Ухвала
від 27.06.2019 по справі 921/385/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

27 червня 2019 року м. Тернопільсправа № 921/385/19

Суддя Охотницька Н.В., розглянувши позовну заяву б/н від 30.05.2019 (вх. № 476 від 24.06.2019) за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСУРС СТАНДАРТ" (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, 6-А, офіс 515) в особі представника (адвоката) Майструк Є.С. ( АДРЕСА_1 ) до відповідача промислової бази ТОВ "ТЕРНОПІЛЬБУД" (46019, м. Тернопіль, вул. Промислова, б.30) про стягнення суми боргу, із урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також при проценти річних від простроченої суми, в загальній сумі 181 345,44 грн, зазначає наступне.

Частиною 2 ст.162 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

За змістом ч. ч. 3, 4 статті 131-1 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних справах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Відповідно до п. 11 статті 16 Перехідних положень Конституції України з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)": представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131 та статті 131-І цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Згідно ст. 16 ГПК України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно ч.5 ст.164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Одночасно, у відповідності до ст. 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; 2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або у визначених законом випадках іншою особою. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Відповідність копії документа, що підтверджує повноваження представника, оригіналу може бути засвідчена підписом судді. Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи. У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

При цьому, відповідно до ч. ч. 1, 2, 3 статті 61 ГПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері. Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначаються Цивільним кодексом України, а представництва за ордером - законодавством про адвокатуру.

Згідно зі статтею 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути:1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Таким чином, надаючи право адвокату здійснювати представництво та захист своїх інтересів клієнт обумовлює обсяг наданих адвокату повноважень, який визначається змістом довіреності або відповідним договором на надання правової допомоги.

За змістом норм статті 19 та 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" не витікає безумовне право адвоката підписувати та подавати до господарського суду позовні заяви, а відтак таке право має бути безпосередньо надано клієнтом адвокату.

Нормами ГПК України передбачено, що належними доказами на підтвердження повноваження адвоката як представника в господарському процесі є довіреність або ордер, при цьому суд приймаючи позовну заяву, подану від імені сторони адвокатом, має пересвідчитися щодо наявності у адвоката саме повноважень щодо підписання та подачі до господарського суду позовної заяви від імені клієнта.

Дослідивши подану позовну заяву, судом встановлено, що вона підписана представником позивача адвокатом Майструк Є.С. На підтвердження повноважень представника, до позову додано копію Договору про надання правової допомоги від 13.11.2018, за змістом якого Майструк Є.С. надано право вчиняти всі дії на користь Клієнта (ТОВ "РЕСУРС СТАНДАРТ"), в тому числі робити письмові та усні запити, подавати докази, заявляти клопотання, знайомитись із матеріалами адміністративних, кримінальних, цивільних та адміністративних справ, брати участь у судовому розгляді з усіма правами наданими чинним цивільно-процесуальним законодавством України, адміністративним та кримінально-процесуальним законодавством, митним, податковим кодексом, заявляти відводи, подавати скарги, заяви, а також вчиняти всі інші незаборонені законодавством України юридично значущі дії, для виконання предмету цього Договору, які надані законодавством адвокатам. Для виконання умов цього договору, Клієнт доручає Адвокату представляти його інтереси в органах національної поліції, податкових органах, митних органах, судах загальної та спеціальної юрисдикції, органах прикордонної служби, в усіх державних органах, підприємствах, установах, організаціях, страхових компаніях, банківських установах незалежно від форми власності. Клієнт за цим договором надає адвокату право підпису необхідних документів, робити адвокатські запити та отримувати від них відповіді.

Поряд з викладеним, в поданому договорі про надання правової допомоги серед повноважень відсутні такі, які б свідчили про надання Клієнтом (ТОВ "РЕСУРС СТАНДАРТ") адвокату Майструк Є.С. права на підписання позовної заяви.

Будь-яких інших доказів на підтвердження повноважень представника позивача на підписання позовної заяви до позовної заяви не додано, чим порушено ч.5 ст.164 ГПК України.

При цьому, суд зазначає, що право на подання позову не є тотожним праву представника на підписання від імені позивача позовної заяви.

Даний висновок суду узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 16.05.2018 у справі № 810/739/15.

Отже, позивач або його представник повинні були надати суду докази щодо повноважень адвоката Майструк Є.С. на підписанні позовної заяви від імені ТОВ "РЕСУРС СТАНДАРТ".

Згідно п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Разом з тим, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 45 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 4 ГПК України встановлено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

За приписами частини 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Як вбачається із позовної заяви ТОВ "РЕСУРС СТАНДАРТ" відповідачем зазначено промислову базу товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕРНОПІЛЬБУД".

В той же час, як вбачається із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійсненого на запит суду від 25.06.2019 № 1005481781, щодо ТОВ "ТЕРНОПІЛЬБУД" (код ЄДРПОУ 01268934) промислова база товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕРНОПІЛЬБУД" (ідентифікаційний код 01267047; 46019, Тернопільська область, м. Тернопіль, вул.Промислова, буд.30) є відокремленим підрозділом юридичної особи.

Частиною 4 статті 64 Господарського кодексу України передбачено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

За змістом частини 3 статті 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Суд зазначає, що у відповідності до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про банки і банківську діяльність" юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Отже, в силу наведених норм відокремлений підрозділ промислова база товариства з обмежено відповідальністю "ТЕРНОПІЛЬБУД" не може виступати самостійною стороною спору в господарському судочинстві, адже не є самостійним суб`єктом господарювання та не має статусу юридичної особи, що також підтверджується відсутністю відповідних записів в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про таку окрему особу (витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснені на запити суду від 25.06.2019 № 1005481335, № 1005481875 та № 1005481415).

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 164, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву б/н від 30.05.2019 (вх. № 476 від 24.06.2019) товариства з обмеженою відповідальністю "РЕСУРС СТАНДАРТ" (02140, м. Київ, вул. Лариси Руденко, 6-А, офіс 515) в особі представника (адвоката) Майструк Є.С. ( АДРЕСА_1 ) до відповідача промислової бази ТОВ "ТЕРНОПІЛЬБУД" (46019, м. Тернопіль, вул. Промислова, б.30) про стягнення суми боргу, із урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також при проценти річних від простроченої суми, в загальній сумі 181 345,44 грн та додані до неї документи всього на 48 (сорока восьми) аркушах, повернути заявнику.

2. Ухвала суду, у відповідності до ст. 235 ГПК України, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

3. Дану ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку, визначеному статтями 255, 256 ГПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Ухвалу підписано 27.06.2019.

Суддя Н.В. Охотницька

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення27.06.2019
Оприлюднено27.06.2019
Номер документу82671918
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/385/19

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні