Ухвала
від 06.03.2019 по справі 761/6457/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/6457/19

Провадження № 1-кс/761/4696/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32018100110000095 від 14.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України,-

в с т а н о в и в:

старший слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні за №32018100110000095 від 14.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Києві та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Клопотання мотивоване тим, що у провадженні першого ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС перебувають матеріали кримінального провадження за №32018100110000095, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 листопада 2018 року щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 209 КК України за фактом легалізації доходів здобутих злочинним шляхом.

Так, гр. ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_6 (і.п.н.

НОМЕР_1 ), ОСОБА_7 (і.п.н. НОМЕР_2 ), ОСОБА_8 (і.п.н. НОМЕР_3 ) та іншими невстановленими особами, в період 2017 - 2018 років, створили ряд підконтрольних суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, серед яких TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), та, в подальшому, використовуючи банківські рахунки цих підприємств, перерахували між різними банківськими установами кошти, одержані злочинним шляхом, чим здійснили фінансові операції та ввели в легальний обіг фінансової системи держави кошти в особливо великих розмірах на загальну суму 115,88 млн. грн.

Крім того, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, встановлено, що службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДОПОУ НОМЕР_11 ), діючи у період з 2012 по 2014 роки використовували ряд пов`язаних юридичних та фізичних осіб з метою вчинення за допомогою банківської установи дій, пов`язаних з легалізацією грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

Діючи на реалізацію єдиного злочинного плану, направленого на залучення до банківського капіталу коштів нелегального походження, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) у період з 2012 по 2014 роки створено за участю пов`язаних фізичних осіб підприємства, які використовувалися для поповнення статутного капіталу за рахунок грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, отримання кредитів без застави та легалізації доходів, одержаних кримінальне протиправним шляхом при проведенні банківських операцій.

Постановою Національного банку України від 25.09.2014 № 599/БТ у зв`язку з Рішенням Ради Європейського Союзу 2014/119 про застосування Радою Європейського Союзу санкцій до ОСОБА_9 , який є власником 100 відсотків статутного капіталу Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), останнього віднесено до категорії проблемних, а постановою Національного банку України від 27.11.2014 № 743 ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) віднесено до категорії неплатоспроможних.

Враховуючи зазначене, рішенням правління ІНФОРМАЦІЯ_11 № 489 від 07.04.2016 затверджено Реєстр кредиторів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), згідно якого акцептовано вимоги усіх кредиторів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ».

Після початку процедури ліквідації ПАТ «

ІНФОРМАЦІЯ_10 » невстановлені слідством особи, які контролюють діяльність інших пов`язаних з банком юридичних осіб, діючи з метою маскування незаконних фінансових операцій, знеособлення грошових коштів, які знаходилися на депозитних та банківських поточних рахунках, та їх зняття, уклали угоди із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДР ПОУ НОМЕР_4 ), згідно яких підприємство стає кредитором за відповідними Договорами про розміщення грошових коштів на депозитному вкладі у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », у зв`язку з чим ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) акцентували вимоги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » як кредитора і перераховувало на адресу вказаного підприємства грошові кошти як погашення заборгованості згідно вимог.

З метою виведення незаконно отриманих грошових коштів із ПАТ« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код банку НОМЕР_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), невстановленими слідством особами було створено (придбано) такі суб`єкти господарювання, як: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та інші, а також використано фізичних осіб, за допомогою яких вказані кошти обготівковувались або ж навпаьж зараховувались на рахунки фіктивних суб`єктів господарювання як поповнення їх статутного капіталу з метою подальшого перерахування через інші банківські установи, таким чином маскуючи їх злочинне походження.

Так, від суб`єктів первинного фінансового моніторингу (відповідних банківських установ), отримано інформацію про фінансові операції, проведені за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », в якій зазначається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в період з 15.01.2018 по 19.01.2018 провело 21 фінансову операцію, які пов`язані з оплатою за цінні папери, на загальну суму 233,16 млн. грн.

За період з 15.01.2018 по 18.01.2018 на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »№ НОМЕР_14 , відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (МФО НОМЕР_15 ) та № НОМЕР_16 , відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_17 ), зараховано безготівкові кошти, на загальну суму 115,88 млн. грн.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено наявність ознак приховування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), громадянином ОСОБА_5 та їх контрагентами окремих напрямів своєї реальної фінансово-господарської діяльності та наявність ознак ухилення від сплати податків у зв`язку з незаконною діяльністю шляхом створення суб`єктів підприємницької діяльності, що може розглядатися як проведення фінансових операцій або вчинення правочинів з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження такого майна (коштів) чи володіння правами на таке майно (кошти), джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуття, володіння або використання майна (коштів), одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, що є кримінальним правопорушенням передбаченим ст.209 КК України.

Слідчий в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

На підставі ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для відмови в його задоволенні, виходячи із наступного.

Відповідно до положеньст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом, при цьому для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 1, 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В той же час, слідчим не було доведено, що документи, до яких він просить тимчасовий доступ, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості про яке внесене до ЄРДР, як і не містять такої інформації матеріали клопотання, а відтак слідчий суддя приходить до висновку, що правові підстави для задоволення клопотання слідчого відсутні.

За таких обставин, керуючись вимогами ст.132,159,163 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

у задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32018100110000095 від 14.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82795917
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32018100110000095 від 14.11.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —761/6457/19

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Кіпчарський О. М.

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні