Ухвала
від 05.07.2019 по справі 904/2838/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

У Х В А Л А

про забезпечення позову

05.07.2019м. ДніпроСправа № 904/2838/19

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" (49033, м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд. 139, ЄДРПОУ 41134326)

про визнання недійсним в частині рішення позачергових загальних зборів учасників

Суддя Євстигнеєва Н.М.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна", яким просить:

- визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників (засновників) ТОВ "Тракція Україна", яке оформлене протоколом №1/2019 від 24.06.2019, в частині конкретизації юридичної адреси ТОВ "Тракція Україна", а саме: м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, 139, адміністративний корпус літ. К-3.

Позивач вважає, що підстави щодо конкретизації юридичної адреси ТОВ "Тракція Україна" відсутні, при цьому дане питання відповідно до протоколу винесено на порядок денний, як інші питання, без конкретизації. Про проведення позачергових загальних зборів учасників позивач повідомлений не був, відповідно з матеріалами щодо питань порядку денного не ознайомлена, участі у зазначених зборах не приймала.

Таким чином, відповідачем прийнято рішення щодо конкретизації юридичної адреси з недотриманням процедури, а саме за відсутності кворуму 3/4 усіх учасників товариства, які необхідні для внесення змін до статуту товариства.

Разом із позовною заявою ОСОБА_1 подано заяву про забезпечення позову, відповідно до якої просить:

- вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони органам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зокрема, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державних адміністрації, нотаріусам, та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти реєстраційні дії щодо реєстрації змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" (код ЄДРПОУ: (ЄДРПОУ 41134326, адреса: 49033, Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Богдана Хмельницького, 139), що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Заява про забезпечення позову обґрунтована тим, що між сторонами виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Частиною 1 статті 140 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Так, відповідно до статті 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання (п.п.2, 4).

Відповідно до частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Частиною першою статті 2 ГПК України встановлено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з частиною першою статті 11 ГПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права.

У відповідності з п. 3 ч. 2 ст. 129 Конституції України та ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України).

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ст. 76 Господарського процесуального кодексу України).

Так, предметом позову є визнання недійсними рішення загальних зборів.

З протоколу №1/2019 позачергових загальних зборів учасників (засновників) Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" від 24.06.2019 вбачається прийняття наступних рішень:

1. Обрати головою позачергових загальних зборів ОСОБА_2 , секретарем зборів ОСОБА_3

2. Зняти з розгляду порядку денного питання приведення статуту у відповідність з новим Законом України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" у зв`язку з відсутністю необхідної кількості голосів.

3. Зняти з розгляду порядку денного питання заслуховування звіту керівника товариства про результати господарської діяльності за 2018 рік, перший квартал 2019 року.

4. Зняти з розгляду порядку денного питання формування ревізійної комісії товариства та затвердження положення про її діяльності.

5. Змінити тип та малюнок печатки ТОВ "Тракція Україна", у зв`язку зі мною корпоративного фірмового стилю. Визначити єдину форму печатки Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" з 24.06.2019. Визначити нечинною печатку, що використовувалась до 24.06.2019.

6. Визнати роботу директора ТОВ "Тракція Україна" Кшиштофа Кота незадовільною. Припинити повноваження директора ТОВ "Тракція Україна" Кшиштофа Кота з 24 червня 2019 року.

Обрати новим директором Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" ОСОБА_4 з наступної дати: 25 червня 2019 року.

Доручити новому керівнику Нємцову Миколаю Миколайовичу подати відомості, заповнити реєстраційні документи та вчинити будь-які інші необхідні дії для зміни директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" шляхом внесення їх до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з правом передоручення таких повноважень третім особам.

7. Зняти з розгляду порядку денного питання створення наглядової ради товариства.

8. Зняти з розгляду порядку денного питання обрання членів наглядової ради товариства та їх кількості.

У заяві про забезпечення позову позивач просить заборонити державним реєстраторам будь-яких органів проводити реєстраційні дії щодо реєстрації змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна".

При вирішенні питання про забезпечення позову господарські суди повинні оцінювати обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням таких умов: - наявність зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; - імовірність ускладнення виконання або невиконання судового рішення у разі невжиття таких заходів; - запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які не є учасниками вказаного судового розгляду.

Відповідно до частини 5 статті 137 Господарського процесуального кодексу України не допускається забезпечення позову у спорах, що виникають з корпоративних відносин, шляхом заборони, зокрема, проводити загальні збори акціонерів або учасників господарського товариства та приймати ними рішення, крім заборони приймати конкретні визначені судом рішення, які прямо стосуються предмета спору; здійснювати органам державної влади, органам місцевого самоврядування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб покладені на них згідно із законодавством владні повноваження, крім заборони приймати конкретні визначені судом рішення, вчиняти конкретні дії, що прямо стосуються предмета спору.

Оскільки позивач звернувся до суду з позовними вимогами немайнового характеру, судове рішення у разі задоволення яких не вимагатиме примусового виконання, то в даному випадку така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду, не підлягає дослідженню, а має застосовуватися та досліджуватися така підстава вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

При цьому в таких немайнових спорах має досліджуватися, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, оскільки позивач не зможе їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду.

(Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 16.08.2018 у справі № 910/1040/18).

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 05.07.2019 відомості про прийняте в оспорюваній частині рішення 24.06.2019 не внесені.

З огляду на те, що позивач просить вжити заходів до забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо реєстрації змін до відомостей про Товариство, забезпечення позову у даній справі є таким, що перебуває у зв`язку з предметом позовної вимоги, є адекватним заявленим вимогам, тобто співвідноситься з правом, про захист якого просить позивач, суд вбачає підстави для задоволення заяви про забезпечення позову.

Суд вважає за необхідне зазначити, що застосування заходів забезпечення позову шляхом заборони вчиняти будь-які дії щодо реєстрації змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі, не порушить прав та охоронюваних законом інтересів сторін чи інших осіб, що не є учасниками даного судового процесу, не призведе до втручання у звичайну діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" чи до погіршення стану його майна, а лише запровадить дії, наявність яких дозволить створити належні умови для запобігання перешкод у виконанні рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 136, 137, 140, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

Заборонити органам державної реєстрації, державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зокрема, але не виключно Міністерству юстиції України та його територіальним органам, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державних адміністрації, нотаріусам, та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вчиняти реєстраційні дії щодо реєстрації змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" (код ЄДРПОУ: (ЄДРПОУ 41134326, адреса: 49033, Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Богдана Хмельницького, 139), що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Стягувач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Тракція Україна" (49033, м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд. 139, ЄДРПОУ 41134326)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 05 липня 2019 року та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України

Ухвала, як виконавчий документ, може бути пред`явлена до примусового виконання до - 06.07.2022.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення05.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82828160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2838/19

Судовий наказ від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Постанова від 01.08.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні