Ухвала
від 13.06.2019 по справі 554/4592/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 13.06.2019 Справа № 554/4592/19

Провадження № 1-кс/554/8601/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання ст. слідчого Полтавського ВП ГУ НП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , подане у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170040001537 від 24.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 307, ч. 1 ст. 263 КК України, про призначення комплексної судової вибухотехнічної та трасологічної експертизи -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СВ Полтавського ВП ГУ НП в Полтавській області знаходяться матеріали кримінального провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170040001537 від 24.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 307 КК України.

Досудове розслідування здійснюється за фактом того, що 24.05.2019 року близько 10:34 год. до Полтавського ВП надійшло повідомлення про те, що за адресою: м. Полтава, вул. Пилипа Орлика, 29 невідома особа спричинила невідомій жінці тілесні ушкодження та при собі має вогнепальну зброю.

В ході проведення перевірки за вказаним повідомленням працівниками поліції за адресою: м. Полтава, вул. Котляревського, 2-а, було затримано громадянина Іраку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при якому було виявлено та в подальшому вилучено пістолет «Glock 9х19» з магазином, патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387, запал з маркувальними позначеннями НОМЕР_1 .

Органом досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння та передбачаючи його суспільні наслідки і бажаючи їх настання у невстановлений слідством час та в невстановленому слідством місці без передбаченого законом дозволу придбав у невідомої особи пістолет марки «Glock 9х19», патрони до вказаного пістолета в кількості 12 шт. з маркуванням STR 9х9 мм 18, гранату РГД 9387, запал з маркувальними позначеннями НОМЕР_1 та в подальшому 24.05.2019 року близько 10:35 год., перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , здійснив їх носіння та зберігання без передбаченого законом дозволу.

24.05.2019 в ході проведення обшуку за адресою АДРЕСА_2 , яку винаймав громадянин Іраку ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 було виявлено в сейфі та вилучено чотири згортки предмети зовні схожі на гранати РГД, один предмет зовні схожий на гранату Ф-1 та предмети схожі на запали до них, які були виявлені в прозорих пакетах та обмотані прозорим скетчем навколо своєї осі.

25.05.2019 в службовому кабінеті № 129 Полтавського ВП за адресою: м. Полтава, вул. Сковороди, 2-б за участю спеціаліста вибухотехніка ВТВ ГУНП В Полтавській області та експерта криміналіста Полтавського ВП №1 дані предмети були оглянуті. При розпечатуванні чотирьох згортків (скотча та полімерного пакету) було виявлено в першому: один циліндричний предмет зеленого кольору з маркувальним позначенням на корпусі «10739 3Т» зовні схожий на корпус гранати Ф-1 та одного циліндричного предмета сірого кольору з маркувальним позначенням « НОМЕР_2 » та «-6-70» за зовнішніми ознаками схожого на запал типу УЗРГМ, в другому: один циліндричний предмет зеленого кольору з маркувальним позначенням на корпусі «-93-871Т» зовні схожий на корпус гранати РГД-5 та одного циліндричного предмета сірого кольору з маркувальним позначенням «44-80 УЗРГМ-2349-2»та «386-181-80» за зовнішніми ознаками схожого на запал типу УЗРГМ, в третьому: один циліндричний предмет зеленого кольору з маркувальним позначенням на корпусі «-110-83Т» зовні схожий на корпус гранати РГД-5 та одного циліндричного предмета сірого кольору з маркувальним позначенням « НОМЕР_1 » за зовнішніми ознаками схожого на запал типу УЗРГМ, в третьому: один циліндричний предмет зеленого кольору з маркувальним позначенням на корпусі «-133-76Т» зовні схожий на корпус гранати РГД-5 та одного циліндричного предмета сірого кольору з маркувальним позначенням « НОМЕР_3 » за зовнішніми ознаками схожого на запал типу УЗРГМ. Чотири предмети схожі на корпуси гранат Ф-1 та РГД-5 були поміщені до картонної коробки, закріплені та поміщені в полімерний сейф-пакет № 7238954, предмети зовні схожі на запали типу УЗРГМ поміщені до картонної коробки, закріплені та поміщені в полімерний сейф-пакет № 7238971, опечатані скріплені підписами.

На даний час виникла необхідність у встановленні даних чим є вилучені предмети та чи є предмети, вилучені у ОСОБА_6 , боєприпасами, а також встановлення наявності слідів папілярних узорів рук, придатності їх для ідентифікації особи та кому вони належать.

Вирішення вказаних питань необхідно для встановлення істини в кримінальному провадженні, повного, об`єктивного та всебічного розслідування, а також для встановлення обставин, які підлягають доказуванню відповідно до ст. 91 КПК України.

Враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, тому у слідчого виникла необхідність у проведенні вказаної експертизи.

У судове засідання слідчий не з`явилась, надала суду заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримала.

Згідно з ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Розглянувши клопотання, дослідивши долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 244 КПК України визначено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Також відповідно до вимог ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Слідчий абопрокурор зобов`язанізвернутися зклопотанням дослідчого суддідля проведенняекспертизи щодо: 1)встановлення причинсмерті; 2)встановлення тяжкостіта характерутілесних ушкоджень; 3)визначення психічногостану підозрюваногоза наявностівідомостей,які викликаютьсумнів щодойого осудності,обмеженої осудності; 4)встановлення вікуособи,якщо ценеобхідно длявирішення питанняпро можливістьпритягнення їїдо кримінальноївідповідальності,а іншимспособом неможливоотримати цівідомості; 5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155Кримінального кодексу України. 6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Вивчивши матеріали клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає його обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведено, що для вирішення вказаних питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання та залучення експерта.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 242-244, 370, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 12019170040001537 від 24.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 307, ч. 1 ст. 263 КК України, комплексну судову вибухотехнічну та трасологічну експертизу, проведення якої доручити Полтавському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України, розташованому за адресою: м. Полтава, провулок Рибальський, 8.

На розгляд експертам вибухотехнікам поставити наступні питання:

-Чим єнаданий надослідженні предметсхожий накорпус гранатиФ-1з маркувальнимпозначенням «10739 3Т»,предмет схожийна корпусгранати РГД-5з маркувальнимипозначеннями «- НОМЕР_4 »,предмет схожийна корпусгранати РГД-5з маркувальнимипозначеннями «- НОМЕР_5 »,предмет схожийна корпусгранати РГД-5з маркувальнимипозначеннями «- НОМЕР_6 » предметсхожий назапал змаркувальними позначеннями« НОМЕР_2 »« НОМЕР_7 »,предмет схожийна запалз маркувальнимипозначеннями « НОМЕР_8 »« НОМЕР_9 » предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_1 », предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_3 »?

- Чи належать надані на дослідження предмети до категорії вибухових пристроїв, боєприпасів?

На розгляд експертам трасологам поставити наступне питання:

1.Чи маються на даних предметах сліди папілярних узорів рук?

2.Якщо так, то чи придатні вони для ідентифікації особи?

3.Чи належать придатні сліди папілярних узорів рук ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

На дослідження експертам направити: полімерний сейф-пакет № 7238954, в якому предмет схожий на корпус гранати Ф-1 з маркувальним позначенням «107 39 3 Т», предмет схожий на корпус гранати РГД-5 з маркувальними позначеннями «- НОМЕР_4 », предмет схожий на корпус гранати РГД-5 з маркувальними позначеннями «- НОМЕР_5 », предмет схожий на корпус гранати РГД-5 з маркувальними позначеннями «- НОМЕР_6 » опечатаний, скріплений підписами. Полімерний сейф-пакет № 7238971 в якому предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_2 » « НОМЕР_7 », предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_8 » « НОМЕР_9 » предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_1 », предмет схожий на запал з маркувальними позначеннями « НОМЕР_3 » опечатано, скріплено підписами. Дактилоскопічну карту з відбитками папілярних узорів рук ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дозволити експерту під час проведення дослідження за необхідності з метою вирішення питань, поставлених на експертизу, застосовувати руйнуючі методи.

Для ознайомлення експерту надати матеріали кримінального провадження № 12019170040001537, на вимогу.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивийвисновок експерта,та завідмову експертабез поважнихпричин відвиконання покладенихна ньогообов`язків згідно зі ст. ст. 384, 385 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/4592/19

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 15.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні