Ухвала
від 01.07.2019 по справі 902/506/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 ел.пошта : inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"01" липня 2019 р. Cправа №902/506/19

Суддя Господарського суду Вінницької області Нешик О.С., розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Вінтелепорт", м.Вінниця

до публічного акціонерного товариства "Укртелеком" Вінницька філія

про усунення перешкод в користуванні майном

В С Т А Н О В И В :

До Господарського суду Вінницької області 24.06.2019 надійшов позов товариства з обмеженою відповідальністю телекомунікаційна компанія "Вінтелепорт" про зобов`язання публічне акціонерне товариство "Укртелеком" Вінницьку філію усунути перешкоди в користуванні майна шляхом демонтажу кабелів зв`язку з ККЕ, що належить товариству з обмеженою відповідальністю телекомунікаційна компанія "Вінтелепорт", які знаходяться:

- на розі вулиць Ватутіна-Садовського (біля магазину "Кооперація");

- по вулиці Соборна, 48 (будинок адміністративного суду).

Розглянувши матеріали позовної заяви 01/218 від 10.06.2019 (вх.№520/19 від 28.12.2018), суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Відповідно до ч.2 ст.123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Позивачем в порушення вимог п.2 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Так, із змісту позовної заяви слідує, що позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, а саме:

- зобов`язати публічне акціонерне товариство "Укртелеком" Вінницьку філію усунути перешкоди в користуванні майна шляхом демонтажу кабелів зв`язку з ККЕ, що належить товариству з обмеженою відповідальністю телекомунікаційна компанія "Вінтелепорт", який знаходяться на розі вулиць Ватутіна-Садовського (біля магазину "Кооперація");

- зобов`язати публічне акціонерне товариство "Укртелеком" Вінницьку філію усунути перешкоди в користуванні майна шляхом демонтажу кабелів зв`язку з ККЕ, що належить товариству з обмеженою відповідальністю телекомунікаційна компанія "Вінтелепорт", який знаходяться по вулиці Соборна, 48 (будинок адміністративного суду).

Разом з цим, абзацом 2 частини 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір" №3674-VI від 8 липня 2011 року встановлено: "У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру."

Згідно частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір": судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Пунктом 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір сплачується в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921,00 грн) і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921,00 грн).

Відповідно до ст.7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" станом на 01.01.2019 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 1921,00 грн.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що при зверненні з даним позовом до суду позивачем мав бути сплачений судовий збір у розмірі 3842,00 грн, адже останнім в поданій до суду позовній заяві об`єднано дві вимоги немайнового характеру, які, в силу наведених положень Закону, повинні бути оплачені окремим судовим збором.

Натомість позивачем долучено до позовної заяви платіжне доручення № 29264 від 24.06.2019 про сплату 1921,00 грн, у зв`язку із чим, суд дійшов висновку, що останнім не виконано вимоги вказаних норм та не надано докази сплати судового збору у визначеному законом розмірі за звернення з даним позовом до суду.

Також суд зазначає, що згідно ч.2 ст.164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до частин 1-4 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Разом з тим, позивачем не надано докази на підтвердження обставин викладених в позовній заяві, зокрема що кабельні каналізації електрозв`язку, відносно яких заявлено позовні вимоги, належать позивачу на правах власності чи користуванні.

При цьому, суд критично оцінює твердження позивача, що долучені копії листів підтверджують обставини викладені в позовній заяві. Оскільки, відповідно до ст.77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також суд зазначає, що згідно п.2 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Як встановлено судом, дана позовна заява не містить всіх відомостей, які перелічені вище, зокрема відносно відповідача не зазначено ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Відсутність вказаної інформації позбавляє суд можливості надати оцінку визначеному позивачем суб`єктивному складу учасників справи, а саме щодо відповідності статусу відповідача вимогам ст.4 ГПК України.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Вінтелепорт" 01/218 від 10.06.2019 без руху із встановленням позивачу строку для їх усунення шляхом надання до суду:

- документ, який підтверджує сплату судового збору (доплату в розмірі 1921,00 грн);

- докази, що кабельні каналізації електрозв`язку, відносно яких заявлено позовні вимоги, перебувають у позивача на законних правах;

- відомості про відповідача (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України).

Суд звертає увагу позивача на те, що за умовами ч.ч. 3, 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст.176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 326 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Вінтелепорт" № 01/218 від 10.06.2019 залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Попередити, що відповідно до вимог ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України: "Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою".

4. За приписами ч.1 ст.255 ГПК України ухвала про залишення позовної заяви без руху оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

5. Копію ухвали надіслати згідно переліку рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштових відправлень.

6. Ухвала суду від 01.07.2019 у справі №902/506/19 підписана суддею та набрала законної сили 01.07.2019.

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул.Київська, 14, корпус Б, м.Вінниця, 21009)

3 - відповідачу (вул.Соборна, 8, м.Вінниця, 21050)

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82739496
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/506/19

Судовий наказ від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні