Ухвала
від 25.06.2019 по справі 910/8036/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

25.06.2019Справа № 910/8036/19

Суддя Господарського суду міста Києва Трофименко Т.Ю., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Жищинці Аграр

до: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ ,

2. Фізичної особи-підприємця Котягіна Андрія Сергійовича

про визнання договору припиненим, визнання договору недійсним, повернення коштів

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Жищинці Аграр до Товариства з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ та Фізичної особи-підприємця Котягіна Андрія Сергійовича про визнання договору припиненим, визнання договору недійсним, повернення коштів, у якій викладено такі позовні вимоги:

1) Визнати договір купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів за талонами № 8 від 10 січня 2018 року, що укладений між ТОВ Господарство нашого краю (нова назва ТОВ Склад-Опт-Прийом ) код ЄДРПОУ 41265052 та ТОВ Жищинці Аграр код ЄДРПОУ 39929002 припиненим;

2) Стягнути з ТОВ Склад-Опт-Прийом код ЄДРПОУ 41265052 на користь ТОВ Жищинці Аграр код ЄДРПОУ 39929002 грошові кошти у розмірі 48000,00 грн. (сорок вісім тисяч гривень);

3) Визнати недійсним Договір про відступлення права вимоги від 17.05.2018 р., що укладений між ТОВ Господарство нашого краю код 41265052 (нова назва ТОВ Склад-Опт-Прийом ) та ФОП Котягін Андрієм Сергійовичем.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються однорідністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же правовідносин.

Крім того, об`єднання позовних вимог дає можливість досягти процесуальної економії, ефективніше використати процесуальні засоби для відновлення порушеного права, а також унеможливити винесення різних рішень за однакових обставин.

Отже, порушенням правила об`єднання вимог, є об`єднання неоднорідних вимог, тобто таких, які не пов`язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги.

Так, підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що стверджують позов, зокрема факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх виникнення, зміну, припинення.

Доказами в господарському судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Предмет і підстава позову сприяють з`ясуванню наявності і характеру спірних правовідносин між сторонами, застосуванню необхідного способу захисту права, визначенню кола доказів, необхідних для підтвердження наявності конкретного цивільного права і обов`язку.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем заявлено немайнову вимогу про визнання договору купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів за талонами № 8 від 10 січня 2018 року, що укладений між ТОВ Господарство нашого краю (нова назва ТОВ Склад-Опт-Прийом ) та ТОВ Жищинці Аграр припиненим та майнову вимогу про стягнення грошових коштів на підставі цього ж договору. При цьому, відповідачем за цими позовними вимогами фактично є Товариство з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ .

Окрім того, позивачем заявлено немайнову вимогу про визнання недійсним Договору про відступлення права вимоги від 17.05.2018, що укладений між ТОВ Господарство нашого краю (нова назва ТОВ Склад-Опт-Прийом ) та ФОП Котягіним Андрієм Сергійовичем . При цьому, відповідачами за цією позовною вимогою є Товариство з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ та Фізична особа-підприємець Котягін Андрій Сергійович.

З наведеного вбачається, що дві перші позовні вимоги про визнання договору припиненим та стягнення коштів стосуються Договору купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів за талонами № 8 від 10.01.2018, тобто, є основною та похідною вимогами, в той час як третя позовна вимога про визнання недійсним Договору про відступлення права вимоги від 17.05.2018 обґрунтована іншими обставинами, правовими нормами та підтверджується іншими доказами, а також заявлена окрім Товариства з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ ще і до Фізичної особа-підприємця Котягіна Андрія Сергійовича.

Отже, Суд зазначає, що позовні вимоги про визнання договору припиненим та стягнення коштів за Договором купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів за талонами № 8 від 10.01.2018 і позовна вимога про визнання недійсним Договору про відступлення права вимоги від 17.05.2018 не пов`язані між собою а ні підставою виникнення, а ні поданими доказами, та не є основними та похідними позовними вимогами, як того вимагає ч. 1 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, оскільки за поданою позивачем позовною заявою фактично підлягають вирішенню два окремих спори між різними сторонами, Суд доходить висновку про порушення позивачем правил об`єднання позовних вимог.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, Суд доходить висновку, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Жищинці Аграр до Товариства з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ та Фізичної особи-підприємця Котягіна Андрія Сергійовича про визнання договору припиненим, визнання договору недійсним, повернення коштів підлягає поверненню без розгляду на підставі п. 2 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, Суд зазначає, що повернення позовної заяви не позбавляє права звернутись з окремими позовами до відповідачів після роз`єднання позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 162, 164, 174, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Жищинці Аграр до Товариства з обмеженою відповідальністю СКЛАД-ОПТ-ПРИЙОМ та Фізичної особи-підприємця Котягіна Андрія Сергійовича про визнання договору припиненим, визнання договору недійсним, повернення коштів та додані до неї документи повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя Т.Ю. Трофименко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82613054
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8036/19

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні