Рішення
від 01.07.2019 по справі 711/47/19
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/47/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2019 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді - Кондрацька Н.М.

за участю секретаря судового засідання - Мелещенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в інтересах відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію, -

в с т а н о в и в :

ПАТ Черкаське хімволокно в інтересах відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу за спожиту теплову енергію. Свої позовні вимоги мотивує тим, що на ПАТ Черкаське хімволокно в особі ВП Черкаська ТЕЦ покладений обов`язок - забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності. Надання послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання в будинку в„– 81 по вул . Героїв Дніпра в місті Черкаси здійснюється Відокремленим підрозділом Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно . Відповідно до ч. 7 ст. 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги договір про надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньо будинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем - фізичною особою, яка не є суб`єктом господарювання, є договором приєднання. Відповідно до норм ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. 15.06.2006 з відповідачем був укладений договір № 8450,1 про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відповідач несвоєчасно та не в повному розмірі вносив плату за отримані послуги, внаслідок чого станом на 01.11.2018 утворилась заборгованість в сумі 16593,21 грн. Інфляційна складова боргу відповідно до розрахунку ціни позову становить 1749,67 грн. Розмір 3% річних з простроченої суми відповідно до розрахунку ціни вимоги становить 518,87 грн. Попередження з вимогою погасити борг, пропозиції укласти договір на його реструктуризацію позитивного результату не дали. А тому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за послуги з централізованого опалення у розмірі 14324,67 грн., інфляційну складову боргу у розмірі 1749,67 грн. та 3% річних у розмірі 518,87 грн. Стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 1762,00 грн.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 24.01.2019 відкрито провадження у справі та розгляд справи призначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

До початку судового засідання представник позивача ПАТ Черкаське хімволокно в інтересах ВП Черкаська ТЕЦ за довіреністю Чаруха Т.П. звернулася до суду з заявою про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує повністю та просить задовольнити. Проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з`явилася, про причину не явки суду не повідомила, була належним чином повідомлена про день та час слухання справи. Відзив на позовну заяву суду не подала.

Суд ухвалив: на підставі ст.280 ЦПК України провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до ч. 8 ст. 279 ЦПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків.

Дослідивши письмові матеріали справи та докази в їх сукупності, на підставі повного, об`єктивного та всебічного дослідження, суд встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Як встановлено в судовому засіданні, на ПАТ Черкаське хімволокно в особі ВП Черкаська ТЕЦ покладений обов`язок - забезпечення тепловою енергією населення, організацій та підприємств всіх форм власності. Надання послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання в будинку № 81 по вул. Героїв Дніпра в місті Черкаси здійснюється Відокремленим підрозділом Черкаська ТЕЦ ПАТ Черкаське хімволокно .

Відповідно до ч. 7 ст. 26 Закону України Про житлово-комунальні послуги договір про надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньо будинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем - фізичною особою, яка не є суб`єктом господарювання, є договором приєднання.

Відповідно до норм ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

15.06.2006 з відповідачем був укладений договір № 8450,1 про надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Станом на 01.11.2018 року, боржник заборгував за послуги ПАТ Черкаське хімволокно в особі ВП Черкаська ТЕЦ 16593,21 грн. Попередження з вимогою погасити борг, пропозиції укласти договір на його реструктуризацію позитивного результату не дали.

Плата за комунальні послуги, відповідно до ст. 67 ЖК України та ст. 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги , нараховується щомісячно, а її розмір розраховується за затвердженими в установленому порядку тарифами та відповідно до показань приладів обліку або за встановленими нормами.

Ст.ст. 67,68 ЖК України, ч. 3 ст. 20 ЗУ Про житлово-комунальні послуги , передбачено, що споживачі житлово-комунальних послуг повинні сплачувати за їх надання своєчасно, у строки, встановлені договором або законом.

Всупереч вимогам чинного законодавства, відповідач своєчасно та в повному обсязі не оплачує надані позивачем послуги.

Відповідно до ст.ст. 526, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений термін.

Згідно ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем надано розрахунок інфляційних втрат в сумі 1749,67 грн. та 3% річних в сумі 518,87 грн..

Своїх заперечень проти позову та доказів, які б обґрунтовували такі заперечення відповідач суду не подав.

За таких обставин оцінивши докази надані позивачем, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ПАТ Черкаське хімволокно в інтересах відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду з позовом було сплачено судовий збір в сумі 1762,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 221 від 03.12.2018. А тому необхідно стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати в розмірі 1762 грн..

Керуючись, ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 526, 530, 625 ЦК України, ст. ст. 67, 68, 162 ЖК України, ст.ст. 12-13, 81, 82, 89, 141, 223, 259, 264-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в інтересах відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ до ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь Публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно в інтересах відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ (знаходиться за адресою: м. Черкаси, пр-т Хіміків,76; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 00204033, п/р НОМЕР_2 , філія - Черкаське обласне управління АТ Ощадбанк м. Черкаси, МФО 354507) заборгованість за послуги з централізованого опалення у розмірі 14324,67 грн., інфляційну складову боргу у розмірі 1749,67 грн. та 3% річних у розмірі 518,87 грн., а всього 16593,21 грн..

Стягнути із ОСОБА_1 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь відокремленого підрозділу Черкаська ТЕЦ Публічного акціонерного товариства Черкаське хімволокно (знаходиться за адресою: м.Черкаси, пр-т Хіміків,76, р/р НОМЕР_3 , ПАТ АЛЬФА-БАНК , МФО 354507, код ЄДРПОУ 33282969) судовий збір у розмірі 1762 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Головуючий: Н. М. Кондрацька

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено02.07.2019
Номер документу82733552
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за спожиту теплову енергію

Судовий реєстр по справі —711/47/19

Рішення від 01.07.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Кондрацька Н. М.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Кондрацька Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні