Рішення
від 02.07.2019 по справі 605/314/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/314/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"02" липня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

позивача ОСОБА_1

відповідача Базан ОСОБА_2 Я ОСОБА_3

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі засідань в місті Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, ОСОБА_4 про визнання батьківства та внесення відповідних змін до актового запису про народження, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, ОСОБА_4 про визнання батьківства та внесення відповідних змін до актового запису про народження.

У підготовчому судовому засіданні позивач уточнені позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених у заяві та просить задовольнити.

У підготовчому судовому засіданні відповідач ОСОБА_4 уточнені позовні вимоги визнала повністю та просить їх задовольнити.

У підготовче судове засідання представник відповідача - Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення. Крім того, прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК україни.

Відзиву на позов представником відповідача суду не подано.

Свідок ОСОБА_5 суду пояснила, що позивач є її шваґром, а відповідач ОСОБА_4 її племінниця. В той час коли її рідна сестра народила дочку ОСОБА_6 , то ОСОБА_1 не перебував з нею у зареєстрованому шлюбі і знаходився на роботі в Сибірі, а тому вона записала дочку на своє дошлюбне прізвище ОСОБА_7 , а не на прізвище батька дитини - ОСОБА_8 . Позивач дійсно є батьком ОСОБА_9 . Згодом її рідна сестра та позивач зареєстрували шлюб, в якому у них народилась ще одна дитина, а саме: син - ОСОБА_10 . Після закінчення відповідачкою ОСОБА_4 загальноосвітньої школи, її мати померла. Відповідачка ОСОБА_4 та її рідний брат ОСОБА_10 постійно проживали разом із своїм батьком - позивачем ОСОБА_1 .

Свідок ОСОБА_11 в судовому засіданні пояснила, що вона є рідною сестрою позивача, а відповідач ОСОБА_4 є її племінницею. В той час коли дружина заявника народила дочку ОСОБА_6 , то ОСОБА_1 ще не перебував з нею у зареєстрованому шлюбі і знаходився на роботі в Сибірі, а тому вона записала дочку на своє дошлюбне прізвище ОСОБА_7 , а не на прізвище батька дитини - ОСОБА_8 .

Суд, заслухавши пояснення позивача, відповідача ОСОБА_4 , свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_11 , дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 слід задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Положенням ч.1 ст.126 СК України визначено, що походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

В силу ст.128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Судом встановлено, що позивач народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї: батька - ОСОБА_12 та матері - ОСОБА_13 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15 січня 1959 року виданим Підгаєцьким бюро ЗАГСу.

Між позивачем та ОСОБА_14 29 травня 1991 року у Підгаєцькій міській раді Бережанського (на даний час Підгаєцького) району) Тернопільської області було укладено шлюб, актовий запис №15, що вбачається із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 29 травня 1991 року.

Від даного шлюбу у них народився син - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що видно із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 09 серпня 1991 року.

ОСОБА_9 народилась, ІНФОРМАЦІЯ_3 в сім`ї: матері - ОСОБА_14 та батька - ОСОБА_15 , запис про якого органом державної реєстрації актів цивільного стану було проведено за заявою матері дитини, що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_9 та актовим записом про її народження №67 від 26 грудня 1986 року виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Встановлено, що на момент народження відповідачки ОСОБА_4 , позивач із її матір`ю ОСОБА_14 ще не перебував у зареєстрованому шлюбі, що підтверджено ним в судовому засіданні, а також свідками ОСОБА_5 та ОСОБА_11 .

Дружина позивача - ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_4 померла, що вбачається із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 23 квітня 2015 року.

Із перекладу з англійської на українську мову свідоцтва про реєстрацію шлюбу засвідченого апостилем та посвідченого 25 серпня 2018 року державним нотаріусом штату ОСОБА_17 , видно, що ОСОБА_18 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Підгайці, Україна, 30 січня 2012 року в офісі міського клерку, що в м. Нью-Йорк (США) зареєструвала шлюб із ОСОБА_19 , а тому змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка - ОСОБА_20 .

Записами у будинковій книзі для прописки громадян, проживаючих в будинку АДРЕСА_1 , підтверджується, що ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , значиться зареєстрованою за вказаною адресою, тобто за місцем проживання позивача ОСОБА_1

Із висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану від 08 травня 2019 року наданого Підгаєцьким районним відділом ДРАЦС видно, що у клопотанні ОСОБА_1 про внесення змін до актового запису про народження №67 складеного 26 грудня 1986 року Підгаєцьким районним відділом ДРАЦСу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області - відмовлено.

Рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 02 листопада 2018 року, яке не оскаржувалось та набрало законної сили, встановлено факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є рідним батьком - ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Пунктом 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 роз`яснено, що у тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги про визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення відомостей про цю особу як батька з актового запису про народження дитини. Відповідно до вимог cт.ст. 263, 265 ЦПК України рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватись на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я, по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено (п. 9 постанови Пленуму).

Відповідно до ст.134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Отже, підставою для внесення змін до актових записів цивільного стану є відповідне рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до того чи іншого актового запису цивільного стану.

Таким чином, враховуючи те, що батьком дитини визнано ОСОБА_1 , як позивача по справі, а тому, суд вважає за необхідне виключити відомості про батьківство ОСОБА_15 з актового запису про народження ОСОБА_9 , про що 26 грудня 1986 року Підгаєцьким районним відділом ДРАЦСу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області складено відповідний актовий запис за №67. Визнати батьком ОСОБА_21 - ОСОБА_1 . Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_9 , про що 26 грудня 1986 року Підгаєцьким районним відділом ДРАЦСу Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області складено відповідний актовий запис за №67, залишивши без змін прізвище, ім`я та по батькові дитини, а також дату і місце її народження. Батьком дитини ОСОБА_9 , записати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 громадянина України, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 126, 128, 134 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, ОСОБА_4 про визнання батьківства та внесення відповідних змін до актового запису про народження - задовольнити.

Виключити відомості про батьківство ОСОБА_15 з актового запису про народження ОСОБА_9 , про що 26 грудня 1986 року Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області складено відповідний актовий запис за №67.

Визнати батьком ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_5 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Батьком дитини ОСОБА_9 , записати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Прізвище, ім`я, по-батькові, а також дату та місце народження дитини ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в актовому записі за №67 складеному 26 грудня 1986 року Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області - залишити без змін.

Копію даного рішення направити до Підгаєцького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, для внесення змін в актовий запис про народження дитини.

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , житель АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий 03 лютого 1998 року Підгаєцьким РВ УМВС України в Тернопільській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідачі: Підгаєцький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, м. Підгайці вул. Шевченка, 26 Тернопільської області, ЄДРПОУ 21161598 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована: АДРЕСА_1 , жителька м АДРЕСА_2 Флорида (Сполучені Штати Америки).

Суддя: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення02.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82769138
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —605/314/19

Рішення від 02.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні