Рішення
від 04.07.2019 по справі 326/1004/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 326/1004/19

Провадження № 2-о/326/56/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2019 року Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої - судді Стріжакової Т.В.

за участю секретаря Філанової В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Приморську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту смерті, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду з заявою про встановлення факту смерті. Заявлені вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть № НОМЕР_1 , лікарським свідоцтвом про смерть № 136 від 20.05.2019 та довідкою про причину смерті № 136 від 20.05.2019, виданими установою Старобешівською ЦРЛ . Згідно з довідкою про причину смерті №136 від 20.05.2019 причиною смерті ОСОБА_2 є атеросклеротичний кардіосклероз з гіпертензією. Вказані свідоцтво про смерть та медичний документ виданий недійсними установами. Довідку отримано, оскільки без неї не можливо б було отримати тіло померлої для поховання на цвинтарі, транспортувати його до місця поховання, а також за її допомогою можливо довести факт смерті померлої. Вона звернулась до Приморського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Запорізькій області з метою державної реєстрації смерті ОСОБА_2 , однак отримала відмову, оскільки медичні документи видані медичними закладами, що розташовані на тимчасово неконтрольованій території, вказують на те, що відсутнє підпорядкування медичного закладу у відповідності до відомчої підпорядкованості, що ставить під сумнів легітимність оформлення лікарського свідоцтва смерть закладами охорони здоров`я, органами, установами, організаціями, місцем розташування яких є населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Встановлення факту смерті має для неї юридичне значення, оскільки потрібно їй для проведення державної реєстрації смерті матері, звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері та оформлення спадщини за законом на земельну ділянку, площею 0.1046 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , для обслуговування житлового будинку та господарських будівель, згідно з державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 , виданого Старобешівською селищною радою Старобешівського району Донецької області 25.10.2004. Інших спадкоємців в померлої немає.

Згідно з довідкою Управління соціального захисту населення Приморської РДА Запорізької області від 28.04.2017 № 3266/2320003266 про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи, вона зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 .

Просить: встановити факт смерті у смт Старобешеве Старобешівського району Донецької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Красний Волноваського району Донецької області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.1-7).

Заявниця ОСОБА_1 , повідомлена в установленому порядку про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву, в якій вказала, що заяву підтримує повністю, просить справу розглянути у її відсутність, оскільки з великим навантаженням на роботі не має можливості прибути до судового засідання (а.с.23).

Заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, який належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, представника в судове засідання не направив, надав письмову заяву від 04.07.2019, в якій заперечень по справі не вказав, просив розглянути справу на розсуд суду та за відсутності представника відділу (а.с.22).

Матеріалів справи достатньо для розгляду справи за відсутності заявника та представника заінтересованої особи.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу при розгляді даної справи не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено , що згідно з паспортом громадянина України ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в смт Старобешеве Старобешівського району Донецької області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.16,17). На її ім`я виданий ідентифікаційний номер (а.с.17 оборот). Згідно з довідкою №3266/2320003260 від 28.04.2017 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи ОСОБА_1 має фактичне місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.18).

Згідно з паспортом громадянина України ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_6 району Донецької області, за життя була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10).

У свідоцтві про народження зазначено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками зазначені ОСОБА_4 , ОСОБА_2 (а.с.13). Згідно з Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 07.06.2019 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уклала шлюб з ОСОБА_5 , після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_6 , актовий запис №25 від 27.04.1985 (а.с.14). Згідно з свідоцтвом про укладення шлюбу між ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_8 , зареєстрований шлюб, після реєстрації шлюбу прізвища: ОСОБА_9 , Подольський, актовий запис №2 (а.с.15).

Тобто заявниця ОСОБА_1 є донькою померлої ОСОБА_2 .

У лікарському свідоцтві про смерть №136 від 20.05.2019, що видане установою Старобешівська центральна районна лікарня , зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ; смерть настала в стаціонарі від набряку головного мозку, атеросклеротичного кардіосклерозу з гіпертензією. Причина смерті встановлена лікарем ОСОБА_10 (а.с.9). Заявницею також надано свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.8). Ці документи видані на тимчасово окупованій території органами, діяльність яких вважається на Україні незаконною, тому документи є недійсними.

Згідно з Державним актом на право власності на земельну ділянку НОМЕР_3 №123629 ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка площею 0,1046 га, розташована по АДРЕСА_1 , кадастровий номер НОМЕР_4 (а.с.12).

Приморським РВ державної РАЦС ГТУЮ у Запорізькій області видано заявниці ОСОБА_1 відмову у проведенні державної реєстрації смерті та видачі відповідного свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , оскільки не надані медичні документи, оформлені медичними закладами належним чином. Крім того, відповідно до Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими ч.3 ст.9 цього Закону, є недійсним і не створює правових наслідків. Для отримання свідоцтва про смерть заявниці запропоновано звернутися до суду (а.с.11).

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ст.317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Воно може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Відповідно до п.13 Постанови Пленуму ВСУ від 31.03.95 №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. Пунктом 18 Постанови передбачено, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях , яким зобов`язано КМУ вжити заходів щодо припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв.

Згідно з наказами Міністерства юстиції України від 25.11.2014 №246/7, 247/7 Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області , Про переміщення органів та установ юстиції Донецької області , свідоцтва про смерть, видані орган ом, який знаходиться на не контрольованій території, є недійсним. Використання їх в якості документів, що засвідчують факт смерті, є неможливим.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до ст.17 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно до п. 1 глави 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5, підставою для державної реєстрації смерті є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час. Пунктом 6 глави 5 розділу ІІІ встановлено, що державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі, зокрема, встановлення у судовому порядку факту смерті.

Відповідно до ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Аналізуючи досліджені в судовому засіданні докази, які узгоджуються між собою, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість вимог заявника.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 померла на тимчасово окупованій території, свідоцтво про її смерть видане органом, який знаходиться на не контрольованій території України, тому є недійсним і не створює правових наслідків на території України.

Заява про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у смт.Старобешеве Старобешівського району Донецької області , Україна , яка визначена Верховною Радою України як тимчасово окупована територія України, подана дружиною померлого до суду за межами такої території України. Факт смерті знайшов підтвердження в судовому засіданні на підставі досліджених в судовому засіданні письмових доказів, пояснень заявниці.

Встановлення факту смерті матері для заявниці має юридичне значення, потрібно їй для реалізації своїх прав та обов`язків, пов`язаних зі смертю її матері, державної реєстрації її смерті, звернення до органів Пенсійного фонду України, оформлення спадщини.

В інший спосіб даний факт не може бути встановлений.

Враховуючи викладене, вимоги заявниці про встановлення факту смерті ОСОБА_11 підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 81, 133, 247, 259, 89, 264, 265, 273, 293, 294, 315, 319, 430 ЦПК України, Законом України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , заінтересована особа Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_8 у с.Красний Волноваського району Донецької області, що мала місце ІНФОРМАЦІЯ_4 у смт.Старобешеве Старобешівського району Донецької області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі, якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 ; мешкає за адресою: АДРЕСА_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Приморський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, розташований за адресою: 72102, Запорізька область, Приморський район, м.Приморськ, вул.Банкова, буд.110, код ЄДРПОУ 26073060.

Суддя підпис Т.В. Стріжакова

Згідно з оригіналом: суддя Т.В. Стріжакова

04.07.2019

Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82807672
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —326/1004/19

Рішення від 04.07.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні