Ухвала
від 21.06.2019 по справі 359/5535/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/5535/19

Провадження №1-КС/359/1911/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 червня 2019 року м.Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019110100000598 від 05.04.2019 за номером за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.356 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло вище зазначене клопотання про арешт майна у зв`язку з проведенням досудового розслідування по кримінальному провадженню, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019110100000598 від 05.04.2019 за номером за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.356 КК України.

Як зазначено в клопотанні, досудовим розслідуванням встановлено, що до Бориспільського ВП ГУНП в Київській області із заявою щодо неправомірних дій з боку директора ТОВ «Агрофірма Вишеньки» ОСОБА_4 та інших, від голови

СГ «Зірниця» (вул. Центральна, 4/5, с. Петропавлівське Бориспільського району Київської області) ОСОБА_5 , який повідомив, що вказані особи захопили цілісний майновий комплекс та земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 і унеможливили доступ до майна господарства, виставивши охорону. Цілісний майновий комплекс належить СФГ «Зірниця» на праві приватної власності. Крім того, 29 березня 2019 року ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інші особи, зламавши замки та двері, незаконно проникли у приміщення трансформаторної підстанції № 645 з метою відновлення електропостачання, яке було припинено Бориспільським РЕМ у зв`язку з заборгованістю ТОВ «Агрофірма Вишеньки». В подальшому, із вказаної ситуації гр. ОСОБА_5 викликано співробітників поліції Бориспільського ВП ГУНП в Київській області. Про даний факт є фіксація матеріалів, внесених до ЖЄО № 6933 від 29.03.2019 року.

З показань допитаного в якості потерпілого ОСОБА_5 також встановлено, що СФГ «Зірниця» було співзасновником ТОВ «Агрофірма Вишеньки» як юридична особа. ОСОБА_5 особисто як фізична особа був керівником ТОВ «Агрофірма Вишеньки» до осені 2016 року. Після демобілізації із лав Національної гвардії та поверненні на посаду у 2016 році у нього виник господарський конфлікт із співвласниками товариства, а саме: із ОСОБА_8 та ОСОБА_9 і із їхньою представницею ОСОБА_10 .

Суть конфлікту полягала в тому, що за час його відсутності та перебуванні в зоні бойових дій, почало відбуватися розкрадання майна агорфірми, а також незаконне фінансування поза бюджетом агрофірми сільськогосподарських культур, зокрема сої. З цього приводу ОСОБА_5 звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів (копія прикладається) і пізніше, прокуратурою Бориспільського району по вказаним фактам було порушено кримінальне провадження. Двоє людей, які були вказані в заяві ОСОБА_11 ( ОСОБА_12 ), ОСОБА_13 , були офіційно звільненні із займаних посад. Обидві ці людини були запропоновані на призначення з боку співвласників у зв`язку із мобілізацією ОСОБА_5 .

Розуміючи, що конфлікт збільшується, ОСОБА_5 , у відповідності до норм чинного законодавства провів відповідні дії для приведення фінансово господарської документації в належний вид та підготував звіт для співвласників. Однак, замість того, щоб заслухати звіт, за його відсутності було проведено загальні збори, на яких його було звільнено з посади директора. В даний момент ОСОБА_5 подано позов про поновлення на посаді та виплату заборгованості по зарплаті та компенсацію.

Крім того, як повідомив ОСОБА_5 , СФГ «Зірниця» була незаконно виключена загальними зборами з числа співвласників. Також, як повідомив потерпілий, один із співвласників, а саме ОСОБА_14 та директор ОСОБА_7 , маючи підтримку з боку адвоката ОСОБА_15 , сільського голови с. Вишеньки гр. ОСОБА_16 , підробивши документи, незаконно заволоділи частиною «70%» земельної ділянки, яка належить СФГ «Зірниця» на правах оренди, і на цій земельній ділянці знаходиться майно, яке належить фермерському господарству на праві власності (зерносклад). Також, ОСОБА_6 та ОСОБА_17 , використовуючи ситуацію із захопленням землі, виставили охорону і унеможливили користування з боку власника, тобто ОСОБА_5 .

Потерпілий звернувся до слідчого СВ Бориспільського ВП ГУНП в Київській області із відповідним клопотанням, про накладення арешту на майновий комплекс, об`єкт житлової нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер 1337314432208, який належить Селянському (Фермерському) Господарству «Зірниця» код 31716977 згідно відомостей з реєстру прав власності на нерухоме майно, з метою запобігання відчуженню власності СФГ «Зірниця», а також попередженню скоєнню нових злочинів. При цьому зазначив про те, що представниками ТОВ «Агрофірма Вишеньки» проводяться дії, спрямовані на відчуження майнового комплексу, що належить СФГ «Зірниця» на праві приватної власності, зокрема замовлено його оцінку у ТОВ «Капітал оцінка» (код ЄДРПОУ № 40124076). До вказаної інформації потерпілим ОСОБА_5 додано копію квитанції про сплату послуг за звіт про незалежну оцінку вищевказаного майна.

Згідно довідки з Державного реєстру нерухомого майна від 30.05.2019, майновий комплекс об`єкт не житлової нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить Селянському (Фермерському) Господарству «Зірниця».

З урахуванням викладеного, слідчий зазначає, що майновий комплекс, об`єкт житлової нерухомості за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Петропавлівське, вул. Молодіжна, будинок 1, реєстраційний номер 1337314432208, який належить на праві приватної власності Селянському (Фермерському) Господарству «Зірниця» код 31716977, є предметом кримінального правопорушення, на заволодіння його можуть бути вчинені незаконні дії, та є доказом вчинення злочину, передбаченого ст. 356 КК України.

Крім того, на цей час існує обґрунтована загроза, що в разі невжиття заходів забезпечення кримінального провадження, вказаний майновий комплекс, може бути перетворений та права на нього - відчужені.

З метою повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин кримінального правопорушення, а також унеможливлення перетворення, відчуження прав, у органу досудового слідства виникла необхідність у накладенні арешту на вказаний майновий комплекс з побудовами на ньому із встановленням обмежень у вигляді заборони відчуження та користування.

На розгляд клопотання слідчий не з`явився, в заяві від 20.06.2019 просив провести розгляд клопотання без його участі, доводи, викладені в клопотанні, підтримує.

Власник та володільці майна, щодо якого вирішується питання про арешт в судове засідання не викликалися з урахуванням положень ч.2 ст.172 КПК України з метою забезпечення арешту.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши додані до клопотання документи, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає часткового задоволенню з наступних підстав.

Так, з долучених до клопотання матеріалів кримінального провадження, вбачається, що об`єктом злочинного посягання у кримінальному провадженні є, зокрема, майновий комплекс, об`єкт житлової нерухомості за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Петропавлівське, вул. Молодіжна, будинок 1, реєстраційний номер 1337314432208, який належить на праві приватної власності Селянському (Фермерському) Господарству «Зірниця» код 31716977.

Викладені вклопотанні обставини,на думку слідчогосудді свідчатьпро наявніризики подальшоговідчуження,а такожзміни стану зазначеного в клопотанні нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання, між іншим, можливості його відчуження.

Частиною другоюст.170КПК Українипередбачено щоарешт майнадопускається зметою забезпечення:1)збереження речовихдоказів;2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майнаяк видупокарання абозаходу кримінально-правовогохарактеру щодоюридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Враховуючи викладене, оскільки кримінальне провадження триває, з метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою унеможливлення перетворення майна, відчуження прав на майновий комплекс, об`єкт житлової нерухомості за адресою: Київська область, Бориспільський клопотання слід задовольнити та накласти арешт. При цьому слід визнати що таке тимчасове, до з`ясування усіх обставин скоєного злочину, обмеження прав СФГ «Зірниця» є виправданим з урахуванням цілей і завдань кримінального провадження та сприятиме збереженню стану нерухомого майна внаслідок його незаконного користування та запобігатиме заподіянню шкоди внаслідок його протиправного відчуження.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.170-174,309,376 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майновий комплекс, об`єкт не житлової нерухомості за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Петропавлівське, вул. Молодіжна, будинок 1, реєстраційний номер 1337314432208, який належить на праві приватної власності Селянському (Фермерському) Господарству «Зірниця» (код ЄДРПОУ 31716977), із встановленням обмежень у вигляді заборони користування та відчуження.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з моменту її проголошення, безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_18 -Лесів

Дата ухвалення рішення21.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82723270
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019110100000598 від 05.04.2019 за номером за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.356 КК України

Судовий реєстр по справі —359/5535/19

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні