Ухвала
від 04.07.2019 по справі 855/248/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 855/248/19 Суддя-доповідач - Костюк Л.О.;

У Х В А Л А

про повернення повернення позовної заяви

04 липня 2019 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Костюк Л.О.;

суддів: Бужак Н.П., Мельничука В.П.;

за участю секретаря: Горяінової Н.В.,

розглянувши матеріали адміністративного позову ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ до Центральної виборчої комісії про визнання протиправною та скасування постанови Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року №1233 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ СЛУГА НАРОДУ , в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в частині реєстрації кандидата в народні депутати України ОСОБА_2, -

ВСТАНОВИВ :

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ СТОП НЕЛЕГАЛ в особі голови правління цієї громадської організації ОСОБА_3 (далі - позивач, ГО СТОП НЕЛЕГАЛ ) звернулась до Шостого апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії (далі - відповідач, ЦВК) про визнання протиправною та скасування постанови Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року №1233 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ СЛУГА НАРОДУ , в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в частині реєстрації кандидата в народні депутати України ОСОБА_2 .

Дослідивши матеріали позовної заяви у справі № 855/248/19 та додані до позовної заяви документи, суд дійшов до висновку про відсутність у особи, що підписала вказану заяву, адміністративної процесуальної дієздатності у зазначеній справі, що має своїм наслідком повернення такої позовної заяви, виходячи з наступного.

Особливості судового провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 273 КАС України, право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій , комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб`єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб`єкти ініціювання референдуму.

Частиною 3 статті 273 КАС України передбачено, що рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму оскаржуються до Верховного Суду. Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії, прийняті у межах виборчого процесу, оскаржуються до апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ, тобто станом на момент звернення до суду - Шостого апеляційного адміністративного суду.

Відповідно до пункту 5 статті 12 Закону України Законом України Про вибори народних депутатів України від 17.11.2011 року № 4061-VI (далі - Закон № 4061-VІ), суб`єктом виборчого процесу серед інших є офіційний спостерігач від партії, яка висунула кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, від кандидата у депутати в одномандатному окрузі, від громадської організації , який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом (далі - офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації).

Так, згідно з частиною 1 статті 43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Суд зазначає, що адміністративна процесуальна правоздатність - це абстрактна умова володіння всіма процесуальними правами і обов`язками, яка передбачає можливість конкретної особи стати суб`єктом конкретних процесуальних правовідносин, стати персоніфікованим носієм прав і обов`язків, передбачених законом для даного суб`єкта і даних правовідносин. Тому особою, що бере участь у справі, можуть бути лише особи, які володіють процесуальною правоздатністю.

На підставі вище наведеного, суд приходить до висновку, що статтею 273 КАС України не передбачено, що громадська організація має право на звернення до суду з даним позовом, оскільки вона не є суб`єктом виборчого процесу, наразі відповідно до частини 1 статті 273 КАС України, з даною позовною заявою можуть звернутись виключно суб`єкти виборчого процесу.

Відповідно до частини 1 статті 77 Закону № 4061-VІ, у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій .

Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому цим Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів ( частина 4 статті 77 Закону № 4061-VІ ).

Відповідно до частини 3 статті 13 Закону № 4061-VІ, рішення виборчих комісій, а також рішення органів виконавчої влади, що стосуються реалізації виборцями права голосу на виборах, доводяться ними до відома громадян через друковані засоби масової інформації або, у разі неможливості, оприлюднюються в інший спосіб. Рішення Центральної виборчої комісії та окружних виборчих комісій, які стосуються виборчого процесу та становлять публічний інтерес, оприлюднюються на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Відповідно до пункту 5 частини 9 статті 78 Закону № 4061-VІ, офіційний спостерігач від партії , кандидата у депутати, громадської організації має право звертатися із заявою чи скаргою до відповідної виборчої комісії, інших державних органів чи до суду щодо усунення порушень цього Закону в разі їх виявлення.

Як вбачається з вступної та резолютивної частини позовної заяви, остання подана до суду ГРОМАДСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ СТОП НЕЛЕГАЛ та підписана головою правління ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ СТОП НЕЛЕГАЛ ОСОБА_3 .

Разом з тим, наявні матеріали справи № 855/248/19 не містять належних та допустимих доказів реєстрації у порядку, встановленому Законом України Про вибори народних депутатів України , громадянина ОСОБА_3 у якості офіційного спостерігача від ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ , а тому відсутні правові та доказові підстави вважати як ОСОБА_3 , так і очолювану цією особою громадську організацію суб`єктами виборчого процесу з позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 21 липня 2019 року.

Окрім вище зазначеного, суд звертає увагу на положення частини 6 статті 273 КАС України, відповідно до якої позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п`ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Як вбачається зі змісту позовної заяви ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ останнім оскаржено постанову ЦВК від 24.06.2019 року № 1233.

Матеріали позовної заяви свідчать, що її було складено та подано до Шостого апеляційного адміністративного суду 03.07.2019 року, що підтверджено штампом реєстрації вхідної кореспонденції суду за № 855/248/19.

Таким чином, строк оскарження даного рішення виборчої комісії сплив 29.06.2019.

Отже, позовну заяву подано з порушенням встановленого нормами КАС України строку.

Згідно з пунктом 3 частини 4 статті 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про необхідність повернення позовної заяви у справі № 855/248/19 її заявникові - ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ .

За приписами ст. 143 КАС України, суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Розподіл судових витрат здійснено у відповідності до статті 139 КАС України.

Враховуючи викладене, керуючись наведеними нормами національного права, а також ст.ст.2, 4, 43, 139, 143, 160, 169, 241, 248, 273, 278 КАС України, суд -

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ до Центральної виборчої комісії про визнання протиправною та скасування постанови Центральної виборчої комісії від 24 червня 2019 року №1233 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ СЛУГА НАРОДУ , в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в частині реєстрації кандидата в народні депутати України ОСОБА_2 - повернути заявникові .

Повернути судовий збір шляхом стягнення з Державного бюджету України на користь ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОП НЕЛЕГАЛ (адреса: 02232, м. Київ, вул. Оноре де Бальзака 8, код ЄДРПОУ 40111224) витрати, пов`язані зі сплатою судового збору, у розмірі 1 921 (однієї тисячі дев`ятсот двадцяти однієї) гривні 00 копійок.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження в порядку ч. 1 ст. 272 КАС України та може бути оскаржена безпосередньо до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у дводенний строк в порядку, встановленому ч. 2 ст. 278 КАС України.

Головуючий суддя: Л.О. Костюк

Судді: Н.П. Бужак,

В.П. Мельничука

Головуючий суддя Костюк Любов Олександрівна

Судді: Бужак Наталія Петрівна

Мельничук Володимир Петрович

Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено05.07.2019

Судовий реєстр по справі —855/248/19

Ухвала від 04.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні