Рішення
від 02.02.2010 по справі 10/111-2375
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" лютого 2010 р. Справа № 10/111-2375

Господарський суд Терно пільської області у складі

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обм еженою відповідальністю "Гор обина" в особі Сумської філії , м. Суми, вул. Гагаріна, 2 (поштов а адреса: м. Суми, вул. Проковсь ка, 1б)

до відповідача: Суб'єкта під приємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_1, АД РЕСА_1

За участю представ ників:

позивача: не прибув ;

відповідача: не прибув ;

Суть справи: Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Горобина", м. Суми

звернулося до господарськ ого суду Тернопільської обла сті з позовом про стягнення з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м. Тернопіль - 10 005,12 грн., з яких 7 972,16 грн. основного б оргу; 1 306,14 грн. інфляційні втрат и; 452,93 грн. пеня; 273,89 грн. - 3% річних; в ідшкодування судових витрат просить покласти на відпові дача.

В обґрунтування по зовних вимог посилається на дію договору поставки алкого льної продукції, укладеного між сторонами 03 вересня 2008 року , товарно-транспортну наклад ну на переміщення алкогольни х напоїв.

Ухвалою суду від 23 грудня 20 09 року судове засідання призн ачене о 11 год. 20 хвилин 15 січня 2010 року.

У зв' язку з неприбуттям у судове засідання 15.01.2010 року пре дставників сторін, розгляд с прави було відкладено до 16 год . 15 хв. 02 лютого 2010 року в порядку с татті 77 ГПК України.

Відповідач письмового від зиву на позов не подав, запере чень щодо заявлених позовних вимог суду не представив, йог о представник у судове засід ання 02.02.2010 року повторно не приб ув, хоча був повідомлений про судове слухання у встановле ному порядку, що підтверджує ться Повідомленням про вруче ння поштового відправлення.

Оскільки, участь представн иків сторін у судове засідан ня не визнавалося обов' язко вою , надані позивачем докуме нти є достатніми, а тому суд ро зглядає позов в порядку стат ті 75 ГПК України за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали с прави, оцінивши зібрані по сп раві докази, господарський с уд встановив наступне:

Згідно ст. ст. 1,2 Господар ського процесуального кодек су України право на зверненн я до господарського суду за з ахистом своїх порушених, осп орюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають під приємства, установи, організ ації, інші юридичні особи (у то му числі іноземні), громадяни , які здійснюють підприємниц ьку діяльність і в установле ному порядку набули статусу суб' єкта підприємницької діяльності.

В силу ст. 11 ЦК України цив ільні права і обов' язки вин икають із дій осіб, що передба чені актами цивільного закон одавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актам и, але за аналогією породжуют ь цивільні права та обов'язки .

Правочином є дія особи, спря мована на набуття, зміну або п рипинення цивільних прав та обов'язків (частина 1 ст. 202 ЦК Ук раїни).

У судовому засіданні вста новлено, що 03 вересня 2008 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Горобина" , від імені якого діє Сумська філія м. Суми (Постачальник) т а Фізичною - особою підприєм цем ОСОБА_1, м. Тернопіль (По купець) було укладено Догові р поставки алкогольних напої в №958/1.

Згідно умов договору Пост ачальник зобов' язується по ставити Покупцеві алкогольн у продукцію (далі - Товар), а П окупець - прийняти й оплатит и Товар на умовах Договору.

Пунктами 1.2., 1.3. Договору сторо ни встановили, що Товар поста чається товарними партіями ( далі - Партія товару) в асорт именті та кількості згідно у згоджених Постачальником за явок Покупця; асортимент, кіл ькість, ціна кожної партії то вару відображається в товарн о-транспортних накладних на кожну Партію товару, що є неві д'ємною частинами Договору.

Оплата вартості кожної окр емої Партії Товару здійснюєт ься Покупцем шляхом безготів кового перерахування суми гр ошових коштів на п/р Постачал ьника, вказаний у цьому Догов орі, або готівкою в касу Поста чальника з додержанням вимог законодавства України на пі дставі відповідних видатков их накладних Постачальника ( п. 7.1. Договору).

Згідно п., п. 3.1., 3.2. Договору, Пок упець здійснює оплату Партії товару протягом 21 календарни х днів з моменту поставки, шля хом перерахування грошових к оштів на поточний рахунок По стачальника або готівкою; да тою повної оплати Партії вва жається дата надходження кош тів касу Постачальника в роз мірі ціни партії товару, яка в изначається відповідно до п. 1.3. Договору.

Постачальник виконав своє зобов' язання згідно Догово ру поставки алкогольних напо їв, а саме здійснив поставку Т овару на загальну суму 7 972,16 грн . з ПДВ, що підтверджується тов арно-транспортною накладною : Серії АААН №709493 від 03.09.2008р. на сум у 7 972,16 грн. ( знаходиться в матер іалах справи ).

У відповідності до статті 193 Господарського кодексу Укр аїни суб' єкт господарюванн я та інші учасники господарс ьких відносин повинні викону вати господарські зобов' яз ання належним чином відповід но до закону, інших правових а ктів, договору, а за відсутнос ті конкретних вимог щодо вик онання зобов' язання - відп овідно до вимог, що у певних ум овах звичайно ставляться.

До вимог господарських до говорів застосовуються відп овідні положення Цивільного кодексу України з врахуванн ям особливостей, передбачени х господарським кодексом Укр аїни.

Беручи до уваги доводи позивача та оцінені докази, с уд дійшов висновку про те, що, між позивачем та відповідаче м виникли зобов' язання з договору поставки, згідно як ого, в силу ст. 712 ЦК України, п родавець (постачальник), який здійснює підприємницьку дія льність, зобов' язується пер едати у встановлений строк (с троки) товари у власність пок упця для виконання його підп риємницької діяльності або в інших цілях, не пов' язаних з особистим, сімейним, домашні м або іншим подібним викорис танням, а покупець зобов' яз ується прийняти товар та спл атити за нього певну грошову суму, що підтверджується док ументами, копії яких знаходя ться у матеріалах справи.

Матеріали справи підтве рджують, що позивач у справі п оставив фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1, м. Терн опіль товар, однак останні й не виконав умов договору і з дійснив оплату в сумі 7 972,16 грн.

З огляду на зазначене суд вв ажає, що представленими суду доказами, а саме Договором по ставки алкогольних напоїв №9 58/1 від 03.09.2008 року, товарно-трансп ортною накладною, позивач по справі довів наявність забо ргованості відповідача пере д ним за поставлений товар, а тому позовні вимоги про ст ягнення боргу на суму 7 972,16 грн. п ідтверджені документально т а підлягають до задоволення.

Згідно п. 2 статті 625 Цивільного Кодексу України боржник, який прострочив вик онання грошового зобов' яза ння, на вимогу кредитора зобо в' язаний сплатити суму борг у з урахуванням встановленог о індексу інфляції за весь ча с прострочення, а також три пр оценти річних від прострочен ої суми, якщо інший розмір про центів не встановлений догов ором або законом.

Пунктами 9.3., 9.4. Догово ру передбачили, що у випадку п орушення Постачальником тер мінів поставки Товару за Дог овором, він сплачує Покупцю н еустойку в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вар тості не відвантаженої кільк ості Товару за кожний день пр осрочки; у випадку несвоєчас ної оплати Покупцем поставле ної Партії товару, Покупець с плачує Постачальнику пеню в розмірі 0,3% від суми простроче ної оплати за кожний день про строчення.

Враховуючи, що с торони повинні належним чино м виконувати взяті на себе зо бов' язання, відповідачем по справі фізичною особою - підп риємцем своєчасно не була по гашена заборгованість за отр иманий товар, а тому сума борг у підлягає відшкодуванню з у рахуванням офіційного індек су інфляції.

Позивач по справі предст авив суду розрахунок суми бо ргу з урахуванням індексу ін фляції, який приймається суд ом, а тому позовні вимоги в сумі 1 306,14 грн. ( інфляцій на сума ) підлягає до задоволе ння як обґрунтовано заявлена та підтверджена документаль но.

Чинним законодавс твом України визначено, що ви конання зобов' язання може з абезпечуватися неустойкою ( стаття 546 ЦК ).

Неустойкою ( штрафо м, пенею ) є грошова сума або ін ше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов' язань.

Отже, як випливає із змісту Цивільного кодексу У країни - відповідальність з а несвоєчасне виконання грош ових зобов' язань настає лиш е у випадках, передбачених за коном або встановлено догово ром.

При таких обставин ах справи судом приймається посилання позивача про те, що у нього є правові підстави д ля стягнення пені та двадцят ь процентів річних.

Згідно представлен ого розрахунку позивача розм ір нарахованої пені та двадц ять процентів річних станови ть 452,93 грн. ( пеня ) та 273,89 грн. - 3% рі чних.

З огляду на наведен е суд встановив, що позовні ви моги в загальній сумі 10 005,12 грн . заборгованості підлягають до задоволення як обґрунтова но заявлені та підтверджені документально.

Державне мито та витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу покладаються на від повідача, згідно приписів ст .ст. 44,49 Господарського процесу ального кодексу України.

На підставі наведеного, к еруючись ст. 129 Конституції Ук раїни, ст. ст. 1, 2, 32, 33, 43, 54, 82, 84,116, 117 ГПК Ук раїни, ст.ст. 20, 193, 222 Господарсько го Кодексу України, ст. ст. 11, 530, 6 25, 712 Цивільного Кодексу Україн и, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1, АДРЕС А_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Горобина" в особі Сумсь кої філії, м. Суми, вул. Гагарін а, 2, ідентифікаційний код 34743275 - 7 972,16 грн. боргу; 1 306,14 грн. інфляцій них збитків; 452,93 грн. пені; 273,89 грн . трьох відсотків річних; 102 грн . в повернення сплаченого дер жавного мита; 236 грн. за інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

3.Рішення набуває законної с или в десятиденний строк з дн я його прийняття.

На рішення суду, яке не на брало законної сили, сторони мають право подати апеляцій ну скаргу, а прокурор - апеляці йне подання, протягом десяти днів з дня прийняття рішення , через місцевий господарськ ий суд.

4.Наказ видати стягувачев і після набрання рішенням за конної сили.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8263484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/111-2375

Судовий наказ від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні