Рішення
від 10.06.2019 по справі 673/1050/18
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1050/18

Провадження № 2/673/69/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя Дворнін О.С.,

за участю секретаря судових засідань Демчишиної Н.Г.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження, за правилами ч. 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, з участю Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

В червні 2019 року позивачка ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Новосілецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її двоюрідна баба ОСОБА_2 , після смерті якої залишилося спадкове майно, яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, що перебувала в колективній власності селянської спілки імені Леніна с. Зяньківці Деражнянського району Хмельницької області, яке належало померлій відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження Деражнянської райдержадміністрації №430 від 20 січня 1997 року. Позивачка є єдиною спадкоємицею до майна померлої ОСОБА_2 за законом, оскільки остання проживала одиноко та будь-яких інших спадкоємців до її майна немає, проте при зверненні її до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав на вказану земельну частку (пай) їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через недоведеність її родинних відносин із померлою ОСОБА_2 , а також у зв`язку з відсутністю оригінала правовстановлюючого документа на спадкове майно. Враховуючи наведене, позивачка просила встановити юридичний факт, що вона є двоюрідною племінницею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також

визнати за нею в порядку спадкування право на земельну частку (пай), розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, що знаходиться на території Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, яке належало ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 21.09.2018 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Згідно з ухвалою від 29 листопада 2018 року, постановленою судом без виходу до нарадчої кімнати, первісного відповідача за позовом Новосілецьку сільську раду Деражнянського району Хмельницької області замінено належним відповідачем Зяньковецькою сільською радою Деражнянського району Хмельницької області, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, позивачу - відповіді на відзив.

Відповідач у встановлений судом строк без поважних причин відзив на позов не надав, тому суд вирішив справу за наявними матеріалами у відповідності до ч.8 ст. 178 ЦПК України.

В судове засідання позивачка не з`явилася, заявивши клопотання про розгляд справи за її відсутності, в якій вимоги позову підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності, в якій вимоги позову визнав у повному обсязі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, проте надав письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності, покладаючись при вирішенні спору на думку суду.

Дослідивши матеріали справи та письмові клопотання учасників справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судом об`єктивно встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією актового запису про смерть №19, складеного 19 листопада 2005 року виконавчим комітетом Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, розташованій на території Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, що перебувала в колективній власності селянської спілки імені Леніна с. Зяньківці, що належало ОСОБА_2 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження Деражнянської райдержадміністрації №430 від 20 січня 1997 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 21.04.1997 року за НОМЕР_9.

Проте, як з`ясовано судом, оригінал вказаного сертифіката був втрачений, з приводу чого позивачкою було розміщено оголошення в газеті Вісник Деражнянщини .

Згідно з письмовим повідомленням приватного нотаріуса Деражнянського районного нотаріального округу Янцаловської В.О. №509/01-16 від 23 травня 2018 року позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на право на земельну частку (пай), яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , через недоведеність її родинних відносин з померлою та у зв`язку з відсутністю оригінала правовстановлюючого документа на вказане спадкове майно.

Разом із цим, належність померлій ОСОБА_2 права на земельну частку (пай) розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, розташованій на території Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, що перебувала в колективній власності селянської спілки імені Леніна с. Зяньківці, підтверджується наданою відділом у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області копією державного акту на право колективної власності серії, виданого селянській спілці імені Леніна с. Зяньківці та Додатку 1 до нього, з якого вбачається, що ОСОБА_2 була включена до списку громадян-членів вказаного сільськогосподарського підприємства під №264, а також записами у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) Деражнянської райдержадміністрації.

Крім того, довідкою Відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області №К-496/0-0.23-508/137-18 від 04 червня 2018 року підтверджується, що на ім`я ОСОБА_2 був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 .

Відповідно до п.2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 Про порядок паювання земель переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам, організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства (далі КСП), сільськогосподарського кооперативу (далі СК ), сільськогосподарського акціонерного товариства (далі САТ), в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються його членами відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельну частку (пай) здійснюється за нормами ЦК , у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на земельну частку (пай).

Аналізуючи наведені норми закону, а також встановлені судом обставини, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 за життя набула право на земельну частку (пай) як член селянської спілки імені Леніна і таке право входило до складу спадкової маси після її смерті.

Крім того, із вищевказаного письмового повідомлення нотаріуса вбачається, що позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права після смерті ОСОБА_2 через недоведеність родинних відносин із нею, що стало однією із підстав звернення позивачки до суду з даним позовом.

Вирішуючи обґрунтованість решти доводів позивачки, наведених в обґрунтування позовних вимог, судом встановлено наступне.

Згідно із свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим Деражнянським ЗАГСом Хмельницької області 12 жовтня 1988 року позивачка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Зяньківці Деражнянського району Хмельницької області та при народженні їй було присвоєне прізвище, ім`я та по батькові ОСОБА_3 . Батьками позивачки записані ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

01 травня 1993 року у виконавчому комітеті Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області ОСОБА_3 зареєструвала шлюб із ОСОБА_6 , актовий запис №3, після чого змінила своє прізвище на ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 , повторно виданим Деражнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_4 , виданим Зяньковецьким сільським бюро ЗАГСу Деражнянського району Хмельницької області 14 листопада 1971 року, підтверджується, що дошлюбним прізвищем матері позивачки - ОСОБА_5 було прізвище ОСОБА_5 , яке вона змінила у зв`язку з реєстрацією 14 листопада 1971 року із ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 , повторно виданим Деражнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Батьками ОСОБА_9 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , були ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , що вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 , виданого Зяньковецьким сільським бюро ЗАГСу Деражнянського району Хмельницької області 05 липня 1950 року.

Таким чином, встановлені вище обставини свідчать про те, що ОСОБА_10 був дідом позивачки ОСОБА_1 .

Встановлено і те, що ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 , виданим виконавчим комітетом Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Крім того, судом з`ясовано, що у ОСОБА_10 була двоюрідна сестра ОСОБА_2 , року народження, проте як документи щодо народження останньої, так і будь-які інші документи, які б підтверджували факт родинних відносин між обома вказаними особами, відсутні.

Разом із цим, той факт що позивачка ОСОБА_1 є двоюрідною племінницею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтвердили свідки ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , які були допитані судом у судовому засіданні 29 листопада 2018 року.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе задовольнити вимогу позивачки про встановлення факту родинних відносин між нею та померлою ОСОБА_2 , оскільки метою встановлення такого факту є врегулювання нею юридичних питань в сфері правовідносин спадкування.

Відповідно до ч.1 ст.524 ЦК Української РСР (в редакції Закону, який діяв на момент відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 ) спадкоємство здійснюється за законом і заповітом.

Згідно ст.549 цього Кодексу визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.529 цього Кодексу при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 фактично вступила в управління спадковим майном померлої ОСОБА_2 , тобто, в силу вищенаведених вимог закону, вона є спадкоємцем, який прийняв спадщину.

З`ясовано також і те, що будь-які інші спадкоємці, в тому числі особи, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, до майна померлої ОСОБА_2 відсутні.

Таким чином, аналізуючи вищезазначене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного вищевказаного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання за позивачкою ОСОБА_1 в порядку спадкування права на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, розташованій на території Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, що перебувала в колективній власності селянської спілки імені Леніна с. Зяньківці Деражнянського району Хмельницької області.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є двоюрідною племінницею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яким є право на земельну частку (пай) розміром 2,54 в умовних кадастрових гектарах у землі, що перебувала в колективній власності селянської спілки імені Леніна с. Зяньківці Деражнянського району Хмельницької області та знаходиться на території Зяньковецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, відповідно до сертифіката на право на земельну частку (пай) серії

НОМЕР_1 , виданого на ім`я ОСОБА_2 на підставі розпорядження Деражнянської райдержадміністрації №430 від 20 січня 1997 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 21.04.1997 року за НОМЕР_9.

Складання повного рішення було відкладено на десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_8 , виданий Деражнянським РВ УМВС України в Хмельницькій області 19 серпня 1997 року;

відповідач - Зяньковецька сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04327241, місцезнаходження: Хмельницька область, Деражнянський район, с. Зяньківці;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 39767479, адреса: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1.

Повне рішення складено 13.06.2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено27.06.2019
Номер документу82657212
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1050/18

Рішення від 10.06.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 29.11.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні