Ухвала
від 18.06.2019 по справі 755/8715/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/8715/19

Провадження №: 1-кп/755/1068/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" червня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Черкаси, громадянина України, українця, з вищою освітою, працюючого експедитором в ТОВ « ІДС Аква Сервіс», неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000382, за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1ст.205ККУкраїни у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

за участю учасників кримінального провадження

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 у липні 2016 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи поблизу станції метро «Дарниця» в м. Києві, отримав пропозицію від невстановленої слідством особи чоловічої статі щодо проведення перереєстрації на його ім`я ТОВ «Намлок Телекомунікейшн» (код ЄДРПОУ 40002367) за грошову винагороду, без мети здійснення фінансово-господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності у вигляді надання незаконних послуг підприємствам реального сектору економіки з мінімізації податкових зобов`язань.

Таким чином у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на придбання суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності в обмін на грошову винагороду, відповідно до якого ОСОБА_4 погодився стати засновником та директором в одній особі та зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Намлок Телекомунікейшн», після чого передати статутні та реєстраційні документи для проведення перереєстрації цієї юридичної особи невстановленій в ході розслідування особі чоловічої статі.

З метою реалізації свого злочинного умислу ОСОБА_4 надав невстановленій слідством особі чоловічої статі копії власного паспорту громадянина України ( НОМЕР_1 , виданого Придніпровським РВ УМВС У країни в Черкаській області 27.11.1997) та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ) для виготовлення реєстраційних документів вищезазначеного суб`єкта підприємницької діяльності.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 відповідно до попередньої домовленості із невстановленою слідством особою чоловічої статі, зустрівся в липні 2016року у невстановлений час та дату на майданчику ресторану «МакДональдс», який розташований за адресою: м. Київ, проспект Гагаріна, 2 А, виконав свій підпис у графі «Підпис Учасників» у Статуті ТОВ «Намлок Телекомунікейшн» та в графі «Запрошена особа» в протоколі №2 Загальних зборів учасників ТОВ «НамлокТелекомунікейшн» від 18.07.2016, чим надав юридичну силу вищевказаним документам, які попередньо виготовлені невстановленою слідством особою.

Після підписання протоколу №2 Загальних зборів учасників та Статуту ТОВ«Намлок Телекомунікейшн» ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою: м. Київ, проспект Гагаріна, 2 А, передав зазначені документи невстановленій слідством особі чоловічої статі, розуміючи, що вони будуть подані до державного реєстратора для подальшої державної реєстрації підприємства.

При невстановлених слідством обставинах 18.07.2016 у невстановлений досудовим розслідуванням час, невстановлені особи здійснили державну реєстрацію змін щодо засновників та директора ТОВ «Намлок Телекомунікейшн» у державного реєстратора та постановку цього ж дня у невстановлений досудовим розслідуванням час ТОВ «Намлок Телекомунікейшн» на податковий облік за № 10681020000040684.

ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою особою чоловічої статі, придбав ТОВ «Намлок Телекомунікейшн», чим досягнув своєї злочинної мети у вигляді пособництва фіктивному підприємництву шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у документальному оформленні від імені даного підприємства удаваних фінансово-господарських операцій з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

Такі дії ОСОБА_4 вірно кваліфіковані як пособництво фіктивному підприємництву, тобто сприяння та надання засобів для придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27, ч.1ст.205 КК України.

Зазначені порушення в повному обсязі підтверджуються матеріалами кримінального провадження.

Прокурор відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.5 ст.27, ч.1ст.205 ККУкраїни, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Під час підготовчого судового засідання прокурор та підозрюваний, підтримали внесене клопотання.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали, суд при розгляді вказаного клопотання виходить із положень ч. 3 ст. 314КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1 постанови "Пропрактику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиною Кримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності, та приходить до наступного висновку.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження за наявності підстав, передбачених пунктами 4-8,10 частини першої або частиною другою статті 284цього Кодексу, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст.285КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч.1ст.205 ККУкраїни передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкриміноване ОСОБА_4 діяння вчинене ним 18.07.2016 року, тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності закінчився.

В судовомузасіданні встановлено,що строкдавності притягненнядо кримінальноївідповідальності зазлочин,який вчинив ОСОБА_4 не зупинявсята непереривався,в зв`язкуз чимстрок притягненняйого докримінальної відповідальностіза ч.5ст.27,ч.1ст.205 ККУкраїни закінчився.

Факти зупинення перебігу давності за вчинене ОСОБА_4 кримінальне правопорушення, у тому числі внаслідок його ухилення від органу досудового розслідування та суду, відсутні.

Згідно зі ст.286КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що останній згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Таким чином, судом встановлено, що дане клопотання в повній мірі відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального кодексуУкраїни та закону.

Зважаючи на викладене, суд, за наявності згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить до висновку про необхідність звільнення останнього від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст.27, ч.1ст.205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Керуючись ст.ст.49, 205 КК України, ч. 2 ст. 284, ст. 285, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПКУкраїни, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №32019100000000382, за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.5 ст.27, ч.1ст.205КК України від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності

Кримінальне провадження внесене до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000382 закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82616144
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Черкаси, громадянина України, українця, з вищою освітою, працюючого експедитором в ТОВ « ІДС Аква Сервіс», неодруженого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за № 32019100000000382, за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1ст.205ККУкраїни у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

Судовий реєстр по справі —755/8715/19

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні