Ухвала
від 26.06.2019 по справі 369/8203/19
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/8203/19

Провадження №1-кс/369/2624/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.2019 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

підозрюваного ОСОБА_6

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області капітана поліції ОСОБА_4 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019110200002544 від 29.05.2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 206-2, ч. 2 ст. 361 КК України, про застосуваннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартоювідносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бердичів, одруженого, з вищою освітою, офіційно не працючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, раніше не судимогостроком на 60 діб,-

В С Т А Н О В И В:

Старшийслідчий СВКиєво-СвятошинськогоВП ГУНП вКиївській областікапітан поліції ОСОБА_4 за погодженнямз прокуроромКиєво-Святошинськоїмісцевої прокуратуриКиївської області ОСОБА_3 звернулася досуду зклопотанням вякому проситьзастосувати запобіжнийзахід увигляді триманняпід вартоювідносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що 29.05.2019 слідчим відділом Києво-Святошинського ВП ГУ НП в Київській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019110200002544 від 29.05.2019 за ознаками кримінального правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 206-2, ч. 2 ст. 361 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , маючи вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та достатньо високий рівень технічних та комп`ютерних знань в галузі державної реєстрації, оскільки в період часу з 2016 по 2017 займав посаду юриста в КП «Васильківське», з 2017 по 2018 директор Київської обласної філії КП «Новозаводське», з 2018 по 31.05.2019 директор КП «ПРАВОЧИН», за попередньою змовою із ОСОБА_7 та іншими невстановленими особами, діючи з прямим умислом і корисливим мотивом, несанкціоновано втручався в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації, при наступних обставинах.

Так, з метою реалізації своїх злочинних намірів, група невстановлених слідством осіб на початку 2018 року, за попередньою змовою з ОСОБА_6 та ОСОБА_8 розробила план вчинення кримінально-протиправних дій, пов`язаних із несанкціонованим умисним втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), з метою підробки інформації.

Для втілення даного злочинного плану, група невстановлених осіб підібрала та залучила до вчинення вказаної незаконної діяльності інших учасників, які мають спеціальні знання в галузі державної реєстрації та комп`ютерних технологій. В подальшому, група невстановлених слідством осіб, вступили у злочинну змову із ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , з якими підтримували товариські стосунки та добре знали особисто.

Створена невстановленими особами група зорганізувалась з метою протиправного заволодіння майном підприємств, установ, організацій шляхом несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів) для підробки інформації, тобто проведення реєстраційних дій шляхом несанкціонованого втручання, з метою зміни складу засновників підприємств, зміни директорів та іншого роду змін.

Діючи у відповідності до узгодженого плану дій, точного місця досудовим розслідуванням не встановлено, (однак до 11.07.2018) ОСОБА_8 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, передав невстановленим особам копію свого паспорта та ідентифікаційного коду для з метою його призначення на посаду державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» з 11.07.2018 для того щоб останній мав можливість у законний спосіб отримати ключ доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Після призначення його державним реєстратором вищевказаного комунального підприємства, ОСОБА_8 , отримавши в установленому порядку ключ доступу, логін та пароль, відповідно до злочинної домовленості повинен був передати вказаний ключ, логін та пароль невстановленим слідством особам.

Таким чином, ОСОБА_7 , починаючи з 11.07.2018, перебуваючи на посаді державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу», мав доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 18:40:49год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 18:40:49год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо

ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 18:42:06год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 18:42:06год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо

ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 18:46:53год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 18:46:53год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо

ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осію, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 20:26:29год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 20:26:29год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо

ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 20:28:16год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 20:28:16год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 28.05.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осію, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 28.05.2019 о 20:29:10год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 о 20:29:10год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070032007029 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 01.06.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осію, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 01.06.2019 о 11:52:13год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 01.06.2019 о 11:52:13год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070031013674 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 01.06.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осію, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 01.06.2019 о 11:55:32год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 01.06.2019 о 11:55:32год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070031013674 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043) є незаконною.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи у відповідності до заздалегідь узгодженого з невстановленими особами плану дій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажання настання таких наслідків, бажаючи доведення початого ним злочину до кінця, виконуючи відведену йому роль у вказаній злочинній схемі, отримав від невстановлених осіб ключ, логін та пароль ОСОБА_8 для подальшого виконання заздалегідь незаконних вказівок невстановлених осіб, пов`язаних із несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації.

Так, 01.06.2019 ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, повторно у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме 01.06.2019 о 12:03:18год. вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу з ключа державного реєстратора ОСОБА_7 до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , повторно, використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 01.06.2019 о 12:03:18 год., незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070031013674 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043) є незаконною.

Крім того, у невстановлений час та в невстановленому місці, з метою протиправного заволодіння майном ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) та ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043), невстановлені слідством група осіб вступили у злочинну змову із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Для виконання суспільно небезпечного діяння ОСОБА_6 , ОСОБА_7 спільно з групою невстановлених слідством осіб, розроблено узгоджений план дій, який полягав у складанні невстановленими досудовим розслідуванням особами протоколу загальних зборів ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) на яких нібито були присутні ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та на підставі вказаного протоколу проведення реєстраційних дій з метою протиправного заволодіння майном ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) та ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043), у тому числі частками засновників, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів.

Попередньо домовившись про спільну злочинну діяльність, спрямовану на досягнення єдиного злочинного результату, кінцевою метою якого було протиправне заволодіння майном ТОВ«ОМОКС» та ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД», ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановлені слідством особи розподілили між собою ролі та функції.

З урахуванням домовленостей, невстановлені слідством особи, згідно з відведеної для них ролі, для досягнення єдиного злочинного результату, були зобов`язані, здійснити наступні злочинні дії:

-скласти завідомо підроблений протокол № 02/04 загальних зборів учасників ТОВ «Омокс» від 02.04.2019 року та підписати його у ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

- на підставі вказаного протоколу нотаріально завірити статут товариства з обмежено відповідальністю «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) в новій редакції у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_13 ;

- передати підроблений протокол № 02/04 загальних зборів учасників ТОВ «Омокс» від 02.04.2019 року та статут товариства з обмежено відповідальністю «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) в новій редакції ОСОБА_6 .

У свою чергу, ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі повинен був у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, 28.05.2019, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електро-обчислювальних машин (компютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з використанням електронного ключа, логіна та пароля ОСОБА_7 , увійти до вказаного реєстру та вчинити несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме внести зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102).

Діючи у відповідності до узгодженого плану дій, ОСОБА_6 , 28.05.2019 маючи ключ, логін та пароль державного реєстратора КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 на підставі протоколу № 02/04 загальних зборів учасників ТОВ «Омокс» від 02.04.2019 року провів завідомо незаконні реєстраційні дії.

Діючи повторно, у відповідності до узгодженого плану дій, ОСОБА_6 , 01.06.2019 року маючи ключ, логін та пароль державного реєстратора КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 без будь-яких документів та законних підстав, 01.06.2019 року провів завідомо незаконні реєстраційні дії - незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційну дію №13391070031013674 шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТ БУД» (код ЄДРПОУ 35591043) є незаконною.

Згідно пункту 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

Згідно пункту 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», для державної реєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю (далі в цій частині - товариство) подаються, зокрема, такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до цих відомостей;

2) документ про сплату адміністративного збору;

3) один із таких відповідних документів:

а) рішення загальних зборів учасників товариства про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників;

б) рішення загальних зборів учасників товариства про виключення учасника з товариства;

в) заява про вступ до товариства;

г) заява про вихід з товариства;

ґ) акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства;

При цьому, справжність підписів учасників, які голосували за рішення, зазначені у підпунктах "а" і "б" цієї частини, засвідчується нотаріально.

Документів, які мали бути передані державному реєстратору на виконання імперативних норм діючого законодавства для вчинення ним оскаржуваних реєстраційних дій ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не підписували та не подавали.

Крім того, встановлено факт того, що державний реєстратор ОСОБА_7 та/або Комунальне підприємство «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» за місцем реєстрації не знаходиться, документи на підставі яких вказане комунальне підприємство було створено є підробленими.

Так, 28.05.2019 та 01.06.2019 року ОСОБА_6 , відповідно до відведеної йому ролі, у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, маючи особистий ключ державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 та знаючи логін та пароль для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), через доступ до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з електронного ключа ОСОБА_7 , увійшов до вказаного реєстру та вчинив несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в автоматизованих системах, а саме вніс зміни до відомостей що містяться в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань про юридичну особу - ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) та ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТБУД» (код ЄДРПОУ 35591043).

Внаслідок проведення ОСОБА_6 , несанкціонованого доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, останній у невстановленому досудовим розслідуванням місці та невстановлений досудовим розслідуванням час, від імені державного реєстратора КП «Реєтраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_7 , використовуючи його ключ, логін та пароль доступу до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, 28.05.2019 та 01.06.2019 року, незаконно провів у вказаному реєстрі реєстраційні дії №13391070032007029 та №13391050033013674, шляхом внесення відомостей про юридичну особу, що не пов`язана із змінами в установчих документах, достовірно знаючи, що вказана реєстраційна дія щодо ТОВ «ОМОКС» (код ЄДРПОУ 23154102) та ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТБУД» (код ЄДРПОУ 35591043) є незаконна.

24.06.2019 року ОСОБА_6 було затримано в порядку ст. 208 КПК України.

24.06.2019 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 206-2, ч. 2 ст. 361 КК України.

На даний час досудовим розслідуванням встановлена сума спричинених незаконними діями збитків по незаконній переєстрації ТОВ «ОМОКС ІНВЕСТБУД» (код ЄДРПОУ 35591043) становлять 16850000,00 грн.

У вчиненні кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м.Бердичів, одружений, освіта вища, офіційно не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , громадянин України, раніше не судимий.

Вина підозрюваного ОСОБА_6 доведена зібраними матеріалами кримінального провадження та підтверджується доказами.

В ході досудового розслідування кримінального провадження задля об`єктивного його розслідування у розумні строки, виникла необхідність в обранні підозрюваному ОСОБА_6 запобіжного заходу з метою забезпечення виконання ним перед органом досудового розслідування та судом покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам, передбаченим п.п. 1, 2, 3, 5ч.1 ст. 177 КПК України, та які вказують що підозрюваний може:

?переховатись від органу досудового розслідування та/або суду;

?знищити, сховати або сотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

?незаконно впливати на потерпілого, свідка у кримінальному провадженні;

?вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Зокрема, ризик переховування ОСОБА_6 від органів досудового розслідування та суду обґрунтовується тим, що підозрюваний, усвідомлюючи невідворотність реального покарання за вчинений злочин, буде намагатись уникнути кримінальної відповідальності шляхом зміни місця проживання, неявки на виклики слідчого, прокурора та суду, (п.1 ч.1 ст.177 КПК України).

ОСОБА_6 вчинено злочини, які згідно статті 12 КК України за кваліфікацією злочинів відносяться до тяжких. Відповідно до ч. 2 ст. 361 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Відповідно до ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 206-2 КК України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років.

Оцінюючи ризик ОСОБА_6 знищити, сховати або сотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, слід зазначити наступне, що в рамках кримінального провадження було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_3 в ході якого було вилучено флешки, які являються електронними ключами державних реєстраторів КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу», печатку КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу», ноутбуки, документи та інші предмети, також існують і інші речі, документи та предмети, які мають істотне значення в рамках кримінального провадження та яких під час обшуку знайдено не було, які ОСОБА_6 може знищити, сховати або спотворити з метою уникнення покарання.

Оцінюючи ризик ОСОБА_6 незаконного впливу на потерпілого, свідка, у кримінальному провадженні, слід зазначити наступне, що ОСОБА_6 знаючи місце знаходження потерпілого (представника потерпілого) та свідків може змусити їх змінити покази з метою уникнення покарання.

Оцінюючи ризик ОСОБА_6 вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, підтверджується тим, що ОСОБА_6 маючи електронні ключі декількох реєстраторів КП «Реєстраційний центр реєхстраціїнерухомості та бізнесу» проводив незаконні реєстраційні дії на всій території України, на даний час досудовим розслідуванням не встановлено всієї кількості електронних ключів державних реєстраторів, якими користувався ОСОБА_6 .

Також ризик підтверджується кримінальними провадженнями по всій території України, які було встановлено в ході здійснення моніторингу Єдиного реєстру судових рішень, які знаходяться у вільному доступі виявлено ряд ухвал по цивільним справам і кримінальним провадженням щодо незаконно проведених реєстраційних дій КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу», зокрема як державного реєстратора ОСОБА_7 так і інших реєстраторів вказаного комунального підприємства.

Так, в провадженні Києво-Святошинського районного суду слухається справа № 369/1439/19 за позовом до КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» щодо визнання протиправних дій вказаного комунального підприємства.

В провадженні Горішньоплавнінського відділення Кременчуцької місцевої прокуратури здійснюється розслідування кримінального провадження 12018170080000993 від 12.09.2018 року, за фактом протидії невстановленою особою господарській діяльності ПрАТ «Рижівський гранітний кар`єр», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 206 КПК України, де реєстратором КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» проведено незаконні реєстраційні дії із зміною відомостей в ЄДР.

Слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018100000001206 від 28.12.2018 року за фактом проведення КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» реєстраційних дій, внаслідок яких ТОВ «Інтерхліб» (код ЄДРПОУ 24935095) набув права власності на земельну ділянку іартістю понад 100 млн. гривень, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018100000001154 від 07.12.2018 року за фактом накладення державним реєстратором КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» обтяження на житловий будинок та земельну ділянку.

Слідчим управлінням ГУ НП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019040000000215 від 05.04.2019 року за фактом реєстрації 25.03.2019 державним реєстратором КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна незавершене будівництво 5-ти поверхового багатоквартирного житлового будинку (третя черга будівництва) з готовністю 90%, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 362 КК України.

Слідчим відділом Томаківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019041490000047 від 31.05.2019 року за фактом внесення завідомо неправдивих відомостей до Єдиного державного реєстру юридичний осіб, - фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Одеською місцевою прокуратурою № 1 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4201816201000067 від 07.09.2018 року за фактом незаконної реєстрації державним реєстратором КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» приміщення за ТОВ «Глобальні бізнес рішення», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Київською місцевою прокуратурою № 7 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 120191700900000337 від 26.01.2019 року за, за фактом незаконної діяльності групи осіб, які протягом 2018-2019 року шляхом вчинення правочинів за допомогою реєстраторів КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» на підставі підроблених документів протиправно заволоділи корпоративними правами у вигляді часток у статутному капіталі ТОВ «Мало-Кохнівський кар`єр», які належать Компанії «ICIndustritsHoldings» (Латвійська республіка) та компанії «PrimaryStoneInvestmentsLimited» (Республіка Кіпр). за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 382, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено реальні ризики того, що підозрюваний ОСОБА_6 у разі застосування до нього запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, може переховатись від органу досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або сотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка у кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Враховуючи все вищезазначене, ОСОБА_6 необхідно обрати найсуворіший запобіжний захід, який дієво забезпечить виконання підозрюваним передбачених кримінальним процесуальним кодексом України обов`язків.

Лише обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зможе запобігти усім вище вказаним ризикам, в тому числі вчинення підозрюваним нових кримінальних правопорушень.

Застосування іншого більш м`якого запобіжного заходу, таких як особисте зобов`язання, особиста порука, застава, домашній арешт, будуть не достатніми для запобігання зазначеним ризикам, так як вони не позбавляють в повній мірі підозрюваного можливості вільно пересуватися, вчиняти протиправні дії.

Наявність вищевказаних ризиків свідчить про неможливість їх запобігання шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів, а тому старший слідчий просила суд, задовольнити клопотання та застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Державній установі Міністерства юстиції України «Київський слідчий ізолятор»до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бердичів, одруженого, з вищою освітою, офіційно не працючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, раніше не судимогостроком на 60 діб.

У судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримав, просила суд задовольнити його у повному обсязі.

У судовому засіданні підозрюваний та його захисник заперечували проти клопотання, просили суд відмовити у його задоволенні.

Захисник ОСОБА_5 пояснила, що матеріали клопотання не містять доказів обгрунтованості підозри, оскільки подані докази не стосуються ОСОБА_6 , доказів злочинної змови ОСОБА_6 з ОСОБА_7 відсутні, обшук проведений 24.06. 2019 року був проведений з грубими процесуальними порушеннями, відтак не може вважатися належним та допустимим. Тому у задоволенні клопотання просила відмовити.

Підозрюваний ОСОБА_6 пояснив, що дійсно раніше працював у КП «ПРАВОЧИН», який є акредитованим суб`єктом державної реєстрації у Міністерстві юстиції України, працював до 31.05. 2019 року директором. Але пояснив, що до його фунціональних обов`язків не входило здійснення реєстраційних дій, відтак він не обізнаний з тим, яким чином вони проводяться реєстраторами. 24.06. 2019 року він не вчиняв реєстраційних дій за місцем обшуку, шукав собі роботу за допомогою комп`ютера. Нічого про ключі реєстраторів та печатку КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» не знає. Підтримав захисника та просив відмовити у задоволенні клопотання.

У судовому засіданні допитана в якості свідка дружина підозрюваного ОСОБА_6 ОСОБА_14 пояснила, що вона разом з чоловіком мешкає у її батьків, чоловік характеризується позитивно до кримінальної відповідальності не притягався, знайомі близько чотирьох років.

У судовому засіданні були подані заяви ОСОБА_15 та ОСОБА_16 про те, що вони бажають взяти підозрюваного на поруки, оскільки підозрюваний мешкає у них і вони зможуть забезпечити його належну процесуальну поведінку, виконання обов"язків передбачених КПК, усунення ризиків передбачених ст. 177 КПК України.

Суд, вивчивши клопотання, додані до нього документи, заслухавши думку учасників процесу, дійшов висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ст. 5 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, кожна заарештована або затримана особа має право на судовий розгляд справи у продовж розумного строку чи звільнення від судового розгляду. Таке звільнення має бути обґрунтовано гарантіями явки до суду.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як: до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Слідчий суддя вважає обґрунтованим посилання прокурора на наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 2, 3, 5 ч.1 ст. 177 КПК України, зокрема, підозрюваний може:

-переховатись від органу досудового розслідування та/або суду;

- знищити, сховати або спотворити речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

-незаконно впливати на потерпілого або свідків;

- вчинити інше кримінальне правопорушення.

Зокрема, ризик переховування ОСОБА_6 від органів досудового розслідування та суду обґрунтовується тим, що підозрюваний, усвідомлюючи невідворотність реального покарання за вчинений злочин, який за ступенем тяжкості є тяжким злочином, та покарання за якій становить від 3 до 6 років позбавлення волі, буде намагатись уникнути кримінальної відповідальності шляхом зміни місця проживання, неявки на виклики слідчого, прокурора та суду, (п.1 ч.1 ст.177 КПК України).

Аналізуючи вказаний ризик в контексті практики Європейського суду із захисту прав людини, слід зазначити, що ризик втечі підсудного не може бути встановлений лише на основі суворості можливого вироку. Оцінка такого ризику має проводитись із посиланням на ряд інших факторів, які можуть або підтвердити існування ризику або вказати, що вона маловірогідна і необхідність в утриманні під вартою відсутня (Panchenkov. Russia (Панченко проти Росії). Ризик втечі може оцінюватись у світлі факторів, пов`язаних із характером особи, її моральністю, місцем проживання, родом занять, майновим станом, сімейними зв`язками та усіма видами зв`язку з країною, в якій така особа піддається кримінальному переслідуванню (Becciew. Moldova (Бекчиев проти Молдови).

Оцінюючи ризик переховування підозрюваного з позиції практики Європейського суду з захисту прав людини, слід зазначити наступне: підозрюваний не має постійного місця роботи; в шлюбі перебуває незначний період часу, не має на утриманні неповнолітніх дітей, тобто не має стійких соціальних зв`язків, достатніх, на думку слідчого судді, для усунення ризику переховування від слідства.

Враховуючи ці обставини і тяжкість вчиненого ним злочину, існує реальний ризик залишення ним місця проживання в будь-який час задля уникнення кримінальної відповідальності.

Щодо наявності ризику, передбаченого п. 2 ч.1 ст.177 КПК України, згідно з яким ОСОБА_6 може знищити, сховати або спотворити речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає обґрунтованою наявність заявленого ризику, оскільки досудове розслідування триває, відшукування речових доказів тримає. Відтак підозрюваний може перешкоджати досудовому розслідуванню, маючи обізнаність щодо доказів, які органом досудового розслідування поки не відшукані.

Щодо наявності ризику, передбаченого п. 3 ч.1 ст.177 КПК України, згідно з яким ОСОБА_6 може незаконно впливати на потерпілого, свідків, незаконним шляхом, оскільки обґрунтованою є підозра органу досудового розслідування про вчинення ОСОБА_6 правопорушень за попередньою змовою з іншими особами, слідчий суддя вважає обґрунтованою наявність заявленого ризику.

Щодо наявності ризику, передбаченого п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, згідно з яким ОСОБА_6 може вчинити інше кримінальне правопорушення, обґрунтовується тим, що ОСОБА_6 , використовував ключі державних реєстраторів КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу», від імені яких відповідно до публічних відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень вчинялись численні незаконні реєстраційні операції, відтак слідчий суддя погоджується з наявністю такого ризику.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу стосовно ОСОБА_6 , окрім вище викладених обставин, слідчий суддя у відповідності до ст.178 КПК України враховує наявних доказів, що обґрунтовують підозру, які свідчать про неодноразові вчинення незаконних реєстраційних дій, якими було нанесено потерпілим значну матеріальну шкоду, також слідчий суддя враховує вік та стан здоров`я підозрюваного та відсутність судимостей.

Таким чином, слідчий суддя вважає реальними ризики того, що підозрюваний ОСОБА_6 у разі застосування до нього запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, може переховуватися від органу досудового розслідування та суду; незаконно впливати на потерпілих та свідків у цьому кримінальному провадженні або вчинити інше кримінальне правопорушення, знищити, сховати або спотворити речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Відтак застосування більш м`якого запобіжного заходу не усуне зазначених ризиків не пов`язаного з триманням під вартою, суд вважає не переконливими доводи ОСОБА_15 та ОСОБА_16 про їх можливість забезпечити усунення вказаних ризиків у достатній мірі.

Суд відхиляє доводи захисту про необґрунтованість підозри, оскільки під час обшуку 24.06. 2019 року в місці знаходження ОСОБА_6 були знайдені численні знаряддя злочину, зокрема печатка КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» та електронні ключі державних реєстраторів. Пояснення підозрюваного про причини перебування за місцем обшуку суд вважає не логічними та не переконливими.

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини у справах «Фокс, Камбел і Харлі проти Об`єднаного Королівства» від 28.10.1994, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків передбачених цим Кодексом.

Отже, задовольняючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчий суддя вважає за необхідне визначити підозрюваному розмір застави.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених ст. 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Відповідно до ч. 5 ст. 182 КПК України, у виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Враховуючи обставини кримінального правопорушення, корисливий мотив, роль підозрюваного, матеріальне становище підозрюваного, тяжкість правопорушення, у якому він підозрюється, а також той факт, що потерпілим завдана значна матеріальна шкода, яка складає щонайменше 16850000 грн., суд вважає за необхідне визначити підозрюваному заставу у розмірі 400 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме у розмірі 768 400 грн., встановленої станом на 01 січня поточного року, оскільки внесення застави саме в такому розмірі може гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 202 КПК України підозрюваний звільняється з-під варти після внесення застави, визначеної у даній ухвалі, якщо в уповноваженої особи місця ув`язнення, під вартою в якому він перебуває, відсутнє інше судове рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання цього підозрюваного під вартою.

Керуючись ст. ст. 177, 178, 181, 193, 194, 309 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Державній установі Міністерства юстиції України «Київський слідчий ізолятор»до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Бердичів, одруженого, з вищою освітою, офіційно не працючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , громадянина України, раніше не судимого,строком на 30 діб, а саме до 23 липня 2019 року включно.

Одночасно визначити запобіжний захід у вигляді застави для забезпечення виконання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків, визначених КПК України, у розмірі 768400 грн., яка може бути внесена як самим підозрюваним так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок:

Код отримувача ЄДРПОУ 26268119

Отримувач Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Київській області

р/р 37312095018661

Банк отримувача (ГУДКСУ) Державна казначейська служба України, м. Київ

Код банку (МФО ГУДКСУ) 820172

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент часу внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави, оригінали документів з відміткою банку, який підтверджує внесення на депозитний рахунок Києво-Святошинського районного суду Київської області коштів має бути наданий уповноваженій службовій особі Державної установи Міністерства юстиції України «Київський слідчий ізолятор».

Після отриманнята перевіркипротягом одногодня документа,що підтверджуєвнесення застави,уповноважена службоваособа Державнаустанова Міністерстваюстиції України«Київський слідчийізолятор» негайномає здійснитирозпорядження прозвільнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з-під варти, якщо відсутнє інше судове рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання даного підозрюваного під вартою, та повідомити усно і письмово слідчого, прокурора та слідчого суддю Києво-Святошинського районного суду Київської області.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконати покладені на нього обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора чи суду, котрі будуть здійснювати розслідування чи розгляд по суті кримінального провадження щодо нього; не відлучатися з м.Києва, без дозволу слідчого, прокурора чи суду, котрі будуть здійснювати розслідування чи розгляд по суті кримінального провадження щодо нього; повідомляти слідчого, прокурора чи суд, котрі будуть здійснювати розслідування чи розгляд по суті кримінального провадження щодо нього, про зміну свого місця проживання, утримуватись від спілкування зі свідками та потерпілими.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний, вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Строк дії ухвали слідчого судді про тримання під вартою закінчується 23 липня 2019 року включно.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.06.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82724715
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів

Судовий реєстр по справі —369/8203/19

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Ухвала від 26.06.2019

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні