Рішення
від 18.06.2019 по справі 756/1291/19
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

18.06.2019 Справа № 756/1291/19

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА


Унікальний №756/1291/19

Провадження №2/756/3168/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2019 року Оболонський районний суд м. Києва, в складі:

головуючого судді Диби О.В.

за участю секретаря Шпак І.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Київської міської ради, Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом про визнання права власності у порядку спадкування за законом, посилаючись на те, що після смерті батька ОСОБА_2 вона звернулась до Двадцять першої київської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, яка складається із гаражного боксу НОМЕР_1, що розташований у Кооперативі по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро за адресою: м. Київ, вул. Північна, 3, 4 поверх. У видачі Свідоцтва про право на спадщину на вказаний гаражний бокс ОСОБА_2 було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів. Разом з тим, батько позивача був власником гаражного боксу.

На підставі викладеного позивач просить суд визнати за нею право власності на індивідуальний гаражний бокс в„– НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Північна, 3, поверх 4 КПЕІГ Дніпро у порядку спадкування за законом після померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання позивач не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав до суду заяву з проханням розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник відповідачаКиївської міської ради в судове засідання не з`явився, направив на адресу суду відзив на позовну заяву, у якому просив суд розглядати справу за його відсутності та прийняти рішення на підставі поданих позивачем доказів.

Представник відповідача Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, вказав, що не оспорює право позивача щодо визнання права власності на гаражний бокс тому просив виключити його зі складу відповідачів і замінити його належним відповідачем.

Повно та всебічно дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 31.08.1966, виданим Шевченківським відділом РАЦС м. Києва.

01.08.1990 ОСОБА_2 видано ордер НОМЕР_1 на право зайняття боксу № НОМЕР_1 на 4 поверсі у 5-поверховому приміщенні гаража ГБК Дніпро . Вказаний ордер виданий на підставі рішення Загальних Зборів ГБК Дніпро від 05.05.1990 (а.с. 17).

Відповідно до Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 20.05.2014 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 75 років, про що складено відповідний актовий запис №42 (а.с. 10).

За заявою позивача про прийняття спадщини державним нотаріусом Двадцять першої київської державної нотаріальної контори було відкрито спадкову справу №613-2014 після смерті ОСОБА_2 .

Однак, Постановою держнотаріуса Двадцять першої київської державної нотаріальної контори Зубченко Л.С. від 20.02.2016 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірний гаражний бокс, що належав ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу (а.с. 9).

Довідкою №13 від 09.06.2015 підтверджено, що ОСОБА_2 є членом Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро ГБК Дніпро згідно рішення Загальних Зборів членів кооперативу від 05.05.1990 та є власником гаражного боксу НОМЕР_1 за адресою: м. Київ, вул. Північна, 3, поверх 4 в Оболонському районі м. Києва . Сума пайового внеску за гаражний бокс в розмірі 2 884,00 карбованців сплачена 01.08.1990 в повному обсязі (а.с. 18).

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року у разі смерті члена житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного кооперативу, члена садівницького товариства, яким до дня смерті не були внесені повністю пайові внески, до складу спадщини входять частина внесеного паю та інші суми, які підлягають поверненню, а не квартира, дача, гараж, садовий будинок. Частка пайового внеску, що належала померлому, входить до складу спадщини на загальних підставах. Якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок, інші будівлі та споруди.

Таким чином судом встановлено, що померлий ОСОБА_2 станом на 1990 рік став власником спірного гаражного боксу, оскільки сплатив пайовий внесок, однак таке право в установленому законом порядку не зареєстрував.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той х подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивач у встановлений ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк звернулась до Двадцять першої київської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, однак отримала відмову у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на гаражний бокс. Інших спадкоємців немає.

Враховуючи те, що право власності у померлого ОСОБА_2 на спірний гаражний бокс виникло після сплати ним пайового внеску в повному обсязі, то таке майно підлягає до включення в спадкову масу.

Таким чином, зважаючи на те, що інші спадкоємці відсутні, а померлий ОСОБА_2 набув право власності на спірний гаражний бокс за життя, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 263-265, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_5 ) до Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36), Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро (04214, м. Київ, вул. Північна, 3, код ЄДРПОУ 22906161) про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити;

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_5 ) право власності в порядку спадкування на гаражний бокс № НОМЕР_1 , розташованого на 4 поверсі у 5-поверховому приміщенні Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів Дніпро у будинку в„–3 по вулиці Північній, що у місті Києві ;

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Оболонський районний суд м. Києва. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Суддя: О.В. Диба

Дата ухвалення рішення18.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82617173
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —756/1291/19

Рішення від 18.06.2019

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

Рішення від 28.02.2019

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

Рішення від 05.02.2019

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні