Ухвала
від 24.06.2019 по справі 591/223/19
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №591/223/19 Головуючий у суді у 1 інстанції - ОСОБА_1 Номер провадження 11-сс/816/263/19 Суддя-доповідач - ОСОБА_2 Категорія -

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті апеляційного провадження

24 червня 2019 року суддя колегії суддів з розгляду кримінальних справ Сумського апеляційного суду ОСОБА_2 перевіривши апеляційну скаргу директора ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 06 червня 2019 року про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ

Ухвалою слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 06 червня 2019 року, надано слідчим у кримінальному провадженні заступнику начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Сумській області ОСОБА_4 , старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Сумській області ОСОБА_5 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Сумській області ОСОБА_6 , слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Сумській області ОСОБА_7 тимчасовий доступ до копій документів, з правом їх вилучення, які перебувають у володінні АТ «Скай Банк» МФО 351254, що розташований за адресою: м. Київ, вул. Гончара Олеся, 76/2, за період часу з 01.01.2012 року до 31.12.2014 року, щодо руху коштів по рахунку ПП Агророзсоши ЄДРПОУ 34205602 - № НОМЕР_1 .

Не погодившись з ухвалою, директор ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 подав апеляційну скаргу, відповідно якої просить ухвалу слідчого судді скасувати.

Перевіривши апеляційну скаргу та додатки до неї, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою директора ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 слід відмовити, виходячи з наступного.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Проте, таке право не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Відповідно до вимог п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

У кримінальному провадженні такі випадки врегульовані Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно з положеннями ст. 24 КПК України, які узгоджуються з вимогами ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

Разом з цим, специфіка кримінальної процесуальної діяльності визначає особливу процедуру оскарження дій (бездіяльності) і рішень осіб, які її здійснюють, водночас право на оскарження у кримінальному процесі забезпечується встановленням у нормах КПК порядку і строків принесення (у деяких випадках і розгляду) скарг на дії (бездіяльність) і рішення суду, слідчого судді, прокурора, слідчого.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 392 КПК України ухвали слідчого судді можуть бути оскаржені в апеляційному порядку лише у випадках, передбачених цим Кодексом.

Перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування визначено в ч. 1 ст. 309 КПК України, зокрема це ухвали про:

1) відмову у наданні дозволу на затримання;

2) застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або відмову в його застосуванні;

3) продовження строку тримання під вартою або відмову в його продовженні;

4) застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту або відмову в його застосуванні;

5) продовження строку домашнього арешту або відмову в його продовженні;

6) поміщення особи в приймальник-розподільник для дітей або відмову в такому поміщенні;

7) продовження строку тримання особи в приймальнику-розподільнику для дітей або відмову в його продовженні;

8) направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи або відмову у такому направленні;

9) арешт майна або відмову у ньому;

10) тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність;

11) відсторонення від посади або відмову у ньому;

12) відмову у здійсненні спеціального досудового розслідування;

13) закриття кримінального провадження на підставі частини дев`ятої статті 284 цього Кодексу.

Відповідно ч. 2 ст. 309 КПК України під час досудового розслідування також можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження або на рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження на підставі пункту 9-1 частини першої статті 284 цього Кодексу, про скасування повідомлення про підозру чи відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру, повернення скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора або відмову у відкритті провадження по ній.

Згідно з ч. 3 ст. 309 КПК України скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Враховуючи зазначені положення кримінального процесуального закону, ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Крім того, як вбачається зі змісту апеляційної скарги в ній не наведено будь-яких обґрунтувань того, що тимчасовий доступ до документів, перерахованих в ухвалі слідчого судді, може позбавити ПП «Агророзсоши» можливості здійснювати свою діяльність.

Відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, а тому вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою директора ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 06 червня 2019 року про тимчасовий доступ до документів, слід відмовити.

Керуючись ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя-доповідач,

УХВАЛИВ

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою директора ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 на ухвалу слідчого судді Зарічного районного суду м. Суми від 06 червня 2019 року про тимчасовий доступ до документів.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження надіслати директору ПП «Агророзсоші» - ОСОБА_3 разом з апеляційною скаргою та доданими до неї матеріалів.

На ухвалу може бути подана касаційна скарга до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її оголошення.

СуддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82599485
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —591/223/19

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Матус В. В.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Капкін О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні