Ухвала
від 11.06.2019 по справі 712/7610/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/7610/19

Провадження №1-кс/712/4338/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , адвоката ТОВ «Надежда Ритейл 2017» ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси клопотання слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_5 про накладення арешту на майно в кримінальному провадженні № 12018251010007620 від 02.11.2018 року, -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернулася слідчий СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 з клопотанням про накладення арешту.

Клопотання мотивує тим, що у провадженні СВ Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018251010007620 від 02.11.2018, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 273 КК України.

Слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в силу свого географічного положення Черкаська область є транспортним коридором через центр України, та представляє собою мережу транспортних магістралей, вздовж яких розташовано пункти обслуговування та заправки паливно-мастильних матеріалів та газовою сумішшю автотранспортних засобів. Зазначений фактор спричинив до зростання мережі нелегальних автозаправних станцій авто-газозаправних пунктів в м. Черкаси, Черкаському районі, які належать та використовуються різними недобросовісними суб`єктами. Заправки встановлюють з порушенням всіх норм безпеки і за відсутності повного пакету дозвільної документації, при значному «наварі» на продажу пально-мастильних матеріалів та газу деякі суб`єкти не переймаються отриманням дозволів та безпекою своїх працівників, які часто працюють неоформлені в статусі «стажорів», наражаючи на небезпеку інших громадян, які користуються послугами з заправки транспортних засобів на нелегальних заправках. Основне джерело незаконного збагачення учасників ринку паливо-мастильних матеріалів та газу, відсутність належно оформленої земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням, несплата та привласнення коштів несплачених податків (акциз та ПДВ). Частина заправних станцій та пунктів розміщені в місцях, де це неможливо за будівельними та санітарними, екологічними нормами (до 50 м від будівель, до 3-м метрів від проїжджої частини - порушення норм безпеки). Корумповані зв`язки бізнесменів-газовиків з органами, котрі повинні вести нагляд та контролювати дотримання законодавства, дають можливість уникати відзначних сум штрафів, в першу чергу з боку ДФС та ДАБІ, та інших контролюючих та інспекційних органів. Частина заправок не мають належним чином оформлених документів на землекористування, дозволів на експлуатацію об`єктів підвищеної небезпеки, інших дозвільних документів безперешкодно ведуть підприємницьку діяльність. Власники нелегальних заправок реалізовують паливо без касових апаратів, не оформлюють трудові відносини з працівниками, через що бюджет не отримує значні суми коштів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 знаходиться автозаправочна станція ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452), юридична адреса якого м. Київ вулиця Жилянська, 29, що надає послуги із заправки транспортних засобів зрідженим газом, не маючи відповідних дозволів на право надання таких послуг.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухоме майно за адресою: м. Черкаси вулиця 30-років Перемоги, 11 зареєстровано за ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452).

Оскільки автогазозаправочні станції є об`єктом підвищеної небезпеки, - їх огляд з метою з`ясування можливості витоку зрідженого газу є першочерговим питанням суспільної безпеки.

Відповідно до наданих повноважень, Черкаською місцевою прокуратурою були залучені спеціалісти ПАТ «Черкасигаз» та Управління державної служби України з питань праці в Черкаській області.

Тож під час огляду 31.05.2019 загальнодоступної місцевості, на якій розташована авто газозаправна станція, що належить ТОВ «Нова-газ», комісією в складі представників служби електрохімічного захисту та приладного обстеження систем газопостачання Черкаського відділення ПАТ «Черкасигаз» встановлено витік газу на підвідному крані до шафи наповнення побутових газових балонів, що склала 1,86%-2.0% та на фільтр і грубої очистки скрапленого газу, що склало понад 2%. В зв`язку із встановленим фактом, було прийнято рішення про опломбування з метою запобігання вибухонебезпечної ситуації.

04.06.2019 був здійснений повторний огляд ємкостей та запірної арматури газових авто газозаправних станцій ТОВ «Нова-газ», що знаходиться в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 та встановлено відсутність опломбування. Заходів щодо усунення витоків газу проведено не було.

Слідчий вказує на те, що два газових модулі ємкістю 4850 м.3 та запірна арматура газових автогазозаправних станцій ТОВ «Нова-газ», що знаходиться в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 є речовим доказом у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018, в зв`язку з чим, слідчий просить задовольнити клопотання та накласти арешт на майно, - два газових модуля ємкістю 4850 м3, з запірною арматурою газових автогазозаправних станцій, що належать ТОВ «Нова-газ» та знаходяться в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги,11.

Адвокат ТОВ «НадеждаРитейл 2017» ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання з підстав, викладених у письмових запереченнях.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку адвоката ТОВ «НадеждаРитейл 2017» - ОСОБА_3 , слідчий суддя вважає, що дане клопотання не підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Згідно п.7 ч.2ст.131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів, 2) спеціальної конфіскації, 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно із ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Стаття 98 КПК Українипередбачає, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною другоюстатті 173 КПК Українипри вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 3) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

В даному випадку, газові модулі не відповідають критеріям речових доказів в кримінальному провадженні, до яких може бути застосовано такий вид забезпечення кримінального провадження.

Так, в ході розгляду клопотання установлено, що резервуари (два газових модуля) відповідно до витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно належать ТОВ «Нова-Газ» перебувають у законному володінні ТОВ «НадеждаРитейл 2017» на підставі договору оренди, а скраплений газ належать ТОВ «Газ постачання», яке передало їх на реалізацію ТОВ «НадеждаРитейл 2017» згідно договору на підставі договору комісії. Резурвуари (завод № 32708, № 32708) та запірна арматура виготовлені заводським способом, мають паспорта виробника, пройшли реєстрацію посудин, що працюють під тиском в територіальному управлінні Держгірпромнагляду по Черкаській області, мають посвідчення про якість монтажу, схеми запірної арматури, Свідоцтво про приймання та монтаж на посудині, що працює під тиском, запірної та запобіжно-регульованої арматури, пройшли перевірку та мають відповідні записи.

В зазначеному клопотанні слідчим не вказано та в судовому засіданні не доведено, які конкретно відомості, сліди містять вказані у клопотанні об`єкти, а також яким чином вони могли бути використані як знаряддя вчинення злочину, відтак, доказів того, що вказане майно містить ознаки речових доказів органом досудового розслідування не надано.

Окрім того, органом досудового розслідування не встановлено розмір завданої шкоди, а отже і не доведено співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для ТОВ «Нова-газ».

Таким чином, клопотання в кримінальному провадженні 42018251010000157 від 26.09.2018 року задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.170-174,369 - 372,376 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_5 про накладення арешту на майно в кримінальному провадженні № 12018251010007620 від 02.11.2018 року відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82580428
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —712/7610/19

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні