Ухвала
від 25.06.2019 по справі 554/4592/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.06.2019 Справа № 554/4592/19

Провадження № 1-кс/554/9529/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 червня 2019 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 :

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про призначення криміналістичної експертизи матеріалів, речовин та виробів наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів у кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019170040001537 від 24 травня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 307 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася в суд з клопотанням про призначення криміналістичної експертизи матеріалів, речовин та виробів наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів. В якому прохала: задовольнити клопотання старшого слідчого у кримінальному провадженні № 12019170040001537 про призначення криміналістичної експертизи матеріалів, речовин та виробів наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів. Проведення експертизи доручити експертам Полтавського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Полтава, пров. Рибальський, 8). На вирішення експертам поставити наступні запитання: Чи є в наданій на дослідження вилученій у ОСОБА_4 24.05.2019 в ході огляду за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а кристалічної порошкоподібної речовини в чорному полімерному пакеті з зіп-застібкою наркотичні (особливо небезпечні наркотичні) засоби, психотропні речовини, їх аналоги чи прекурсори? Чи є в наданій на дослідження вилученій у ОСОБА_4 24.05.2019 в ході огляду за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а прозорій рідині в прозорому полімерному пакеті з зіп-застібкою наркотичні (особливо небезпечні наркотичні) засоби, психотропні речовини, їх аналоги чи прекурсори? Якщо так, то яким саме наркотичним засобом, психотропною речовиною є порошкоподібна кристалічна речовина в полімерному чорному пакеті з зіп-застібкою? Якщо так, то яким саме наркотичним засобом, психотропною речовиною є рідина в полімерному прозорому пакеті з зіп-застібкою? Яка маса речовини (об`єм), наданої на дослідження, а також яка маса наркотичного засобу, психотропної речовини у порошкоподібній кристалічній речовині в полімерному чорному пакеті з зіп-застібкою? Яка маса речовини (об`єм), наданої на дослідження, а також яка маса наркотичного засобу, психотропної речовини у рідині в прозорому полімерному пакеті? Надати дозвіл експертам на часткове або повне знищення об`єктів експертизи чи зміни їх властивості, а також дозвіл на руйнуючі методи дослідження. Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України. Зобов`язати у місячний термін посадових осіб Полтавського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Полтава, пров. Рибальський, 8) надати висновок криміналістичної експертизи за результатами проведення досліджень слідчим СВ Полтавського ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_3 або за їх дорученням іншій службовій особі вказаного правоохоронного органу.

В судове засідання слідчий не з`явився, надавши суду заяву про проведення судового засідання без його участі, зазначивши, що клопотання підтримує та прохає його задовольнити беручи до уваги, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, через що виникла необхідність у призначенні криміналістичної експертизи матеріалів, речовин та виробів наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів та прохає проводити судове засідання без аудіо та відео фіксації судового процесу.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю йогообґрунтованим ітаким,що підлягаєзадоволенню,оскільки слідчимдоведено,що дляотримання відомостейякі становлятьсуттєве значеннядля встановленняобставин укримінальному провадженні,потрібно застосування спеціальних знань в області експертизи.

Встановлено,що у провадженні Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до ЄРДР за №12019170040001537 від 24 травня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 307 КК України. У ході досудового розслідування установлено, що працівниками поліції за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а, було затримано громадянина Іраку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при якому було виявлено та в подальшому вилучено пістолет «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387. Таким чином було встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) причетний громадянин ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , посвідка на постійне проживання в Україні № НОМЕР_1 . У зв`язку із викладеним 24.05.2019 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було затримано в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння та передбачаючи його суспільні наслідки і бажаючи їх настання у невстановлений слідством час та в невстановленому слідством місці без передбаченого законом дозволу придбав у невідомої особи пістолет марки «Глок 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387, та в подальшому 24.05.2019 року близько 10:35 год., перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , здійснив їх носіння та зберігання без передбаченого законом дозволу. 24.05.2019 ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами, тобто придбання, зберігання та носіння вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу. 24.05.2019 в ході проведення огляду за адресою АДРЕСА_2 у громадянину ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 серед інших речей в сумці було виявлено та вилучено капсули синьо-білого кольору розфасовані в три блістери з надписом «Габана», дві блістери з пігулками білого кольору з надписом «Каптопрес-Дарниця», чотири пігулки білого кольору, два саморобних фрагмента пластикових трубочок блакитного кольору з зрізаним краєм у формі лопатки-дозатора, полімерний прозорий пакет з зіп-застібкою в якому прозора рідина, чорний полімерний пакет з зіп-застібкою в якому кристалічна порошкоподібна речовина.

Відповідно до вимогст.242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбаченихстаттею 155Кримінального кодексу України. 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

На підставівикладеного,приходжу довисновку прозадоволення клопотанняпро призначенняінженерно-транспортноїекспертизи,оскільки слідчимдоведено,що дляотримання відомостейякі становлятьсуттєве значеннядля встановленняобставин укримінальному провадженні,потрібно застосування спеціальних знань.

Керуючись ст.ст. 107, 155, 242-244, 370, 372 КПК України ,-

у х в а л и в :

Клопотання слідчого про призначення криміналістичної експертизи матеріалів, речовин та виробів наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів задовольнити.

Призначити криміналістичну експертизуматеріалів,речовин тавиробів наркотичних засобів,психотропних речовин,їх аналогівта прекурсорів у кримінальному провадженні №12019170040001537.

На вирішення експертизипоставити наступніпитання:

Чи єв наданійна дослідження вилученій у ОСОБА_4 24.05.2019в ходіогляду за адресою:м.Полтава,вул.Котляревського,2-акристалічної порошкоподібноїречовини вчорному полімерномупакеті ззіп-застібкою наркотичні (особливонебезпечні наркотичні)засоби,психотропні речовини,їх аналогичи прекурсори?

Чи єв наданійна дослідженнявилученій у ОСОБА_4 24.05.2019в ходіогляду заадресою:м.Полтава,вул.Котляревського,2-апрозорій рідинів прозоромуполімерному пакетіз зіп-застібкоюнаркотичні (особливонебезпечні наркотичні)засоби,психотропні речовини,їх аналогичи прекурсори?

Якщо так,то якимсаме наркотичнимзасобом,психотропною речовиноює порошкоподібна кристалічна речовина в полімерному чорному пакеті з зіп-застібкою?

Якщо так,то якимсаме наркотичнимзасобом,психотропною речовиноює рідинав полімерномупрозорому пакетіз зіп-застібкою?

Яка масаречовини (об`єм),наданої надослідження,а такожяка масанаркотичного засобу,психотропної речовини у порошкоподібнійкристалічній речовинів полімерномучорному пакетіз зіп-застібкою?

Яка масаречовини (об`єм),наданої надослідження,а такожяка масанаркотичного засобу,психотропної речовиниу рідинів прозоромуполімерному пакеті?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Полтава, пров. Рибальський, 8).

Надати дозвіл експертам на часткове або повне знищення об`єктів експертизи чи зміни їх властивості, а також дозвіл на руйнуючі методи дослідження.

Зобов`язати у місячний термін посадових осіб Полтавського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Полтава, пров. Рибальський, 8) надати висновок криміналістичної експертизи за результатами проведення досліджень слідчим СВ Полтавського ВП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_3 або за їх дорученням іншій службовій особі вказаного правоохоронного органу.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта, та за відмову експерта чи перекладача без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, що передбачено положеннями ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати експерта надати висновок експертизи не пізніше 1 місяця з дня винесення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.06.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/4592/19

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні