Рішення
від 30.12.2009 по справі 11/60-1690
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" грудня 2009 р.

Справа № 11/60-1690

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом: Відкритого акціонерного товариства "Тернопільський м‘ясокомбінат", вул. Промислова,1 с. Острів Тернопільського району, Тернопільської області.

до відповідача: Суб‘єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1.

За участю представників сторін:

Позивача:      Гулько С.Л. –представник

Відповідача: не з’явився

Суть справи: Відкрите акціонерне товариство "Тернопільський м‘ясокомбінат", вул. Промислова, 1, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області звернулось до Суб‘єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1 господарського суду Тернопільської області з позовною заявою про витребування майна з чужого незаконного володіння, стягнення 17760 грн. 00 коп. орендної плати та 3375 грн. 24 коп. пені.

В судовому засіданні представник позивача подав господарському суду заяву про зменшення розміру позовних вимог в частині нарахованої відповідачу до стягнення пені в сумі 3375 грн. 24 коп. відповідно до ст..22 ГПК України.

Відповідач відзив на позовну заяву не подав, його повноважний представник в судове засідання не з’явився, а тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст..75 Господарського процесуального кодексу України.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз’яснено права та обов’язки сторін, передбаченні ст. ст. 22, 81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне:

04 вересня 2002 року між Відкритим акціонерним товариством "Тернопільський м’ясокомбінат" (орендодавець) та суб’єктом підприємницької діяльності ОСОБА_1 був укладений договір оренди транспортного засобу, відповідно до умов якого орендодавець передає орендарю в строкове платне користування наступні транспортні засоби: ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_1; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_2; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_3.

Факт прийняття орендарем СПД ОСОБА_1 в строкове платне користування транспортних засобів в кількості трьох одиниць підтверджується актом приймання-передачі транспортних засобів від 04 вересня 2002р.

Відповідно до п.п.3.1., 3.2.  договору орендар вносить орендодавцю орендну плату в розмірі 480,00 грн. Орендар здійснює оплату орендної плати не пізніше 10 числа поточного місяця безготівковим, готівковим способами, векселем та іншими фінансовими інструментами, передбаченими чинним законодавством України.

Відповідно до довідки № 13/3449 від 12.06.2009р., виданої Управлінням Державтоінспекції Управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області та доданої до неї копії журналу карток облікового сатану транспортних засобів, транспортні засоби: ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_1 /р.в.1995р., сірий, № дв. НОМЕР_5, № шас. НОМЕР_6/; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_2 /р.в. 1995, синій, № дв.НОМЕР_7, № шас. НОМЕР_8/ ; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_3 /р.в.1995, синій, № дв.НОМЕР_9, № шас. НОМЕР_10/ зареєстровані за Відкритим Акціонерним Товариством "Тернопільський м’ясокомбінат".

Відповідно до п.2.3. договору орендар зобов’язаний після закінчення строку дії договору або після його дострокового розірвання не пізніше 10 днів повернути транспортний засіб орендодавцеві в технічно-справному стані по приймально-передавальному акту, що підписується представниками сторін договору.

Відповідно до п.5.1. договору, цей договір вступає в силу з 01 серпня 2002р. і є чинним до 31 грудня 2002р.

Згідно ст.260 Цивільного кодексу України  /який діяв на момент укладення договору/ в  разі  продовження  користування  майном  після  закінчення строку договору  при  відсутності  заперечень  з  боку  наймодавця договір вважається поновленим на  невизначений  строк  і  кожна  з сторін  вправі  в  будь-який  час  відмовитись    від    договору, попередивши про це другу сторону  за  один  місяць.

Постановою господарського суду Тернопільської області від 14 серпня 2001 року боржника: Відкрите Акціонерне Товариство “Тернопільський м‘ясокомбінат”, с.Березовиця-Острів Тернопільського району Тернопільської області, вул.Промислова,1 визнано банкрутом, ліквідатором банкрута призначено Щербаня О.М. та відкрито ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ст.. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює повноваження, визначені цим Законом, зокрема, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

28.05.2009р. ліквідатором ВАТ "Тернопільський м’ясокомбінат" Щербанем О.М. на адресу відповідача суб’єкта підприємницької діяльності ОСОБА_1 була надіслана вимога  про сплату орендної плати та повернення орендованих транспортних засобів, яка залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

У відповідності до ст..785 Цивільного кодексу України  у  разі  припинення  договору  найму  наймач  зобов'язаний негайно  повернути  наймодавцеві  річ  у стані,  в якому вона була одержана,  з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Крім того, за період з липня 2006р. по липень 2009р. відповідач має перед позивачем заборгованість по сплаті орендної плати в суму 17 760 грн. 00 коп., що підтверджується обґрунтованим розрахунком суми нарахованої орендної плати.

Відповідно до ст.ст. 509, 526 Цивільного кодексу України, в силу зобов’язання одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов’язання, що виникають з договору або з інших підстав, визначених ст. 11 ЦК України, повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст. 33,43 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

На день розгляду справи докази погашення відповідачем заборгованості по сплаті орендної плати та докази повернення транспортних засобів Відкритому акціонерному товариству "Тернопільський м’ясокомбінат" в матеріалах справи відсутні.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, господарський суд вважає позовні вимоги  ВАТ "Тернопільський м’ясокомбінат" обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Згідно ст.49 ГПК України судові витрати покладається на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 33,43,49, 75,82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1.    Позов задовольнити.

2. Вилучити у Суб'єкта підприємницької діяльності -фізичної особи  ОСОБА_1, АДРЕСА_1, ідентифікаційний НОМЕР_4 транспортні засоби: ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_1 /р.в.1995р., сірий, № дв. НОМЕР_5, № шас. НОМЕР_6/; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_2 /р.в. 1995, синій, № дв.НОМЕР_7, № шас. НОМЕР_8/ ; ГАЗ 3309, реєстраційний номер НОМЕР_3 /р.в.1995, синій, № дв.НОМЕР_9, № шас. НОМЕР_10/ та передати по акту Відкритому акціонерному товариству "Тернопільський м‘ясокомбінат", вул. Промислова,1 с. Острів Тернопільського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код 04528407 в особі ліквідатора Щербаня Олексія Миколайовича, ліцензія арбітражного керуючого від 30.11.2005р., серія АБ № НОМЕР_5, АДРЕСА_2.

3. Стягнути з Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи  ОСОБА_1, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 на користь Відкритого акціонерного товариства "Тернопільський м‘ясокомбінат", вул. Промислова,1 с. Острів Тернопільського району, Тернопільської області, ідентифікаційний код 04528407 –17760 грн. 00 коп. заборгованості по орендній платі, 302 грн. 33 коп. в повернення сплаченого державного мита та 212 грн. 29 коп. в повернення витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

 Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

4. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня його прийняття (підписання –21 січня 2010 року) через місцевий господарський суд.

5. Рішення направити сторонам по справі та ліквідатору ВАТ "Тернопільський м’ясокомбінат" Щербаню О.М., АДРЕСА_2.

 

Суддя                                                                                          

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення30.12.2009
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8263321
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/60-1690

Рішення від 30.12.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні