) кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів;

2) особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами;

3) особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом у судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості. При цьому, встановлено, що шкода нематеріального характеру від даного кримінального правопорушення завдана лише державним та суспільним інтересам.

Судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п.п.1- 4 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогами Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Обвинувачений та прокурор в судовому засіданні просили затвердити укладену угоду про визнання винуватості та призначити обвинуваченому узгоджене покарання.

Судом встановлено, що обвинувачений раніше не судимий , за місцем проживання характеризується посередньо , на обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

До пом`якшуючих покарання обставин суд відносить щире каяття обвинуваченого у скоєнні злочину.

Обтяжуючих покарання обставин судом не встановлено.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та обвинуваченим та призначення останньому узгодженого покарання.

Процесуальні витрати та речові докази відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 29 травня 2019 року, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні, аналізу інформації та координації правоохоронної діяльності прокуратури Полтавської області радником юстиції ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 .

Визнати ОСОБА_5 винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України та призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді штрафу у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у сумі 10200 грн. 00 коп.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України, до Кропивницького апеляційного суду через Світловодський міськрайонний суд упродовж 30 днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Суддя підпис

Згідно з оригіналом:

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82574942
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —401/1754/19

Вирок від 24.06.2019

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні