Рішення
від 06.06.2019 по справі 460/932/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/932/19

Провадження №2/460/989/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.06.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді - Кондратьєвої Н.А.

при секретарі судового засідання - Юрчишині В.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно,-

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування. В обгрунтування позову покликається на те, що її матері - ОСОБА_2 належав житловий будинок АДРЕСА_1 . 18.12.2003 року ОСОБА_2 склала заповіт, в якому заповіла все своє майно, а саме: житловий будинок АДРЕСА_1 доньці - ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. На даний час позивач бажає оформити право власності на успадкований житловий будинок після смерті матері ОСОБА_2 , однак це унеможливлюється відсутністю правовстановлюючих документів на даний будинок, тому просить у судовому порядку визнати її власником будинку АДРЕСА_1 .

Позивач у підготовче судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у відсутності та задоволення позову.

Відповідач - представник Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області у підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву у якій просить про розгляд справи у відсутності представника сільської ради, позов визнає.

Згідно із ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З`ясувавши обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги позивача, дослідивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

Згідно зі ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217, 1218, 1223 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. У разі неприйняття спадщини або в разі відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом право на спадкування одержують спадкоємці за законом.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України встановлено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Положеннями ч. 1 ст. 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за померлою ОСОБА_2

18 грудня 2003 року ОСОБА_2 склала заповіт, в якому заповіла усе своє майно доньці - ОСОБА_1 . Даний заповіт посвідчено секретарем Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області Рижко С.В. та зареєстровано в реєстрі за № 276.

Відповідно до довідки № 467 від 15.05.2018 року виданої Завадівською сільською радою Яворівського району Львівської області ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно до дня смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Завадівської сільської ради Яворівського району Львівської області, актовий запис № 7.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 в графі мати записано - " ОСОБА_2 ".

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 29.01.2019 року.

Позивач звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , однак у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено.

Ознайомившись з матеріалами спадкової справи суд встановив, що спадкоємців, які мають право на обов`язкову частку у спадковому майні - немає.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є спадкоємицею на житловий будинок за заповітом ОСОБА_2 від 18.12.2003 року, однак відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює належне оформлення спадкових прав, тому суд вважає, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими належними доказами у справі, а тому підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1218,1220,1223,1268-1270 ЦКУкраїни, ст.ст.2,81,258,259,263-265,268 ЦПК України, суд-

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду або через місцевий суд до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Завадівська сільська рада Яворівського району Львівської області, ЄДРПОУ 05384666, місцезнаходження: Львівська область, Яворівський район, с. Завадів.

Суддя Н.А. Кондратьєва

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.06.2019
Оприлюднено26.06.2019
Номер документу82633182
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/932/19

Рішення від 21.11.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Жуковська Л.А.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Жуковська Л.А.

Рішення від 06.06.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Жуковська Л.А.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Жуковська Л.А.

Ухвала від 19.04.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Жуковська Л.А.

Ухвала від 25.02.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні