Ухвала
від 21.06.2019 по справі 554/5569/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.06.2019 Справа № 554/5569/19

Справа 554/5569/19

1кс/554/9363/2019

У Х В А Л А

Іменем України

21 червня 2019 року Октябрський районний суд м. Полтави в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши клопотання прокурора відділу організації представництва інтересів держави в судах прокуратури Полтавської області процесуального керівника у кримінальному провадженні молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення огляду ,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор звернулась до суду з клопотанням про проведення огляду посилаючись на те, що слідчим управлінням ГУНП у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019170000000046 від 23.04.2019, за фактом самовільного будівництва ПП «Компанія Надежда» (код ЄДРПОУ 22519085; Полтавська обл., Машівський район, смт. Машівка, вул. Леніна, 130) будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці в адміністративних межах Стасівської сільської ради Диканського району, чим заподіяно значну шкоду, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ПП «Компанія Надежда» використовує 2 земельні ділянки к.н. 5321084900:00:004:0086, площею 1,2 га та к.н. 5321084900:00:004:0121, площею 1,4081 га, що розташовані в адміністративних межах Стасівської сільської ради Диканського району та надані Полтавською обласною державною адміністрацією на умовах сервітутів для розміщення тимчасових споруд та пляжної інфраструктури.

Також, згідно з договором оренди землі від 09.09.2013 вищевказане підприємство використовує земельну ділянку к.н. 5321084900:00:004:0078 площею 1,5 га рекреаційного призначення, на якій розміщено об`єкти нерухомості комерційного та рекреаційного призначення.

Встановлено, що у Департаменті ДАБІ в Полтавській області відсутні декларації ПП «Компанія «Надежда» щодо будівництва упродовж 2015-2019 р.р. басейну та СПА-комплексу вздовж р. Ворскла, що свідчить про те, що вказане будівництво у межах прибережної захисної смуги здійснено самовільно.

Головним управлінням Держгеокадастру в області проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства при наданні та використанні земельних ділянок за межами населених пунктів Стасівської сільської ради Диканського району Полтавської області. При цьому до частини об`єктів охороною бази відпочинку не надано доступ працівникам Управління з контролю за використанням та охороною земель.

Згідно з актом перевірки від 15.02.2019 №27-ДК/0132/АП/09/01/-19 та схемою фактичного використання земель, складеною ФОП ОСОБА_4 , загальна площа земельної ділянки, на якій розміщено базу відпочинку, без включення площі, яка використовується на умовах сервітутів, за результатами обмірів становить 5,1217 га.

Таким чином, ПП «Компанія «Надежда» самовільно використовує 3,7170 га земель державного лісового фонду, на якій у межах прибережної захисної смуги р. Ворскли самовільно здійснило будівництво СПА-комплексу і басейну, а також самовільно побудувало будинки для відпочинку на землях державного лісового фонду.

Окрім того, встановлено також порушення ст. 47 Водного кодексу України, в частині доступності водних об`єктів для загального водокористування, в межах усіх вищезазначених земельних ділянках, оскільки територія бази відпочинку огороджена металевим парканом, прохід на територію бази відпочинку закритий та перебуває під цілодобовою охороною.

Беручи до уваги викладене, для забезпечення всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки площею 1, 5 га, розташованої за адресою: вул. Лісова (Лісна), 1, с. Глоди, Диканський район, Полтавська область, кадастровий номер № 5321084900:00:004:0078, а також розташованих на території цієї земельної ділянки, і за її межами, будівель та споруд.

Згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №170798819 та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна земельна ділянка з кадастровим номером 5321084900:00:004:0078 перебуває у державній власності Полтавської обласної державної адміністрації.

Відповідно до декларацій про початок виконання будівельних робіт, виданих ПП «Компанія Надежда», будівлям та спорудам на території земельної ділянки, к. н. 5321084900:00:004:0078, та за її межами, присвоєно поштову/будівельну адресу: АДРЕСА_1 . В той же час, відповідно до Інформаційної довідки №170803328 з Державного реєстру речових прав на нерухоме та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою: вул. Лісна, земельна ділянка 1, с. Глоди, Диканський район, Полтавська обл., знаходиться об`єкт нерухомого майна за реєстраційним номером 820691153210 база відпочинку, складовими частинами якого є: їдальня (тимчасова), А-1; будинок відпочинку, Г-1; будинок відпочинку Д-1; будинок відпочинку (тимчасовий), Е-1; будинок відпочинку (тимчасовий), Ж-1; будинок відпочинку (тимчасовий), Н-1; будинок відпочинку (тимчасовий), О-1; господарська будівля (тимчасова), П-1; господарська будівля (тимчасова), Р-1; будинок відпочинку , Т-1; будинок охоронника (тимчасовий), Х-1; господарська будівля (тимчасова), Ц-1; господарська будівля (тимчасова), Ч-1; будинок відпочинку, Ш-1; будинок відпочинку (тимчасовий), Щ-1; готель з пожежним депо, Ю-3; колодязь №1, свердловина, №2; огорожа, №3; огорожа, №4; ворота, №5; ворота, №6; ворота, №7; пішохідний мостовий перехід, №8; огорожа, №9; газобалонна станція, №10; господарська будівля (тимчасова), Ф-1; будинок відпочинку, 1А-1; будинок відпочинку, 1Б-1; будинок відпочинку (тимчасовий), 1В-1; будинок відпочинку (тимчасовий), 1Г-1; будинок відпочинку (тимчасовий), 1Е-1; баня (тимчасова будівля), 1Д-1; господарська будівля (тимчасова), 1Є-1; ТП, №11. Вказані об`єкти нерухомого майна перебувають у приватній власності Приватного підприємства «Компанія Надежда» (код ЄДРПОУ 22519085).

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 237 КПК України, огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Частиною 3 ст. 237 КПК України передбачено, що для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

З метою забезпечення правильної та повної фіксації всіх обставин кримінального правопорушення під час здійснення огляду земельної ділянки необхідним є залучення до проведення слідчої дії спеціалістів у галузі земельного законодавства та будівельного нагляду, а саме інспекторів у сфері державного контролю за використанням та охороню земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, а також інспекторів будівельного нагляду Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Полтавській області.

Проведення огляду за вказаною адресою допоможе встановити та вирішити питання, що є суттєвими для встановлення істини у кримінальному провадженні та відомості, встановлені в ході огляду можуть бути використані як доказ у суді.

У судовому засіданні прокурором надані пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні, клопотання підтримала у повному обсязі, просила його задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, а також суть клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно статті237КПК Україниз метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів .

Відповідно до ч.5 ст.237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Оскільки за змістом ч.2 ст.234 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, тому до клопотання слідчого про огляд необхідно застосовувати відповідні вимоги кримінального процесуального закону.

До того ж проведення огляду є по своїй природі невідкладною, іноді навіть терміновою слідчою дією.

Так, згідно вимог ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Проте прокурором не зазначено об`єктивних підстав для проведення огляду на території володіння за вказаною адресою, необґрунтовано чи є він невідкладним та терміновим.

Тому, виходячи з аналізу інформації, що міститься у клопотанні прокурора, слідчий суддя не вважає зазначені дані такими, що відображають передбачені процесуальним законом відомості, на підставі яких можна дійти до обґрунтованого висновку про необхідність проведення зазначеної слідчої дії та надати дозвіл на огляд.

Крім того, прокурором не доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні, а тому клопотання є необґрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню з вищенаведених підстав.

За вказаних обставин, проведення огляду на території земельної ділянки площею 1,5 га, розташованої за адресою:вул. Лісова (Лісна), 1, с. Глоди, Диканський район, Полтавська область, кадастровий номер №5321084900:00:004:0078, а також розташованих на території цієї земельної ділянки, і за її межами, будівель та споруд може невиправдано порушити права та інтереси інших осіб.

Відповідно доч.5статті 234КПК Українислідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотання,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 235,237, 370, 372 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання прокурора відділуорганізації представництваінтересів державив судахпрокуратури Полтавськоїобласті процесуальний керівнику кримінальномупровадженні молодшийрадник юстиції ОСОБА_3 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 25.06.2019.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу82662620
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —554/5569/19

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні