Ухвала
від 24.06.2019 по справі 334/4435/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 24.06.2019

Справа № 334/4435/19

Провадження № 1-кс/334/2287/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2019 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні Ленінського райсуду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні№12018080050003286 від 18.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

17.09.2018 року до Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення про протиправні дії з боку голови профспілкової організації КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Так, під час здійснення розслідування було встановлено, що головою Первинної профспілкової організації КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 з 2010 року є ОСОБА_5 . За штатом в ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » працює чотири працівника, а саме: голова, головний бухгалтер, інструктор та інструктор зі спорту. ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » діє на підставі Статуту Професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України та колективного договору, який підписується кожен рік в березні.

Відповідно до Статуту постійно діючим керівним та виконавчим органом первинної організації є виборний колегіальний орган профспілковий комітет. Голова первинної профспілкової організації не має права приймати рішення без погодження з профспілковим комітетом. Рішення профспілкового комітету приймаються під час голосування та оформлюються відповідним протоколом.

Згідно із Статутом для здійснення контролю за діяльністю виборчих органів у первинній профспілковій організації створюється Ревізійна комісія. Ревізійна комісія проводить документальні ревізії, фінансово господарську діяльності профкому, здійснює контроль за виконання кошторису, повнотою відрахувань від членських внесків до вищих за статусом виборних профспілкових органів, використанням профспілкових власності майна, виділених асигнувань для виконання цільових програм, збереження грошових і матеріальних цінностей, достовірністю бухгалтерського обліку, фінансової й статистичної звітності, та інше.

Допитана у якості свідка голова ревізійної комісії ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 повідомила, що на початку 2019 роки ревізійна комісія приступила до виконання своїх обов`язків, передбачених Статутом. Зокрема, ревізійна комісії приступила до проведення документальної ревізії фінансово-господарської діяльності профспілки. З цією метою було витребувано кошторис і фактичні витрати грошових коштів за кошторисом за 2018 рік. При детальному ознайомленні із зазначеними документами ревізійна комісія виявила, що надходження і витрачання грошових коштів на кінець періоду, що перевіряється, не сходяться, тобто, фактична сума грошових коштів, які надходять, значно перевищує фактичну суму витрат, а залишок на кінець року в наданих фінансових документах не відображається. Також ревізійна комісія переглянула акти перевірки ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2016-2017 роки, які раніше готувала головний бухгалтер ППО КП« ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_7 , і звернула увагу на те, що раніше також фактична сума грошових коштів, що надходять, значно перевищувала фактичну суму витрат, а залишок на кінець року в наданих фінансових документах не відображався. Згідно Акту перевірки ревізійної комісії від 04 березня 2019 року в ході перевірки були виявлені порушення, які можуть свідчити про розкрадання посадовими особами ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошових коштів організації. Зокрема, було встановлено, що на оздоровлення членів профспілки та їх дітей у 2018 році було витрачено 3911040,24 грн. Під час перевірки було встановлено, що путівки на відпочинок придбалися через ряд посередників, зокрема, ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), що значно збільшило вартість путівок. Також, придбання путівок на відпочинок через посередників порушує вимоги п. 7.2.4. Колективного договору, яким передбачено, що договори на оздоровлення працівників підприємства повинні укладатися безпосередньо з базами відпочинку та пансіонатами.

Допитана в якості свідка член профспілкового комітету ОСОБА_9 пояснила, що під час голосування за укладання договорів на оздоровлення членів профспілки, а також їх дітей, вона була впевнена, що договори укладаються безпосередньо з базами відпочинку та пансіонатами. Про те що вказані договори укладаються з посередниками їй відомо не було, так як документи щодо укладання договорів профспілковому комітету не показували. Вказані документи постійно знаходяться тільки у голови профспілки ОСОБА_5 . Допитана головаревізійної комісії ОСОБА_6 повідомила,що употочному роціпрофспілкова організаціяуклала договірна закупівлюпутівок дляоздоровлення дітейчленів профспілки,зокрема,з ФОП ОСОБА_10 (якийє посередником),вартість путівкисклала 13050грн.за путівку.При цьомубуло встановлено,що безпосередньов дитячомуоздоровчому таборі« ІНФОРМАЦІЯ_3 »(смт.Кирилівка)готові реалізувати необхіднукількість путівокза ціною10500грн.за путівку.Коли дануінформацію булосказано нанараді профспілки,то головапрофкому повідомив,що путівкивін будезакуповувати укого йомузручно.Таким чином,внаслідок дійголови профспілки,які прямопорушують вимогиКолективного договору,первина профспілковаорганізація втрачаєзначну сумугрошових коштів,які передбаченіна організаціюоздоровлення членівпрофспілки таїх дітей.

З метою перевірки зазначених фактів на адресу ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ), у порядку ст. 93 КПК України, було направлено запит за вих. № 1241/40/10/07-2019 від 12.03.2019р. щодо надання копій відповідних документів. У відповідь на запит ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 )відмовив унаданні запитуванихдокументів.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою встановлення всіх обставин, які мають значення для проведення досудового розслідування, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів щодо придбання та подальшої реалізації ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ) на адресу ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 пакету послуг путівки на оздоровлення та відпочинок, які несуть в собі комплекс послуг (харчування, мешкання, страхування відпочиваючих, медичне обслуговування, культурно-масову роботу інші супутні послуги: трансфер, рекламне забезпечення та інше) за 2015-2019рр., з подальшим їх вилученням у ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Вилучення саме оригіналів вказаних документів обумовлено подальшим проведенням економічних та почеркознавчих експертиз, а також запобіганням знищення чи пошкодження вказаних документів, або заміні існуючих документів чи виправлення в них попередніх даних, що з огляду на обставини справи може мати місце.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні підтримали вимоги клопотання, просили суд задовольнити його в повному обсязі. З метою попередження спроб змінити або знищити документи, клопотання просили розглянути без виклику представників ФОП ОСОБА_11 .

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частиною 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, перевіривши доводи слідчого, вивчивши матеріали кримінального провадження та надане клопотання, дійшов висновку про можливість задоволення заявленого клопотання частково, надавши дозвіл на тимчасовий доступ до копій документів, оскільки вказані документи неможливо отримати в інший спосіб, з метою об`єктивного дослідження вказаних документів.

Суд відмовляєу наданнідозволу натимчасовий доступдо оригіналівдокументів,вказаних вклопотанні,оскільки слідчиму судовомузасіданні недоведено тане наданоналежних доказівпро витребуваннясаме оригіналівдокументів (клопотанняпро призначенняпочеркознавчої експертизи).

Керуючись ст. 159-166 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати старшому слідчому ДніпровськогоВП ГУНПв Запорізькійобласті ОСОБА_3 або заїї дорученням оперативнимпрацівникам секторуспеціальної поліціїДніпровського ВПГУНП вЗапорізькій областістаршому оперуповноваженомусектору спеціальноїполіції ОСОБА_12 ,старшому оперуповноваженомусектору спеціальноїполіції ОСОБА_13 ,оперуповноваженому секторуспеціальної поліції ОСОБА_14 ,оперуповноваженому секторуспеціальної поліції ОСОБА_15 ,оперуповноваженому секторуспеціальної поліції ОСОБА_16 ,оперуповноваженому секторуспеціальної поліції ОСОБА_17 , дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення у ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 копій документів щодо придбання та подальшої реалізації ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ) на адресу ППО КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 пакету послуг путівки на оздоровлення та відпочинок, які несуть в собі комплекс послуг (харчування, мешкання, страхування відпочиваючих, медичне обслуговування, культурно-масову роботу інші супутні послуги: трансфер, рекламне забезпечення та інше) за 2015-2019рр., а саме:

- належним чином завірені копії договорів (контракти, рахунки-фактур) та додатки до них;

- належним чином завірені копії розрахунків, договірні ціни, кошториси та інше;

- належним чином завірені копії документів, що підтверджують передачу товару (виконання робіт, надання послуг) за вчиненим правочином, товарно-транспортні накладні, накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, акти приймання-передачі товарів, акти приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг);

- належним чином завірені копії документів, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином, платіжні доручення, виписки банківських установ, прибуткові та видаткові касові ордери, чеки РРО та інше;

- наявність дебіторської та кредиторської заборгованості станом на дату надання інформації;

- належним чином завірені копії передбачених законодавством ліцензій, патентів, сертифікатів, дозволів (у випадку їх необхідності для виготовлення та реалізації товарів (робіт, послуг), згідно з чинною нормативною базою;

- належним чином завірені копії реєстраційних, статутних та дозвільних документів ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ).

В іншій частині клопотання відмовити.

Зобов`язати посадових осіб ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_3 ) надати тимчасовий доступ до вищевказаних копій документів з можливістю їх вилучення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення до 24.07.2019 року та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.06.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —334/4435/19

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні