Рішення
від 07.06.2019 по справі 128/779/19
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/779/19

РІШЕННЯ

Іменем України

07 червня 2019 року місто Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Манюк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

УСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду звернувся ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області. Свою заяву обґрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Щітки Вінницького району Вінницької області померла його мати ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за АДРЕСА_1 . Заявник зазначає, що згідно заповіту від 05.07.2002 мати все своє майно де б воно не було, з чого б воно не складалось заповіла заявнику ОСОБА_1 та його братові ОСОБА_3 в рівних частках.

Заявник вказує, що в установлений законом термін спадщину він прийняв, звернувшись із заявою про прийняття спадщини після смерті його матері до Вінницької районної державної нотаріальної контори, проте оформити свої спадкової права в нотаріальній конторі він не має можливості, оскільки в свідоцтві про право особистої власності № НОМЕР_1 на житловий будинок з господарськими спорудами від 24.05.1987 прізвище його матері зазначене як ОСОБА_4 замість ОСОБА_5 .

Також заявник зазначає, що його брат ОСОБА_3 , спадщину після смерті матері не прийняв, та на неї не претендує.

У зв`язку з викладеним, заявник просить суд ухвалити рішення, яким встановити юридичний факт, що свідоцтво про право особистої власності № НОМЕР_1 від 24.08.1987, видане виконкомом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за АДРЕСА_1 дійсно належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

До початку розгляду справи по суті за клопотанням заявника при відкритті провадження судом було витребувано докази по справі, а саме витребувано з Вінницької районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Ухвала виконана належним чином.

В судове засідання учасники справи не з`явились, однак попередньо подали до суду письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Заявник ОСОБА_1 та його представник попередньо подали до суду заяви, в яких просять проводити розгляд справи у їх відсутність, заяву підтримують та просять її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області подав письмову заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, в поданій заяві зазначив, що вимоги заявника визнає.

Положеннями ч. 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу на підставі наявних матеріалів.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Щітки Вінницького району Вінницької області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с.7).

З дубліката заповіту, посвідченого секретарем виконкому Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області 05.07.2002, встановлено, що ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповідала своїм синам ОСОБА_1 та ОСОБА_3 в рівних частках все своє майно де б воно не було, із чого воно б не складалось (а.с.10).

Відповідно до копії спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 № 64/2018, заву про прийняття спадщини подано лише заявником ОСОБА_1 , інші спадкоємці, які звернулись до Вінницької районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини - відсутні (а.с. 39 -42).

З копії свідоцтва № НОМЕР_1 на право особистої власності виданого 24.08.1987 виконавчим комітетом Писарівської сільської Ради народних депутатів України у Вінницькій області вбачається, що цілий жилий будинок з приналежними до нього будівлями та спорудами, який розташований у АДРЕСА_1 належить " ОСОБА_2 " (а.с. 9)

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про розірвання шлюбу № 00022466119 від 27.03.2019, після розірвання шлюбу із ОСОБА_6 громадянка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , змінила прізвища на ОСОБА_8 (а.с. 11).

У шлюбі ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 народився син ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 (а.с.8).

Відповідно до копій погосподарських книг за 1961-1985 роки Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області ОСОБА_9 шлюбу ОСОБА_10 1928 р. н. була зареєстрована в домогосподарстві, що відносилось до суспільної групи робочих дворів, та була головою господарства, а пізніше - єдиним членом даного господарства (а.с. 12-20).

Згідно з довідками виконавчого комітету Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області № 140 та № 142 від 28.01.2019, заявник ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 будинку, який належав його матері ОСОБА_2 , та вона проживала та користувалась будинком до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 21-22).

З довідок, виданих 23.05.2019 виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області № 616, № 658 вбачається, що ОСОБА_1 доглядав свою матір до дня її смерті та поживав з нею за адресою АДРЕСА_1 , а його брат ОСОБА_7 на території Писарівської сільської ради не зареєстрований та не проживає близько тридцяти років, матір не доглядав.

З матеріалів спадкової справи № 64/2018 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 встановлено, що ОСОБА_1 звернувся з заявою про прийняття спадщини до Вінницької районної державної нотаріальної контори (а.с. 39-42) та згідно з постановою державного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 128/02-31 від 23.01.2019, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва на спадщину з тих підстав, що не видалось можливим встановити факт належності спадкодавцю Свідоцтва № НОМЕР_1 про право особистої власності (а.с. 23).Тому встановлення факту, який просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки необхідний для визнання за ним права на спадщину за заповітом після смерті матері.

З огляду на відсутність інших осіб, що претендують на спадщину, спору про право суд не вбачає.

Факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно належало Свідоцтво № АДРЕСА_2 на право особистої власності від 24.08.1987 на житловий будинок з приналежними до нього будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 , видане виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 , підтверджується самим свідоцтвом в частині імені та по-батькові власника, довідками виконавчого комітету Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області № 140 та № 142 від 28.01.2019, довідками виконавчого комітету Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області № 616, № 658 від 23.05.2019; копіями погосподарських книг Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про розірвання шлюбу № 00022466119 від 27.03.2019 в частині зміни прізвища матері заявника після розірвання шлюбу.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до положень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Положеннями п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що факт, який просить встановити заявник, має для нього юридичне зазначення, оскільки від встановлення даного факту залежить оформлення його спадкових прав після смерті його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення.

Таким чином, суд дійшов висновку, що вимоги заявника є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК, при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , належало Свідоцтво № НОМЕР_1 на право особистої власності від 24.08.1987 на житловий будинок з приналежними до нього будівлями та спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 , видане виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

Заінтересована особа: Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, провулок Покровський, буд. 1-а, с. Писарівка, Вінницький район, Вінницька область, поштовий індекс: 23205, код ЄДРПОУ 04329932.

Повний текст рішення складено 17.06.2019.

Суддя:

Дата ухвалення рішення07.06.2019
Оприлюднено27.06.2019

Судовий реєстр по справі —128/779/19

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні