Ухвала
від 13.06.2019 по справі 755/6853/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/6853/19

Провадження №: 2/755/3590/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" червня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Гончарука В.П.,

з секретарем Красновою І.В.,

розглянувши цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва до ОСОБА_1 про зобов`язання звільнити земельну ділянку, суд -

В С Т А Н О В И В:

До Дніпровського районного суду м. Києва надійшла позовна заява Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва до ОСОБА_1 про зобов`язання звільнити земельну ділянку.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 25.04.2019 року відкрито провадження у вищевказаній справі та призначено справу за правилами спрощеного позовного провадження з викликом осіб до судового засідання для розгляду справи по суті в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва за адресою: 02000, місто Київ, вулиця Івана Сергієнка, будинок № 3, кабінет № 34, на 08 лютого 2018 року.

Положеннями частини другої ст. 19 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема у порядку загального або спрощеного позовного провадження.

При цьому, цивільним процесуальним законодавством передбачено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; а також справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

При цьому, положеннями ст.197 ЦПК України визначено, що одними із завдань підготовчого засідання є з`ясування надання сторонами доказів, на які вони посилаються у позові і відзиві, вирішення питання про витребування додаткових доказів, а також вирішення питань про виклик у судове засідання свідків.

При цьому, вирішуючи питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, суддя керувався положеннями п.1 ч.4 ст. 274 ЦПК України, згідно якого в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи про поділ майна подружжя.

Разом з тим, до суду 07.06.2019 року надійшов зустрічний позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва про стягнення суми компенсації, в якому вона просить стягнути суму компенсації у розмірі 1 402 702,00 грн.

Так, суд поставив на обговорення питання про прийняття зустрічної позовної заяви відповідача та переходу до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги зустрічного позову та не заперечував, щодо переходу до розгляду справи в загальному порядку.

В судовому засіданні представник відповідача не заперечував, проти вимог зустрічного позову та не заперечував, щодо переходу до розгляду справи в загальному порядку.

Вислухавши думку сторони позивача, вивчивши матеріали справи, суд вбачає достатньо підстав для прийняття зазначеного зустрічного позову та переходу до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, на підставі наступного.

Відповідно до норм ст. 193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Частиною 4 ст. 193 ЦПК України встановлено, що у випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Отже, враховуючи положення ст. 193 ЦК України, предмет та підстави даного позову, а також заявлені вимоги поданої зустрічної позовної заяви, суд приходить до висновку про прийняття вказаного зустрічного позову ОСОБА_1 , так як, вбачається, що обидва позови взаємопов`язані, їх спільний розгляд є доцільним, при цьому, вони виникають з одних правовідносин, а задоволення зустрічного позову, в даному випадку, може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Крім того, зважаючи на те, що суд прийшов до висновку про прийняття зустрічного позову, в даному випадку, враховуючи вимоги норм ЦПК України, суд вважає за необхідне призначити дану справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 193, 274, 277 ЦПК України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти зустрічний позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва про стягнення суми компенсації до спільного розгляду з первісним позовом Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва до ОСОБА_1 про зобов`язання звільнити земельну ділянку.

Перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 24 липня 2019 року на 09 годину 30 хвилин в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва за адресою: 02000, місто Київ, вулиця Івана Сергієнка, будинок № 3, кабінет № 34.

У підготовче засідання викликати учасників судового процесу.

Встановити строк відповідачу за зустрічним позовом для надіслання (надання) до суду відзиву на зустрічну позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти зустрічного позову, - протягом тридцяти днів з дня проголошення цієї ухвали. Встановити строк стороні позивача за зустрічним позовом для надіслання (надання) до суду відповіді на відзив на зустрічну позовну заяву - протягом десяти днів з дня отримання відзиву на зустрічну позовну заяву. Встановити строк стороні відповідача за зустрічним позовом для надіслання (надання) до суду заперечень на відповідь на відзив на зустрічну позовну заяву - протягом семи днів з дня отримання відповіді на відзив на зустрічну позовну заяву.

У відповідності до ч. 2 ст. 178 ЦПК України, зобов`язати відповідача за зустрічним позовом одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу за зустрічним позовом.

Роз`яснити відповідачу за зустрічним позовом, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено25.06.2019

Судовий реєстр по справі —755/6853/19

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Рішення від 22.10.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 04.10.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні