Рішення
від 03.07.2019 по справі 602/654/19
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/654/19

Провадження № 2-о/602/29/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"03" липня 2019 р. Лановецький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого РАДОСЮКА А. В.

при секретарі ЯБЛОНСЬКІЙ М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ланівці цивільну справу за заявою Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, заінтересована особа: Комунальне підприємство Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації ,-

встановив:

До Лановецького районного суду Тернопільської області звернулась Лановецька міська рада Лановецького району Тернопільської області з заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, заінтересована особа: Комунальне підприємство Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації .

Заява обґрунтована тим, що 17 травня 2017 року комісією з питань виявлення та обстеження на території Лановецької міської ради безхазяйного нерухомого майна було виявлено гідроспоруди ставка за межами населеного пункту на території Лановецької міської ради (в районні об`їзної дороги) а саме: контурна дамба, огороджу вальна дамба, роздільна дамба, два водовипуски, один водонапуск.

24 травня 2017 року Лановецькою міською радою було прийнято рішення № 654 Про взяття на облік нерухомого безхазяйного майна, що розташоване на території Лановецької міської ради відповідно до якого, було взято на облік виявлені безхазяйні гідроспоруди ставка № 2 (любительський верхній) по АДРЕСА_2 та доручено міському голові ОСОБА_1 . здійснити всі необхідні дії передбаченні чинним законодавством для державної реєстрації та взяття на баланс Лановецької міської ради даного безхазяйного майна.

20 червня 2017 року виконавчим комітетом Лановецької міської ради було прийнято рішення № 88 Про присвоєння адресного номера об`єктам нерухомого майна відповідно до якого виявленим гідроспорудам був присвоєний адресний номер АДРЕСА_2 .

У районній газеті Голос Лановеччнни від 21 липня 2017 року №30 (7637) було розміщене оголошення про пошук власника вище зазначеного безхазяйного майна.

01 лютого 2018 року відомості про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна були внесенні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за номером запису 12144, про що сформовано витяг за номером 112518866.

Протягом року з моменту розміщення оголошення та взяття на облік нерухомого майна до Лановецької міської ради не звертався ніхто щодо права власності на виявленні гідроспоруди.

З огляду на вищевказане просить позов задовольнити.

Представник заявника - Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області в судове засідання не з`явилась, повідомлена про день, час і місце розгляду справи належним чином, на адресу суду надійшла заява, у якій вона просить розгляд справи проводити у її відсутності.

Представник заінтересованої особи - Комунального підприємства Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації в судове засідання не з`явився, повідомлений про день, час і місце розгляду справи належним чином, на адресу суду надійшла заява, у якій він просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Суд вважає за можливе розглянути заяву у відсутності повноважних представників Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області та Комунального підприємства Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації .

Дослідивши письмові докази у справі, встановивши фактичні обставини та зміст спірних правовідносин суд приходить до наступних висновків.

Згідно копії акту комісії з питань виявлення та обстеження на території Лановецької міської ради безхазяйного нерухомого майна від 17 травня 2017 року, виявлено гідроспоруди ставка ( умовно №2) за межами населеного пункту на території Лановецької міської ради ( в районі об`їзної дороги), а саме: контурна дамба, огорожувальна дамба, роздільна дамба, два водо напуски, один водовипуск. Рекомендовано взяти на облік виявлені гідроспоруди ставка ( умовно №2). Лановецькому міському голові ОСОБА_1 вжити всіх передбачених чинним законодавством України дій для державної реєстрації та взяття на баланс даного безхазяйного майна та звернутися до ліцензованої організації для виготовлення технічної документації на дані гідроспоруди для зазначення більш точної інформації по виявленому об`єкту нерухомого майна (а.с.5).

Згідно копії рішення №654 двадцять першої сесії сьомого скликання Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області від 24 травня 2017 року Про взяття на облік нерухомого майна, що розташоване на території Лановецької міської ради , вирішено взяти на облік виявлені безхазяйні гідроспоруди ставка АДРЕСА_2 ( в межах населеного пункту на території міської ради); міському голові ОСОБА_1 . здійснити всі необхідні дії, передбачені чинним законодавством України для державної реєстрації та взяття на баланс Лановецькою міською радою даного безхазяйного майна; контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань бюджету, фінансів, економіки, промисловості, транспорту, зв`язку та житлово-комунального господарства (а.с.6).

Згідно копії рішення №88 виконавчого комітету Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області від 20 червня 2017 року Про присвоєння адресного номера об`єктам нерухомого майна , вирішено присвоїти гідроспорудам ставка №1 ( любительський нижній) адресний номер : 1а по АДРЕСА_2 ; присвоїти гідроспорудам ставка №2 ( любительський верхній) адресний номер : АДРЕСА_2 ; присвоїти гідроспорудам ставка №1 адресний номер : об`єкт №1, що розташований на території Лановецької міської ради за межами населеного пункту; присвоїти гідроспорудам ставка №2 адресний номер : об`єкт №2, що розташований на території Лановецької міської ради за межами населеного пункту; присвоїти гідроспорудам ставка №3 адресний номер : об`єкт №3, що розташований на території Лановецької міської ради за межами населеного пункту (а.с.7-8).

Лановецькою міською радою Лановецького району Тернопільської області було розміщено оголошення в газеті Голос Лановеччини №30 (7637) від 21 липня 2017 року, щодо виявлення безхазяйного нерухомого майна, яке розташоване у АДРЕСА_2 та на території Лановецької міської ради за межами населеного пункту (а.с.9-10).

Відповідно до копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 112518866 від 01.02.2018 року, об`єкт безхазяйного нерухомого майна - комплекс гідротехнічних споруд ставка №2 державним реєстратором Лановецької міської ради взято на облік 01.02.2018 року (а.с.14).

Згідно копії технічного паспорту на комплекс гідротехнічних споруд ставка №2, виготовленого за станом на 20 березня 2019 року КП Лановецьке районне БТІ , Комплекс гідротехнічних споруд ставка №2 знаходиться по АДРЕСА_2 м.Ланівці, замовником технічної інвентаризації є Лановецька міська рада, характеристика гідротехнічних споруд ставка№2: контурна дамба, розподільча дамба, водо напуск в ставок, водовипуск із ставка, водовипуск із ставка (а.с.12-14).

Відповідно до ст. 329 ЦПК України, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених ЦК України, подається до суду за місцем знаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

У відповідності до ч.1ст.60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Частиною 2 ст. 60 Закону Украйни Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст. 333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що комплекс гідротехнічних споруд ставка №2, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 , є безхазяйним майном. 01.02.2018 року дане майно Державним реєстратором Лановецької міської ради взято на облік як безхазяйне, про що внесено відомості в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна. Про взяття даного майна на облік як безхазяйного зроблено оголошення в друкованому видані Голос Лановеччини .

Враховуючи вищенаведені вимоги Закону та встановлені обставини справи, приймаючи до уваги відсутність власника майна та сплив одного року з часу взяття такого майна на облік як безхазяйного, суд вважає, що заява підлягає до задоволення, шляхом передачі у комунальну власність Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області комплексу гідротехнічних споруд ставка №2, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2.

Керуючись ст. 335 ЦК України, ст.ст. 263, 265, 268, 272, 273, 332, 333, 354, 355 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Заяву Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області (місцезнаходження: м.Ланівці вул.Незалежності,34 Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04396288) про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, заінтересована особа: Комунальне підприємство Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації (місцезнаходження: м.Ланівці, вул.Грушевського,2, код ЄДРПОУ 21149628) - задовольнити.

Передати безхазяйне нерухоме майно:

Комплекс гідротехнічних споруд ставка №2, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2, а саме:

-контурна дамба (конструктивний елемент - земляна насипна, довжина - 357 м.,

ширина- 7,5-10 м., висота 1,8-2,5 м., площа- 3124 м.кв.);

- розподільча дамба (конструктивний елемент - земляна насипна, довжина -112м.,

ширина - 4,5 м., висота 2,5 м., площа - 504 м.кв.);

- водонапуск в ставок (конструктивний елемент - жолоб бетонний, довжина - 36м., ширина - 1,2 м.);

- водовипуск із ставка (конструктивні елементи -вхідний оголовок типу Монах із залізобетону довжиною 3,3 м., шириною - 2 м.; висота - 2,5, площа - 6,6 кв.м.; відвідні труби із залізобетону довжиною 7,0 м., шириною 600 мм.);

- водовипуск із ставка (конструктивні елементи -вхідний оголовок типу Монах із залізобетону довжиною 3,0 м . шириною - 2.1 м.; висота - 2,0. площа - 6,3кв.м.; відвідні труби із залізобетону довжиною 16,0 м., шириною 600 мм,)

у комунальну власність Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду через Лановецький районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: А. В. Радосюк

СудЛановецький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82811458
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —602/654/19

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

Рішення від 03.07.2019

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Радосюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні