Ухвала
від 02.07.2019 по справі 920/1410/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

м. Суми

02.07.2019 Справа № 920/1410/15

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., при секретарі судового засідання Малюку Р.Б., розглянувши матеріали справи №920/1410/15,

порушеної за заявою Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області,

про банкрутство Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр"

про визнання банкрутом

За участю представників:

Представник ліквідатора - Кунцевич С.В.

ГУ ДФС у Сумській області - Притула Д.А.

Виконком Садівської сільської ради - Антонов В.С.

Від ГТУЮ у Сумській області - Ярошенко М.О.

встановив:

Ухвалою суду від 01.10.2015 порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр".

Постановою господарського суду Сумської області від 31.10.2016 боржника ДП "Сумський державний селекційний центр" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Удовенка Р.П.

Офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оголошення про визнання боржника ДП "Сумський державний селекційний центр" банкрутом відбулося 01.11.2016, граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника 03.01.2017.

21.05.2019 до суду надійшло клопотання ліквідатора Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" арбітражного керуючого Удовенка Р.П. № 02-01/47 від 21.05.2019 (вх.№1512) про зобов`язання вчинити дії, а саме: зобов`язати Садівську сільську раду Сумського району Сумської області прийняти від ліквідатора Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" арбітражного керуючого Удовенка Р.П. до комунальної власності територіальної громади с.Сад об`єкт незавершеного будівництва житлового будинку, який розташований за адресою: Сумська область , Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, буд.102-А балансовою вартістю 105 493,41 грн.

Садівська сільська рада надала пояснення на клопотання ліквідатора № 480 від 01.07.2019, в яких вказує, що на сесії 25.06.2019 було розглянуто клопотання ліквідатора і прийнято рішення про відмову у прийнятті до комунальної власності територіальної громади с.Сад незавершеного будівництва одноквартирного жилого будинку, розташованого за адресою: вул.Селекційна, 102-А в с.Сад Сумського району Сумської області , балансовою вартістю 105 493,41 грн., оскільки вказане нерухоме майно є об`єктом незавершеного будівництва і не входить до складу житлового фонду.

Згідно з приписами статті 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до п. 1 1 Розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції Закону України №4212-УІ від 22.12.2011). Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Оскільки постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття його ліквідаційної процедури було прийнято після набрання законної сили нової редакції зазначеного Закону, суд при розгляді даної справи керується приписами норм Закону у редакції чинній з 19.01.2013 року.

Як вбачається з матеріалів справи, 20.02.2019 року ліквідатор направив Садівській сільській раді Сумського району Сумської області лист з проханням прийняти до комунальної власності територіальної громади с. Сад об`єкт незавершеного будівництва житлового будинку, який розташований за адресою: Сумська область . Сумський район, с. Сад. вул. Селекційна, буд. 102-А балансовою вартістю 105 493. 41 грн. Відповіді на лист надано не було. 07.05.2019 року ліквідатор повторно направив лист Садівській сільській раді з проханням прийняти до комунальної власності територіальної громади с. Сад об`єкт незавершеного будівництва житлового будинку.

Відповідно до ч.2 ст. 41 Закону, ліквідатор з дня свого призначення, зокрема: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу.

До ліквідаційної маси Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" не увійшов зазначений об`єкт, перебуває на його балансі і не переданий до комунальної власності територіальної громади с.Сад.

В письмових поясненнях Садівська сільська рада вказує, що на сесії 25.06.2019 було розглянуто клопотання ліквідатора і прийнято рішення про відмову у прийнятті до комунальної власності територіальної громади с.Сад незавершеного будівництва одноквартирного жилого будинку, оскільки вказане нерухоме майно є об`єктом незавершеного будівництва і не входить до складу житлового фонду.

Рішенням господарського суду Сумської області № 9/77-07 від 27.02.2007 визнано Сумський державний селекційний центр (42343, Сумська область, Сумський район, с. сад, вул. Селекційна, 1; код 00710180) власником об`єкту незавершеного будівництва - одноквартирного жилого будинку площею 139, 9 кв. м., розташованого за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Селекційна, 102-а .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тип майна: об`єкт незавершеного будівництва - одноквартирний житловий будинок; адреса нерухомого майна - Сумська область, Сумський район, с.Сад, вул.Селекційна, будинок 102-а ; загальна площа (кв.м.) - 139,9; власник - Сумський державний селекційний центр, підстава виникнення права власності - рішення суду - 27.02.2007, Господарський суд Сумської області.

Як зазначає ліквідатор, у ході ліквідаційної процедури нерухоме майно банкрута реалізується арбітражним керуючим, окрім об`єкту незавершеного будівництва - одноквартирного житлового будинку, який не підлягають продажу, вважаючи таку реалізацію об`єкта порушенням законодавства.

Здійснюючи повноваження щодо формування ліквідаційної маси банкрута, ліквідатор неодноразово звертався до Садівської сільської ради з листами про прийняття до комунальної власності територіальної громади с. Сад об`єкту незавершеного будівництва житлового будинку, який розташований за адресою: Сумська область. Сумський район, с. Сад. вул. Селекційна, буд. 102-А балансовою вартістю 105 493. 41 грн., проте звернення були залишені без відповіді і задоволення.

Садівська сільська рада повідомила про неможливість прийняття до комунальної власності територіальної громади с.Сад об`єкту незавершеного будівництва житлового будинку, оскільки нерухоме майно є об`єктом незавершеного будівництва і не входить до складу житлового фонду.

Згідно п. 5 ст. 2 Закону України "Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності" об`єктами передачі є: об`єкти житлового фонду, гуртожитки та інші об`єкти соціальної інфраструктури (навчальні заклади, заклади культури (крім кінотеатрів), фізичної культури та спорту, охорони здоров`я (крім санаторіїв, профілакторіїв, будинків відпочинку та аптек соціального забезпечення, дитячі оздоровчі табори), які перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, установ, організацій або не увійшли до статутного капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), у тому числі незавершеного будівництва.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 42 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, крім грошових коштів, що знаходяться на банківському рахунку умовного зберігання (ескроу) банкрута, об`єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об`єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, у комунальну власність відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Індивідуально визначене майно, що належить банкруту на підставі речових прав, крім права власності і господарського відання, не може бути включене до складу ліквідаційної маси.

Згідно ч.13 ст.41 ЗУ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом у разі ліквідації підприємства - банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, арбітражний керуючий (ліквідатор) передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законодавством.

Таким чином, ліквідатором вжито всіх можливих заходів, спрямованих на передачу (відчуження) житлового будинку уповноваженим державою органам.

Як встановлено судом, об`єкт незавершеного будівництва - одноквартирний житловий будинок зареєстрований у відповідних державних реєстрах як нерухоме майно, входить до складу житлового фонду, а тому має буде переданий до комунальної власності територіальної громади с.Сад

Отже питання подальшого використання житлового будинку, який перебуває на балансі підприємства, що ліквідується в процедурі банкрутства, віднесено до компетенції Садівської сільської ради, яка неналежно виконувала покладені на неї обов`язки, не вирішуючи питання про прийняття до комунальної власності житлового будинку, не враховано всі обставини справи.

Враховуючи знаходження на балансі банкрута житлового будинку, суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора та передачу зазначеного об`єкту до комунальної власності.

Керуючись Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Клопотання ліквідатора Державного підприємства "Сумський державний селекційний центр" арбітражного керуючого Удовенка Р.П. № 02-01/47 від 21.05.2019 (вх.№1512) про зобов`язання Садівської сільської ради вчинити дії - задовольнити.

2.Зобов`язати Садівську сільську раду Сумського району Сумської області (42343,Сумська область, Сумський район, с. Сад, вул. Войти, 5) прийняти від ліквідатора ДП Сумський державний селекційний центр арбітражного керуючого Удовенка Романа Петровича до комунальної власності територіальної громади с. Сад об`єкт незавершеного будівництва житлового будинку, який розташований за адресою: Сумська область, Сумський район , с . Сад, вул. Селекційна , буд. 102-А балансовою вартістю 105 493, 41 гривень.

3.Копію даної ухвали надіслати кредитору, ліквідатору, Садівській сільській раді.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://court.gov.ua/sud5021/.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та підлягає оскарженню в порядку, передбаченому розділом IV ГПК України.

Повний текст ухвали складено 05.07.2019.

Суддя О.Ю. Соп`яненко

Дата ухвалення рішення02.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82829127
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —920/1410/15

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 10.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.06.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні