Рішення
від 03.07.2019 по справі 526/874/19
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/874/19

Провадження № 2/526/450/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2019 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді: Заколодяжної О.А.

при секретарі: Шульзі Н.М.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу №526/874/19

за позовом

ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2

до

Книшівської сільської ради,

треті особи: приватний нотаріус Гадяцького районного

нотаріального округу Ямпольська С.М.,

Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції

у Полтавській області,

ОСОБА_3

про

визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулись ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з позовною заявою до Книшівської сільської ради, треті особи: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольська С.М., Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції

у Полтавській області, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно за ОСОБА_1 на 1/2 частину будинковолодіння , що в цілому складається з житлового будинку А-1 , загальною площею 77,9 кв.м, житловою площею 45,0 кв.м., самовільно збудованого сараю а2 , сараю Б , вбиральні Д , сараю В , літньої кухні Г,г , гаража Е , самовільно збудованого гаража З , погреба вхідного Ж , навісу Є , трубопроводу К , колодязя питного №3, огорожі №2, розташованих по АДРЕСА_1 , що являється спадковим майном, яке залишилось після смерті її чоловіка ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також, визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину вказаного будинковолодіння , що являється спадковим майном, яке залишилось після смерті її батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В своїй позовній заяві позивачі вказують, що ОСОБА_1 та ОСОБА_4 перебували у зареєстрованому шлюбі з 28.01.1989 року. На підставі договору купівлі- продажу НВ №0800804 від 16.02.1998 року ОСОБА_4 на праві власності належало будинковолодіння, що в цілому складалось з житлового будинку А-1 житловою площею 44,0 кв.м., сараю Б , сараю - В , сараю Г , вбиральні Д , погріба Ж , гаража Е , дворового крану -к, огорожі №1, розташованих по АДРЕСА_1 . 28.04.2009 року ОСОБА_4 отримав Державний акт серії НОМЕР_1 на право приватної власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_2 призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку площею 0,2061, розташованої по АДРЕСА_1 . Згодом вказаний будинок з господарськими будівлями був реконструйований і були самовільно збідовані сарай а2 площею 4,1 кв.м та гараж З площею 18,2 кв.м. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер. Після його смерті залишилась спадщина, що складається з вказаного будинковолодіння, яку фактично прийняли ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , так як на день смерті спадкодавця проживали з ним та були зареєстровані. Дружина спадкодавця ОСОБА_1 надала заяву приватному нотаріусу Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольській С.М. про те, що вказане будинковолодіння було особистою власністю її чоловіка, так як придбане ним за його особисті кошти. Позивачі, як спадкоємці після смерті ОСОБА_4 , звернувшись до приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольської С.М. отримали свідоцтва про право на спадщину по Ѕ частині на вищевказану земельну ділянку. У видачі свідоцтв про право на спадщину на вказане будинковолодіння їм було відмовлено у зв`язку з самовільною перебудовою житлового будинку та наявністю самовільних будівель. На їх звернення до Департаменту ДАБІ у Полтавській області про прийняття в експлуатацію самочинно збудованих будівель, їм було відмовлено . З цієї причини позивачі не мають можливості оформити право власності на вказане будинковолодіння , тому вимушені звернутися до суду з даною позовною заявою.

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та їх представник- адвокат Перскевич П.В. в підготовче судове засідання не з`явились, надали заяви, в яких просили позовні вимоги позивачів задовольнити, справу розглянути без їх участі, не заперечували щодо винесення рішення у підготовчому судовому засіданні.

Представник відповідача Книшівської сільської ради, в підготовче судове засідання не з"явився, надали заяву, в якій вказують, що позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнають, проти їх задоволення не заперечують і просять справу розглянути без участі їх представника.

Третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольська С.М. в підготовче судове засідання не з"явилась, надала заяву в якій просить справу розглянути без її участі, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Представник третьої особи: Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції

у Полтавській області, в підготовче судове засідання не з"явився, надали заяву, в якій просять справу розглянути без участі їх представника, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Третя особа: ОСОБА_3 , проживаючий по АДРЕСА_2 , біля будинку якого на відстані 4,5 м. знаходиться самовільно збудований ОСОБА_4 гараж З , що розташований по вул. Шевченка,46 в с. Книшівка Гадяцького району в підготовче судове засідання не з"явився, надав заяву в якій просить справу розглянути без його участі, не заперечував щодо задоволення позовних вимог позивачів.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.5 ст.223 ЦПК України, суд може розглянути справу за відсутності позивача, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягають до задоволення зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_1 перебували у зареєстрованому шлюбі з 28.01.1989 року, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 виданого 28.01.1989 року відділом ЗАГС виконкому м. Торез Донецької області.

Позивач ОСОБА_2 була дочкою ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 виданого відділом ЗАГС Єнакієвського міськвиконкому Донецької області.

31.01.2009 року ОСОБА_2 зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 , в зв`язку з чим своє прізвище ОСОБА_7 змінила на прізвище ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб, серії НОМЕР_5 виданого повторно 04.12.2018 року відділом РАЦС Гадяцького РУЮ Полтавської області.

Згідно договору купівлі-продажу від 16.02.1998 року , серії НВ № 0800804 , посвідченого приватним нотаріусом Гадяцького районного нотаріального округу Заєць Н.М. та зареєстрованого в реєстрі за №300, ОСОБА_4 придбав будинок АДРЕСА_1 , що складається в цілому з житлового будинку А-1 житловою площею 44,0 кв.м., сараю Б , сараю - В , сараю Г , вбиральні Д , погріба Ж , гаража Е , дворового крану -к, огорожі №1 . Право власності на вказане будинковолодіння за ОСОБА_4 було зареєстроване в Полтавському БТІ за реєстровим №18 від 16.02.1998 року.

Згодом, ОСОБА_4 було проведено реконструкцію вказаного житлового будинку та господарських будівель і споруд .

Так, згідно матеріалів доданих до технічного паспорта на житловий будинок по АДРЕСА_2 виготовленого Полтавським бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор від 24.09.2018 року за № 9786, вказаний житловий будинок позначений літ. А-1 має загальну площу 77,9 кв.м., житлову площу 45.0 кв.м.. Господарські будівлі та споруди: сарай літ. а2 , сарай ліб Б , літня кухня літ. Г,г , вбиральня літ. Д , гараж літ. Е , гараж літ. З , погріб вхідний літ. Ж , навіс літ. Є , трубопровід -К, колодязь питний №3, огорожа №2. Загальна та житлова площа по житловому будинку А-1 змінилась в зв`язку з уточненням лінійних розмірів, заміною кухонного вогнища та встановлення перегородок. Збудовано навіс літ. Є , колодязь питний №3, огорожу №2, що не являється самочином. Самочинно збудовані сарай літ. а2 та гараж літ. З .

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-5307725312018, виданого відділом у Гадяцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_4 на праві власності належала земельна ділянка кадастровий номер НОМЕР_2 для будівництва та обслуговування житлового будинку площею 0,2061, розташована по АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 виданого 02.08.2017 року виконавчим комітетом Книшівської сільської ради Гадяцького району Полтавській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом має той з подружжя, який пережив спадкодавця, діти спадкодавця.

Після смерті ОСОБА_4 залишилось спадкове майно, що складається з вищевказаного будинковолодіння.

Позивач ОСОБА_1 , яка була дружиною ОСОБА_4 , звернулась із заявою до приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольської С.М., в якій вказує, що житловий будинок АДРЕСА_1 , був особистою власністю її чоловіка, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , так як придбаний ним за його особисті кошти. Вказана заява зареєстрована в реєстрі за № 588.

Таким чином, прав на зазначене майно, згідно ст.ст. 65,74,97 СК України вона не має.

Відповідно до ст. 1268 ч.3 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Оскільки на день смерті ОСОБА_4 з ним проживали та були зареєстровані дружина- ОСОБА_1 та дочка- ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Книшівської сільської ради № 02-30/908 від 22.11.2018 року, тому вони фактично прийняли спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_4 ..

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_2 призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку площею 0,2061, розташовану по АДРЕСА_1 по Ѕ частині кожна та оформили право власності на вказану земельну ділянку, що підтверджується свідоцтвами про право на спадщину за законом виданих 03.12.2018 року приватним нотаріусом Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольською С.М. , зареєстрованих в реєстрі за №1931 та за №1932, а також витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №147872581 та №147872826.

Відповідно до постанови приватного нотаріуса Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольської С.М. від 24.10.2018 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на будинковолодіння АДРЕСА_1 , у зв`язку з самовільною перебудовою житлового будинку та наявністю самовільних будівель.

Департаментом ДАБІ у Полтавській області позивачам було відмовлено у прийнятті в експлуатацію самочинно збудованих будівель.

Самовільно збудовані сарай а2 та гараж З по АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 району збудовані без порушень вимог ПУЕ в частині мереж ПАТ Полтаваобленерго , сарай а2 та гараж З не газифіковані та не знаходяться в охоронній зоні системи газопостачання, що підтверджується довідками: Гадяцької філії ПАТ Полтаваобленерго №13-02-07/103 від 18.01.2018 року, ПАТ Гадячгаз № 1488/1259/02 від 10.12.2018 року.

Згідно повідомлення Гадяцького РС ГУ ДСНС України у Полтавській області №186/23 від 09.01.2019 року , гараж З , відповідно до техпаспорта, розташований по АДРЕСА_1 збудований з відхиленням протипожежних норм , а саме нормована відстань до сусіднього житлового будинку по АДРЕСА_2 повинна становити 8 м, фактично становить 4,5 м.

ОСОБА_3 , якому належить будинок, що розташований по АДРЕСА_2 не заперечував щодо задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ..

Права спадкоємців щодо самочинно збудованого майна визначаються судом відповідно до положень ст.1218 ЦК України та з урахуванням роз`яснень, наданих у п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування . За змістом зазначених роз`яснень спадкоємець не позбавлений права звернутись із позовними вимогами про визнання права власності на об`єкти самочинного будівництва в порядку спадкування. Це узгоджується із частинами 3, 5 ст. 376 ЦК України і нормами про поняття спадкування та склад спадщини (ст.1216,1218 ЦК України).

Крім того, відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом та вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Беручи до уваги вищевикладене та те, що відповідачі цілком визнали позов, і це не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб,суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ч.1 п.11 ст.346, ст.ст. 1218, 1268, 376 ЦК України, ст.ст. 10 - 13, 81, 141, 176, ч. 3 ст. 200, ч.2 ст. 247, 258, 259, 264, 265, ч.4 ст. 268 ЦПК України суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2

задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину будинковолодіння, що в цілому складається з житлового будинку А-1 , загальною площею 77,9 кв.м, житловою площею 45,0 кв.м., самовільно збудованого сараю а2 , сараю Б , вбиральні Д , сараю В літньої кухні Г,г , гаража Е , самовільно збудованого гаража З , погреба вхідного Ж , навісу Є , трубопроводу К , колодязя питного №3, огорожі №2, розташованих по АДРЕСА_1 , що являється спадковим майном, яке залишилось після смерті її чоловіка ОСОБА_4 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину будинковолодіння, що в цілому складається з житлового будинку А-1 , загальною площею 77,9 кв.м, житловою площею 45,0 кв.м., самовільно збудованого сараю а2 , сараю Б , вбиральні Д , сараю В літньої кухні Г,г , гаража Е , самовільно збудованого гаража З , погреба вхідного Ж , навісу Є , трубопроводу К , колодязя питного №3, огорожі №2, розташованих по АДРЕСА_1 , що являється спадковим майном, яке залишилось після смерті її батька ОСОБА_4 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Сторони.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована в АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_7 .

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована в АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_8 .

Відповідач: Книшівська сільська рада Гадяцького району Полтавської області, юридична адреса: с.Книшівка, вул. С.Ільченка,2 , Гадяцького району, Полтавської області, Код ЄДРПОУ 21051088.

Третя особа: приватний нотаріус Гадяцького районного нотаріального округу Ямпольська Світлана Миколаївна, місцезнаходження - м. Гадяч вул. Полтавська, 19, Полтавської області .

Третя особа: Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції

у Полтавській області, юридична адреса: м. Полтава, вул. Гоголя, кім. 62, Код ЄДРПОУ : невідомий.

Третя особа : ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: невідомий.

Повне судове рішення складено 03.07.2019 року.

Головуюча : О. А. Заколодяжна

Дата ухвалення рішення03.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82818550
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —526/874/19

Рішення від 03.07.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

Ухвала від 03.05.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні