Ухвала
від 19.06.2019 по справі 910/7795/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

У Х В А Л А

м. Київ

19.06.2019Справа № 910/7795/19

Суддя Мандриченко О.В., розглянувши матеріали за заявою Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Київської міської філії до Акціонерного товариства "Київенерго" в особі Структурного відокремленого підрозділу "Київська енергопостачальна компанія" про видачу судового наказу,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Київської міської філії звернулося до суду з заявою про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Акціонерного товариства "Київенерго" в особі Структурного відокремленого підрозділу "Київська енергопостачальна компанія" 17 247,05 грн. коштів, перерахованих енергопостачальній компанії в якості попередньої плати за теплову енергію у гарячій воді за договором від 01.07.2004 № 1310323 на постачання теплової енергії у гарячій воді. Позовні вимоги мотивовані тим, що сума в розмірі 57 311,76 грн. є такою, що надлишкового перерахована, а тому піддягає поверненню відповідачем, проте останній на письмову вимогу (претензію) не відреагував.

Відповідно до ст. 147 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених ст.148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень.

Згідно зі ст. 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Особа має право звернутися до суду з вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Як встановлено судом за відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням боржника є: 85612, Донецька обл., Мар`їнський район, м. Курахове, вул. Енергетиків, 34.

У ст. 149 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Статтею 27 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 4 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України у разі, якщо заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.

Оскільки до вимог про сплату надлишково перерахованих сум (неосвоєної попередньої плати) застосовуються загальні правила визначення підсудності і спірні правовідносини сторін не передбачаються застосування норм про виключну територіальну підсудність, заява Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" разом з доданими до неї документами підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Донецької області за місцезнаходженням зобов`язаної особи і визначеного заявником боржника.

При цьому, суд враховує, що позивач не подав документального підтвердження того, що Структурний відокремлений підрозділ "Київська енергопостачальна компанія" відповідача наділений процесуальною здатністю та вправі самостійно виступати стороною у судовому процесі.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 147, 148, 234, 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" про видачу судового наказу про стягнення 17 247,46 грн. з Акціонерного товариства "Київенерго" разом з приєднаними до нього документами передати за підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня складення повного тексту.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата ухвалення рішення19.06.2019
Оприлюднено01.07.2019
Номер документу82670996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7795/19

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Юлія Вадимівна

Ухвала від 19.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні