Ухвала
від 13.06.2019 по справі 760/17325/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/9186/19

Справа№760/17325/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

13 червня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Київської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017110130000029 від 29.12.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст.205 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Начальник, за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотаннямпро тимчасовий доступ документів, які перебувають у володінні

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану

ФОП ОСОБА_5 .

Клопотання обґрунтовуєтим,що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017110130000029 від 29.12.2017 року, за фактом можливої причетності гр. ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до створення (придбання) підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_3 ) з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 та

ОСОБА_7 здійснювали реєстрацію, перереєстрацію фіктивних підприємств

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_7 ), ФОП « ОСОБА_5 » (іпн. НОМЕР_8 ) та використовували їх з метою надання надання послуг з прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Допитаний свідок засновник та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_5 показав, що без мети зайняття підприємницькою діяльністю, на прохання свого знайомого за грошову винагороду підписав документи для реєстрації вказаних підприємств та ФОП ОСОБА_5 , ніякого відношення до фінансово господарської діяльності не має. Крім того, ОСОБА_5 в особі, що надавала йому на підпис реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ФОП ОСОБА_5 впізнав ОСОБА_6 .

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 здійснює реєстрацію підприємств без відома осіб, які являються засновниками чи посадовими особами та використовують вказані підприємства для задіяння у схемах з формування штучного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

В ході проведення досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність в розкритті банківських рахунків ФОП ОСОБА_5 .

Оглядом «Інформаційно-аналітичної бази даних «Податковий блок» встановлено, що у ФОП ОСОБА_5 відкрито банківський рахунок № НОМЕР_9 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У клопотанні начальник відділу зазначає, що відомості, що містяться у документах, пов`язаних з відкриттям банківського рахунку ФОП ОСОБА_5 , отриманням готівкових коштів з рахунку, а також відомості про рух коштів по зазначеному вище рахунку, що належить

ФОП ОСОБА_5 , будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Начальник відділу просив проводити розгляд клопотання без його участі та без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки начальником відділу було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Згідност. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Вивчивши матеріаликлопотання ікримінального провадження,вважаю,що клопотанняпідлягає частковому задоволенню,виходячи знаступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що 29.12.2017 року відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017110130000029, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом п. 5 ч. 1ст. 162 КПК Українивказана інформація є відомостями, які можуть становити банківську таємницю і є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банкитабанківськудіяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації; 9) інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отримана під час оцінки її кредитоспроможності.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання начальника відділу про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану

ФОП ОСОБА_5 .

Таким чином, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 , слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_9 , слідчим слідчої групи або уповноваженій особі за дорученням слідчого, на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 та розкрити банківську таємницю щодо діяльності та фінансового стану ФОП ОСОБА_5 , а саме надати тимчасовий доступ до наступних документів та відомостей:

-виписок про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_9 , відкритому ФОП ОСОБА_5 , за період з 22.02.2016 по дату винесення ухвали, з інформацією про: рух грошових коштів по рахунку за вказаний період; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх кодиЄДРПОУ, у паперовому та електронному вигляді.

-документів щодо відкриття та користування вказаного рахунку

ФОП ОСОБА_5 (заяв, карток із зразками підписів та відбитком печатки, довідок, довіреностей, наказів, рішень, статутів, реєстраційних карток, довідок з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, свідоцтв про державну реєстрацію фізичної особи підприємця, банківських договорів (із додатками) та всіх інших документів, які подавались ФОП ОСОБА_5 до установи банку і знаходяться в банку.

-грошових чеків, квитанцій та інших документів на отримання готівкових коштів по вказаному рахунку ФОП ОСОБА_5 , за період з 22.02.2016 попо дату винесення ухвали.

- копії протоколів системи «Клієнт - банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назви операцій та ІР адреса клієнта, як у паперовому так і електронному вигляді.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу, слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/17325/19

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні