Ухвала
від 12.06.2019 по справі 202/3825/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3825/19

Провадження № 1-кс/202/6482/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

Відповідно до клопотання в провадженні СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12017040630001882 від 29.07.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 206 КК України.

Прокурор зазначає, що проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що влітку 2017 року група осіб у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інших не встановлених на теперішній час досудовим розслідуванням осіб розробили спільну схему вчинення злочинів, відповідно до якої, діючи за попередньою змовою, шляхом здійснення активних дій щодо протидії законній господарський діяльності суб`єктам господарювання міста Дніпра, у тому числі через психологічний тиск та залякування потерпілих, погроз застосування фізичного насильства, мали на меті подальше незаконне заволодіння на свою користь нерухомим майном та земельними ділянками, на яких воно розташовується.

Реалізуючи свої спільні злочинні наміри, вищевказана група осіб вирішила шляхом вчинення активних злочинних дій, направлених на протидію господарський діяльності, захопити майданчик для паркування автотранспортних засобів, на яких свою господарську діяльність у встановленому законодавством України порядку здійснює ТОВ «КАМ» (засновниками якого є ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ) у особі директора ОСОБА_12 та 28.07.2017 року, о 09:00 год., прибувши на майданчик, де всупереч встановленому законом порядку, висунули протиправну вимогу до директору ТОВ «КАМ» ОСОБА_12 та засновникам ТОВ «КАМ» ОСОБА_10 та ОСОБА_11 припинити займатися господарською діяльністю, витиснули останніх за межі паркувального майданчика та, зачинивши ворота із середини, заблокували доступ останніх до всієї території майданчику, обмежуючи таким чином їх законні права та інтереси.

Крім того, з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з проникненням до приміщення, зазначена група осіб, перебуваючи на території майданчику для паркування автотранспортних засобів, розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Каруни, 2-А, 29.07.2017 року, близько о 04:00 год., діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, передбачаючи негативні наслідки свого діяння та свідомо бажаючи їх настання, через відкриті двері проникли до приміщення пункту охорони, де таємно заволоділи майном, яке належить потерпілим, яке зберігалось у сейфі, розташованому у приміщенні пункту охорони майданчику для паркування автотранспортних засобів.

Таким чином, у період часу з 28.07.2017 року по 29.07.2017 року вказана група осіб, з метою досягнення спільної мети вчинення злочину, умисно продовжували вчинення активних дій, спрямованих на протидію законній господарський діяльності ТОВ «КАМ», що виразились у фізичному блокуванні та ненаданні доступу до території майданчику для паркування автотранспортних засобів, таємного викрадення належного їм майна, висловлювань постійних погроз про застосування насильства у разі невиконання їх злочинних вимог припинити господарську діяльність, вчиняли інші протиправні дії, що обмежували законні права та інтереси керівникові та засновникам ТОВ «КАМ», як суб`єкту господарської діяльності, що охороняються законом.

У ході досудового розслідування з`ясовано, що особи, які намагаються заволодіти майном потерпілих є стійким угрупованням, яка має чітку ієрархію та структуру, та користуються активною підтримкою правоохоронних органів. Вказана злочинна організація має стабільний склад осіб, які підтримують між собою тісні стосунки, а також план злочинної діяльності та чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення.

Допитом ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 та інших, встановлено, що 28.07.2017 року, близько о 16:20 год., ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходячись на території автостоянки, що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Каруни, 2-А, серед інших двох десятків чоловік, спортивної статури, які одягнені в спортивні костюми, перешкоджав їм у доступі на територію вищевказаної автостоянки, зачинивши ворота зсередини. При намаганні поспілкуватися з вказаними особами, останні агресивно реагували на прохання з їх боку стосовно того, аби отримати доступ до приміщень та безпосередньо до території автостоянки, мотивуючи це тим, що вказана земельна ділянка з сьогоднішнього ранку має нового власника та вони, як засновники та керівництво даного об`єкту, не мають доступу на територію автостоянки та до приміщень, розташованих на вказаній території. Вказані особи погрожували знищити майно ТОВ «КАМ», у разі намагань пройти на територію автостоянки.

Також, на момент початку захвату ОСОБА_8 в складі інших перешкоджав у доступі до автостоянки та службових приміщень, розташованих на її території, у службовому приміщенні, де знаходилися 2 металеві сейфи, які належали підприємству, у яких знаходилися особисті речі ОСОБА_12 , а саме: паспорт громадянина України на його ім`я, технічний паспорт на автомобіль марки «Daewoo Lanos», реєстраційний номер НОМЕР_1 , довіреність на розпорядження вказаним автомобілем, ключі від вищевказаного автомобіля, довіреність на розпорядження автомобілем марки «Honda Accord», сірого кольору, 2006 року випуску, шасі № НОМЕР_2 , реєстраційний номер НОМЕР_3 , № довіреності НВІ 794093, ключі від даного автомобіля, грошові заощадження у розмірі 3000 доларів США, годинник марки «CalvinKlein», ювелірні вироби із жовтого металу загальною вагою близько 250 грам, 2 монети із жовтого металу, 1 монета номіналом 5 карбованців, 2 монета номіналом 10 карбованців, договір дарування на ділянку з будинком, розташованого за адресою: м. Дніпро, вул. Винахідників, буд. №2, документи на постачання електроенергії між ПАТ «ДТеК» та TOB «KAM», які ОСОБА_12 туди поклав за тиждень до захвату, оскільки вказані речі не міг зберігати за адресою мешкання у зв`язку із ремонтом. Вказані речі він поклав до сейфу у присутності своєї матері ОСОБА_10 та ОСОБА_11 за їхньою згодою.

На даний момент ТОВ «КАМ» продовжують перешкоджати веденню їх господарської діяльності та не допускають власників до належного їм майна.

Зі свідками та потерпілими у кримінальному провадженні проведено впізнання осіб за фотознімками, де осанні впізнали ОСОБА_8 як особу, яка у період часу з 28.07.2017 року по 29.07.2017 року, з метою досягнення спільної мети вчинення злочину, в складі інших, умисно вчинили активні дії, спрямовані на протидію законній господарський діяльності ТОВ «КАМ», що виразилось у фізичному блокуванні та ненаданні доступу до території майданчику для паркування автотранспортних засобів, таємного викрадення належного їм майна, висловлювань постійних погроз про застосування насильства у разі невиконання їх злочинних вимог припинити господарську діяльність, вчиняли інші протиправні дії, що обмежували законні права та інтереси керівникові та засновникам ТОВ «КАМ», як суб`єкту господарської діяльності, що охороняються законом.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, на об`єкт нерухомого майна, що розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Каруни, 2-А, належить ТОВ «КАМ», КОД ЄДРПОУ: 21936315, країна реєстрації Україна, загальною площею 35 кв.м., кадастровий номер:1210100000:01:071:0001, кадастровий номер:1210100000:04:012:0001.

Таким чином, достовірно встановлено, що право власності на майно, яке незаконно захоплено та утримується вищезазначеною групою осіб, належить ТОВ «КАМ».

Прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області надано доручення на встановлення осіб, причетних до вказаних кримінальних правопорушень, засобів вчинення злочину, а також адрес місця можливого зберігання викраденого у ТОВ «КАМ» майна; мобільних засобів зв`язку, за допомогою яких здійснюється спілкування між учасниками злочинної групи; комп`ютерної техніки, на вбудованих електронних носіях інформації якої можуть зберігатись відомості про вчинення вищевказаних злочинів; магнітних та електронних носіїв інформації, на яких можуть зберігатись відомості про вчинення вищевказаних злочинів.

Так, до Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області з УСР ГУНП в Дніпропетровській області надійшли довідки, рапорти та протоколи про результати проведення негласних слідчих дій спостереження за місцем (гриф таємності знято), відповідно до яких визначено коло осіб, що можуть бути причетні до скоєння вищевказаних злочинів, серед яких встановлено ОСОБА_8 , який на теперішній час мешкає у власній квартирі, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , та за місцем мешкання якого також може зберігатися викладене у ТОВ «КАМ» майно, та інші речі, які мають значення для доказування у вказаному кримінальному провадженні.

Відповідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_8 .

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження наявні обставини, що дають підстави зробити висновок про причетність до скоєння даного кримінального правопорушення ОСОБА_8 .

У зв`язку з викладеним прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_8 , з метою фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень, відшукання та вилучення за вказаною адресою документів, дозволів та рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з ознаками фіктивності; викрадені від 29.07.2017 року особисті речі ОСОБА_12 , а саме: паспорт громадянина України на його ім`я, технічний паспорт на автомобіль марки «Daewoo Lanos», реєстраційний номер НОМЕР_1 , довіреність на розпорядження вказаним автомобілем, ключі від вищевказаного автомобіля, довіреність на розпорядження автомобілем марки «Honda Accord», сірого кольору, 2006 року випуску, шасі № НОМЕР_2 , реєстраційний номер НОМЕР_3 , № довіреності НВІ 794093, ключі від даного автомобіля, грошові заощадження у розмірі 3000 доларів США, годинник марки «Calvin Klein», ювелірні вироби із жовтого металу загальною вагою близько 250 грам, 2 монети із жовтого металу, 1 монета номіналом 5 карбованців, 2 монета номіналом 10 карбованців, договір дарування на ділянку з будинком, розташованих за адресою: м. Дніпро, вул. Винахідників, буд. №2, документи на постачання електроенергії між ПАТ «ДТеК» та TOB «KAM», мобільні засоби зв`язку, за допомогою яких здійснюється спілкування між учасниками злочинної групи; комп`ютерна техніка, на вбудованих електронних носіях інформації якої можуть зберігатись відомості про вчинення вищевказаних злочинів; магнітні та електронні носії інформації, на яких можуть зберігатись відомості про вчинення вищевказаних злочинів.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12018040550001113 від 24.10.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 150 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Виходячи з вищезазначеного, на слідчого, прокурора покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку.

Однак іздоданих доклопотання матеріалівне вбачаєтьсянаявності достатніхданих,що можутьсвідчити проте,що удомоволодінні,розташованому заадресою: АДРЕСА_1 ,що направі приватноївласності належить ОСОБА_8 ,можуть знаходитисяречі тадокументи,що маютьзначення длядосудового розслідуваннята можутьбути доказамиу кримінальномупровадженні,а також,що завстановлених обставинобшук єнайбільш доцільнимта ефективнимспособом відшуканнята вилученняречей ідокументів,які маютьзначення длядосудового розслідування,а такожзаходом,пропорційним втручаннюв особистеі сімейнежиття особи.

З огляду на зазначене, надані документи та вказані в них обставини не свідчать про наявність передбачених законом обставин, що обґрунтовують необхідність проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12017040630001882 від 29.07.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 206 КК України, а саме за адресою: м. Дніпро, вул. Зеленогірська, буд. 32-А, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82716701
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/3825/19

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні