Постанова
від 04.03.2010 по справі 11/379 (2-а-3668/08)
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 11/379 (2-а-3668/08) Го ловуючий у 1-й інстанції: Вино куров К.С.

Суддя-доповідач: Бєлова Л .В.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" березня 2010 р.

Київський апеляційний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді Бєлов ої Л.В.

суддів Бистр ик Г.М., Бараненко І.І.

при секретарі Паска ль Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві апеляційну скаргу Київсько го міського центру по нараху ванню та здійсненню соціальн их виплат та Головного управ ління соціального захисту на селення на постанову Окружно го адміністративного суду м. Києва від 29.01.2009 року по справі з а позовом ОСОБА_2 до Київс ького міського військового к омісаріату, Головного управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Києві, Головного управлі ння соціального захисту насе лення Київської міської держ авної адміністрації, Київськ ого міського центру по нарах уванню та здійсненню соціаль них виплат про зобов' язання вчинити дії , -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2008 року позива ч - ОСОБА_2 звернувся до суд у першої інстанції з позовом до Київського міського війс ькового комісаріату, Головно го управління Пенсійного фон ду України в м. Києві, Головног о управління соціального зах исту населення Київської міс ької державної адміністраці ї, Київського міського центр у по нарахуванню та здійснен ню соціальних виплат, в якому просив:

- визнати неправомірними ді ї Київського міського військ ового комісаріату, Головного Управління Пенсійного фонду України в м. Києві, Головного управління праці та соціальн ого захисту населення та Киї вського міського центру по н арахуванню відносно нарахув ання та здійснені перерахува ння раніше призначеної пенсі ї за додатковими видами грош ового забезпечення та нараху ванні і виплаті в заниженому розмірі підвищення до пенсі ї за вислугу років і щорічної допомоги на 5 травня, як учасн ику бойових дій.

- зобов'язати Київський місь кий військовий комісаріат: у сунути порушення:

перерахунок та виплату щом ісячного підвищення пенсії, як учаснику бойових дій, вихо дячи із розміру 150% мінімально ї пенсії за віком;

з 01 липня 1999 року перерахунок щомісячного підвищення пенс ії як учаснику бойових дій, ви ходячи із розміру 150% мінімаль ної пенсії за віком і виплати ти донараховану суму пенсії за минулий час.

- зобов'язати Головне управл іння Праці та соціального за хисту населення та Київський міський центр по нарахуванн ю та здійсненню соціальних в иплат усунути порушення, про вести:

перерахунок щорічної разо вої допомоги до 5 травня, як уч аснику бойових дій у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком ;

перерахунок щорічної разо вої допомоги до 5 травня, як уч аснику бойових дій у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком за минулий час;

- зобов'язати Головне Управл іння Пенсійного фонду Україн и в м. Києві виплатити перерах унки і донарахування по пенс ії та щорічній допомозі та в п одальшому виплачувати підви щення до пенсії, як учаснику б ойових дій, виходячи із розм іру 150% мінімальної пенсії за віком та виплачувати щ орічну разову допомогу до 5 т равня, як учаснику бойових ді й у розмірі 5 мінімальних пенс ій за віком.

- зобов'язати Київський війс ьковий комісаріат, Головне У правління Пенсійного фонду У країни в м. Києві, Головне упра вління Праці та соціального захисту населення та Київськ ий міський центр по нарахува нню у зв'язку з порушення стро ків виплати пенсії нарахуват и та виплатити компенсацію в иплаченої пенсії з урахуванн ям індексу інфляції з 1999 р. по 2007 р., що становить 275,8% та 3% річних.

- стягнути з Київського місь кого військового комісаріат у на мою користь моральну шко ду в розмірі 1000 грн., Головне Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Києві у розмірі 1000 гр н., Головне управління Праці т а соціального захисту населе ння у розмірі 1000 грн. та Київськ ий міський центр по нарахува нню у зв'язку у розмірі 1000 грн.

- зобов'язати Київський місь кий військовий комісаріат на дати довідку, про зроблений п ерерахунок підвищення пенсі ї Головному Управлінню Пенсі йного фонду України в м. Києві , відповідно до ст. 99 Закону Укр аїни «Про Державний бюджет У країни на 2007 рік»для здійснен ня функції виплати щомісячно го підвищення пенсії та дона рахованої суми по рішенню су ду.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 29.01.2009 року позов задоволено ч астково:

- зобов'язано Головне управ ління соціального захисту на селення Київської міської де ржавної адміністрації прове сти перерахунок щорічної до 5 травня разової грошової доп омоги ОСОБА_2, як учаснику бойових дій у 2007 році, виходячи з п'яти фактичних розмірів мі німальної пенсії за віком;

- зобов'язано Київський місь кий центр по нарахуванню та з дійсненню соціальних виплат (03165, м. Київ, просп. Комарова, 7) ви платити суму щорічної до 5 тра вня разової грошової допомог и ОСОБА_2, як учаснику бойо вих дій у 2007 р., виходячи з п'яти ф актичних розмірів мінімальн ої пенсії за віком за виключе нням сум фактично проведеної виплати;

- в іншій частині позову від мовлено.

Не погоджуючись з вищезазн аченою постановою, відповіда ч - Головне управління соціа льного захисту населення Киї вської міської державної адм іністрації подав апеляційну скаргу, в якій просить скасув ати постанову суду першої ін станції та ухвалити по справ і нову постанову про відмову в задоволенні позовних вимо г.

Відповідачем - Київським міським центром по нарахуван ню та здійсненню соціальних виплат подано заяву про апел яційне оскарження та апеляці йну скаргу, в якій просить ска сувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нову п останову, якою відмовити поз ивачу в проведенні перерахун ку щорічної до 5 травня разово ї грошової допомоги за 2007 рік в иходячи з п' яти мінімальних пенсій за віком та здійсненн і відповідної виплати.

Заслухавши суддю-доп овідача, перевіривши матеріа ли справи, доводи апеляційно ї скарги, колегія суддів вваж ає, що апеляційна скарга Київ ського міського центру по на рахуванню та здійсненню соці альних виплат підлягає задов оленню, апеляційна скарга Го ловного управління соціальн ого захисту населення задово ленню частково, виходячи з на ступного.

Відповідно до статті 198 КАС України за наслідками розгл яду апеляційної скарги на по станову суду першої інстанці ї суд апеляційної інстанції має право скасувати її та при йняти нову постанову суду.

Суд першої інстанції при ухваленні оскаржуваного рішення дійшов висновку про те, що позовні вимоги підляга ють задоволенню частково, а с аме в частині зобов' язання Головного управління соціал ьного захисту населення Київ ської міської державної адмі ністрації провести перераху нок щорічної до 5 травня разов ої грошової допомоги як учас нику бойових дій за 2007 рік та зо бов' язання Київського місь кого центру по нарахуванню т а здійсненню соціальних випл ат виплатити суму щорічної д о 5 травня разової грошової до помоги ОСОБА_2 як учаснику бойових дій у 2007 році, виходячи з п' яти фактичних розмірів мінімальної пенсії за віком за виключенням сум фактично проведеної виплати.

З приводу позовних вимог щ одо зобов'язання Київський м іський військовий комісаріа т здійснити перерахунок та в иплату щомісячного підвищен ня пенсії, як учаснику бойови х дій, виходячи із розміру 150% мі німальної пенсії за віком; з 01 липня 1999 року перерахунок щом ісячного підвищення пенсії я к учаснику бойових дій, виход ячи із розміру 150% мінімальної пенсії за віком і виплатити д онараховану суму пенсії за м инулий час, колегія суддів по годжується яз висновком суду першої інстанції з приводу в ідмови в їх задоволенні, вихо дячи з наступного.

Так, як встановлено судом пе ршої інстанції та вбачається з матеріалів справи, позивач у ОСОБА_2 з 09.05.1964 року признач ена пенсія, як військовому пе нсіонеру відповідно до ЗУ «П ро пенсійне забезпечення осі б, звільнених з військової сл ужби, та деяких інших осіб», на даний час перебуває на облік у в Головному управлінні Пен сійного фонду України в м. Киє ві.

Позивач є учасником бойови х дій, що підтверджується від повідним посвідченням серії НОМЕР_1 від 26.12.2007 року (а.с. 15).

Частиною 4 статті 12 ЗУ «Про статус і статус ветеранів ві йни, гарантії їх соціального захисту»у редакції, чинній д о 01.01.2006 року, передбачено було, щ о учасникам бойових дій пенс ії або щомісячне довічне гро шове утримання чи державна с оціальна допомога, що виплач ується замість пенсії підвищ уються в розмірі 150 процентів мінімальної пенсії за віком.

Законом України «Про внесе ння змін до Закону України «П ро статус ветеранів війни, га рантії їх соціального захист у»від 05.10.2005 р. частину четверту статті 12, яка набрала чинності з 01.01.2006 року, викладено в такій р едакції:

«учасникам бойових дій пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються в розмірі 25 проценті в прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність».

Постановою КМУ № 1 від 3 січня 2002 року «Про підвищення розмі рів пенсій та інших соціальн их виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування я ких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету»в становлено, що підвищення до пенсії, передбачені Законом України «Про статус ветеран ів війни, гарантії їх соціаль ного захисту», починаючи з 01 с ічня 2002 року, здійснюються вих одячи з розміру 19,91 грн., аж до вн есення відповідних змін Зако ном України «Про внесення зм ін до Закону України «Про ста тус ветеранів війни, гаранті ї їх соціального захисту»№2939- ІУ від 5 жовтня 2005 року.

З урахуванням внесених змі н з 1 січня 2006 року позивачу і ви плачується щомісячно підвищ ення до пенсії як учаснику бо йових дій, обчислюване з вста новленого законами України п рожиткового мінімуму для осі б, які втратили працездатніс ть, що підтверджується матер іалами справи, та позивачем н е оспорюється.

Таким чином, з урахуванням в ищенаведеного, суд першої ін станції вірно дійшов висновк у про відсутність підстав дл я задоволення позовних вимог в частині зобов'язання відпо відача здійснити перерахуно к пенсії починаючи з 01.01.2006р., оск ільки на час звернення позив ачем до суду є чинним Закон Ук раїни «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально го захисту», згідно із яким пе редбачено, що учасникам бойо вих дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання ч и державна соціальна допомог а, що виплачується замість пе нсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мін імуму для осіб, які втратили п рацездатність, а не на 150 % мінім альної пенсії за віком як вим агає позивач.

Окрім того, як вбачається з матеріалів справи, суд першо ї інстанції вірно застосував наслідки пропущення позивач ем строку позовної давності відповідно до статті 100 КАС Ук раїни.

Так, відповідно до статті 99 КАС України для звернення до адміністративного суду за з ахистом прав, свобод та інтер есів особи встановлюється рі чний строк, який, якщо не встан овлено інше, обчислюється з д ня, коли особа дізналась або п овинна була дізнатись про по рушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Статтею 100 КАС України перед бачено, що пропущення строку звернення до адміністративн ого суду є підставою для відм ови у задоволенні адміністра тивного позову за умови, якщо на цьому наполягає одна зі ст орін.

Так, як вбачається з матеріа лів справи, позивач звернувс я до суду першої інстанції з а дміністративним позовом 03. 04.200 8 року, тому судом першої інста нції вірно зроблено висновок з приводу того, що позовні вим оги про визнання дій протипр авними, перерахунку та випла ти щомісячного підвищення до пенсії, як учаснику бойових д ій, виходячи із розміру 150 % міні мальної пенсії за віком за 1999-20 06 роки не підлягають задоволе нню з підстав пропуску строк у звернення до суду з адмініс тративним позовом.

Окрім того, судом першої і нстанції вірно зазначено так ож, що посилання позивача на в иплату щомісячного підвищен ня пенсії, як учаснику бойови х дій, виходячи з розміру пенс ії за віком у 2007 і 2008 роках, є тако ж необґрунтованими, безпідст авними та такими, що супереча ть нормам чинного законодавс тва України, оскільки з 01 липн я 2007 року Законом України «Про статус ветеранів війни, гара нтії їх соціального захисту» чітко встановлено, що учасни кам бойових дій пенсії або що місячне довічне грошове утри мання чи державна соціальна допомога, що виплачується за мість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожитко вого мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність, виход ячи з сум встановлених Закон ом України «Про Державний бю джет на 2007 рік»та Законом Укра їни «Про Державний бюджет на 2008 рік».

З приводу позовних вимог що до перерахунку та виплати по зивачу щорічної разової допо моги до 5 травня, як учаснику б ойових дій, виходячи із розмі ру п'яти мінімальних пенсій з а віком за період з 2003 року по 2006 рік, колегія суддів апеляцій ної інстанції погоджується з висновком суду першої інста нції з приводу відмови в їх за доволенні, так як позивачем п ропущено строк звернення до суду з адміністративним позо вом відповідно до ст. ст. 99, 100 КАС України, у зв' язку з чим підс тав для скасування постанови суду першої інстанції в цій ч астині не вбачається.

З приводу задоволених позо вних вимог щодо зобов' язанн я здійснення перерахунку та виплати позивачу щорічної ра зової допомоги до 5 травня, як учаснику бойових дій, виходя чи із розміру п'яти мінімальн их пенсій за віком за 2007 рік, ко легія суддів зазначає наступ не.

Відповідно до статті 12 ЗУ «П ро статус ветеранів війни, га рантії їх соціального захист у», щорічно до 5 травня учасник ам бойових дій виплачується разова грошова допомога у ро змірі п'яти мінімальних пенс ій за віком (у редакції чинній на момент виникнення спірни х правовідносин).

Законом України «Про Держа вний бюджет України на 2007 рік» від 19 грудня 2006 року учасникам війни передбачена виплата ра зової допомоги у меншому роз мірі, ніж це передбачено Зако ном України «Про статус вете ранів війни, гарантії їх соці ального захисту».

Тобто, в даному випадку на п еріод виникнення спірних пра вовідносин, які є предметом с пору в цій справі, були наявні нормативно-правові акти, які мають однакову юридичну сил у, але по-різному встановлюют ь розмір щорічної допомоги д о 5 травня інвалідам війни.

Вирішуючи питання про те, по ложення якого Закону підляга ють застосуванню для вирішен ня спірних правовідносин, ко легія суддів зважає на насту пне.

Відповідно до ст. 75 Конститу ції України Верховна Рада Ук раїни є єдиним органом закон одавчої влади в Україні.

Конституція України не вст ановлює пріоритету застосув ання того чи іншого закону, в т ому числі залежно від предме та правового регулювання. Не має також закону України, яки й би регулював питання подол ання колізії норм законів, що мають однакову юридичну сил у.

Водночас, Конституційний С уд України у пункті 3 мотивува льної частини рішення від 3 жо втня 1997 року № 4-зп у справі про н абуття чинності Конституціє ю України зазначив: «Конкрет на сфера суспільних відносин не може бути водночас врегул ьована однопредметними норм ативними правовими актами од накової сили, які за змістом с уперечать один одному. Звича йною є практика, коли наступн ий у часі акт містить пряме за стереження щодо повного або часткового скасування попер еднього. Загальновизнаним є й те, що з прийняттям нового ак та, якщо інше не передбачено с амим цим актом, автоматично с касовується однопредметний акт, який діяв у часі раніше».

Відповідно до ч. 3 ст. 150 Консти туції України рішення Консти туційного Суду України є обо в'язковими до виконання на те риторії України.

Відтак, виходячи з наведени х положень Конституції Украї ни та рішення Конституційног о Суду України, а також врахов уючи, що вищезазначеним Зако ном України про Державний бю джет України на 2007 рік фактичн о змінено положення Закону У країни «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально го захисту», який діяв у часі р аніше, пріоритетними в даном у випадку є положення статей Закону України про Державни й бюджет України на 2007 рік.

Як встановлено колегією с уддів та зазначається Київсь ким міським центром по нарах уванню та здійсненню соціаль них виплат, грошова допомога до 5-го травня була виплачена позивачу у квітні 2007 року у роз мірі, передбаченому Законами України про Державний бюдже т України на 2007 рік, що свідчить про відсутність підстав для задоволення позовних вимог в цій частині.

При цьому, судовою колегі єю враховується, що рішенням Конституційного Суду Україн и від 09.07.2007 року № 6-рп/2007 пункт 13 ста тті 71 Закону України «Про Держ авний бюджет України на 2007 рік », яким зупинено на 2007 рік дію ч астини п'ятої статей 12, 13, 14 та 15 За кону України "Про статус вете ранів війни, гарантії їх соці ального захисту", визнано Кон ституційним Судом України та ким, що не відповідає Констит уції України.

Разом з тим, відповідно до п. 3 резолютивної частини ріш ення Конституційного Суду Ук раїни визнані неконституці йними положення Закону Украї ни «Про Державний бюджет на 2 007 рік»втратили чинність з дня ухвалення цього рішення, тоб то з 9 липня 2007 року.

Крім того, за загальновизна ним принципом права, закріпл еним у ст. 58 Конституції Украї ни, закони та інші нормативн о-правові акти не мають зворо тної дії в часі, а тому до певн ої події або факту застосову ється той закон або інший нор мативно-правовий акт, під час дії якого вони настали.

Відтак, орган державної вла ди, до компетенції якого відн есено здійснення виплат гром адянам в порядку, передбачен ому Законом України «Про ста тус ветеранів війни, гаранті ї їх соціального захисту», не зобов' язаний проводити заз начені виплати у будь-який ін ший спосіб та в розмірах, окрі м тих, що передбачені Законом України «Про Державний бюдж ет на 2007 рік»до моменту прийня ття рішення Конституційним С удом України.

За таких обставин, відповід ач, здійснивши позивачу випл ату допомоги до 5-го травня за 2007 рік до ухвалення Конституц ійним Судом України рішення від 9 липня 2007 року у розмірі, пе редбаченому Законом України «Про Державний бюджет на 2007 р ік», положення якого були чин ними на момент здійснення та кої виплати, виконав взяті де ржавою зобов'язання та не пор ушив прав позивача.

У зв' язку з вищевикладен им, колегія суддів апеляційн ої інстанції дійшла висновку про скасування постанови су ду першої інстанції в частин і задоволених позовних вимог щодо зобов' язання Головног о управління соціального зах исту населення Київської міс ької державної адміністраці ї провести перерахунок щоріч ної до 5 травня разової грошов ої допомоги як учаснику бойо вих дій за 2007 рік та зобов' яза ння Київського міського цент ру по нарахуванню та здійсне нню соціальних виплат виплат ити суму щорічної до 5 травня р азової грошової допомоги О СОБА_2 як учаснику бойових д ій у 2007 році, виходячи з п' яти фактичних розмірів мінімаль ної пенсії за віком за виключ енням сум фактично проведено ї виплати та ухвалення в цій ч астині нової постанови про в ідмову в задоволенні даних п озовних вимог.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 202, 205, 207 КАС України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скар гу Київського міського центр у по нарахуванню та здійснен ню соціальних виплат на пост анову Окружного адміністрат ивного суду м. Києва від 29.01.2009 ро ку - задовольнити.

Апеляційну скаргу Го ловного управління соціальн ого захисту населення на пос танову Окружного адміністра тивного суду м. Києва від 29.01.2009 р оку - задовольнити частково .

Постанову Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 29.01.2009 року - скасувати в част ині задоволених позовних вим ог щодо зобов' язання Головн ого управління соціального з ахисту населення Київської м іської державної адміністра ції провести перерахунок щор ічної до 5 травня разової грош ової допомоги як учаснику бо йових дій за 2007 рік та зобов' я зання Київського міського це нтру по нарахуванню та здійс ненню соціальних виплат випл атити суму щорічної до 5 травн я разової грошової допомоги ОСОБА_2 як учаснику бойови х дій у 2007 році, виходячи з п' я ти фактичних розмірів мініма льної пенсії за віком за викл юченням сум фактично проведе ної виплати та ухвалити в цій частині нову постанову про в ідмову в задоволенні даних п озовних вимог.

В решті постанову Окружног о адміністративного суду м. К иєва від 29.01.2009 року - залишити б ез змін.

Постанова набирає з аконної сили з моменту прого лошення та може бути оскарже на протягом одного місяця шл яхом подачі касаційної скарг и до Вищого адміністративног о суду України.

Повний текст постанов и виготовлено та підписано 05.0 3.2010 року.

Головуючий суддя Л.В.Бєлова

Судді

< Текст >

Дата ухвалення рішення04.03.2010
Оприлюднено24.03.2010
Номер документу8278185
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11/379 (2-а-3668/08)

Постанова від 04.03.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бєлова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні