Рішення
від 04.07.2019 по справі 133/1306/19
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/1306/19

04.07.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Суддя Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Сєчко В.Л. розглянув в порядку спрощеного позовного провадження в м. Козятині цивільну справу за позовом ПП "Гурівецьке" до ОСОБА_1 , СТОВ "Агрофірма "Світанок", третя особа - державний реєстратор виконкому Козятинської міської ради Явна С.Г. про визнання договору оренди землі недійсним , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 , СТОВ "Агрофірма "Світанок", третя особа - державний реєстратор виконкому Козятинської міської ради Явна С.Г. в якому просить визнати недійсним договір оренди землі площею 2,8069 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , що розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, укладений між ОСОБА_1 з однієї сторони та СТОВ Агрофірма Світанок з іншої, датований 12 березня 2019 року, про що в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно внесено запис про інше речове право :30864593 від 21.03.2019 та скасувати його державну реєстрацію.

Свої вимоги мотивує тим, що між ПП "Гурівецьке" та ОСОБА_2 27 березня 2012 року укладено договір оренди землі , щодо земельної ділянки площею 2,8069 га, кадастровий номер НОМЕР_1 ,для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області зі строком дії договору десять років. Договір зареєстровано у Відділі Держкомзему у Козятинському району Вінницької області за № 052140004006207 від 12 грудня 2012 року.

Позивач дізнався про існування договору оренди землі вищезазначеної земельної ділянки укладеного 12 березня 2019 року між ОСОБА_3 та СТОВ СТОВ "Агрофірма "Світанок".

Згідно до свідоцтва про право на спадщину вказана земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1 перейшла від ОСОБА_2 у власність до спадкоємця ОСОБА_1 .

Право оренди СТОВ "Агрофірма "Світанок" у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано державним реєстратором Виконавчого комітету Козятинської міської ради за номером запису про інше речове право 30864593.

По зазначеній земельній ділянці у ПП Гурівецьке є діючий договір оренди земеліної ділянки, строк дії якого ще не закінчився. Позивач вважає, що спірний договір орнди земельної ділянки є недійсним, а дії СТОВ СТОВ "Агрофірма "Світанок" порушують права позивача, враховуючи, що спірний договір оренди землі не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки являється укладеним до закінчення строку договору оренди землі, датованого 27 березня 2012 року.

Відповідач ОСОБА_1 подав суду відзив з порушенням вимог ч.4 ст.178 ЦПК України , а тому суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідач СТОВ "Агрофірма "Світанок відзив до суду не подав.

Третя особа , державний реєстратор виконкому Козятинської міської ради Явна С.Г, пояснення щодо позову не подавала.

З`ясувавши обставини справи і дослідивши докази суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що між ПП "Гурівецьке" та ОСОБА_2 27 березня 2012 року укладено договір оренди землі , щодо земельної ділянки площею 2,8069 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області , на виконання якого було складено та підписано акт прийому - передачі земельної ділянки. Згідно п.8 Договору - договір укладено на 10 років. Після закінчення строку договору оренди орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. Договір оренди землі у встановленому законом порядку було зареєстровано у Відділі Держкомзему у Козятинському району Вінницької області за № 052140004006207 від 12 грудня 2012 року. Позивач протягом тривалого часу відкрито, добросовісно та законно користувався земельною ділянкою та сплачував визначену п.9-14 договору оренди земельної ділянки орендну плату, та добросовісно виконував умови договору.

З Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна вбачається, що згідно до свідоцтва про право на спадщину земельну ділянку площею 2,8068 га з кадастровим номером НОМЕР_1 успадкував після ОСОБА_2 спадкоємець ОСОБА_1 .

Відповідно до п.4 ст. 32 Закону України Про оренду землі перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 3 ЦК України серед загальних засад цивільного законодавства є свобода договору, яка означає, що сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагентів та визначенні умов договору, тощо (ст.ст.6,627 ЦК України).

Статтею 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно вимогст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.638 ЦК Українидоговір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Статтею 629 ЦК Українипередбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом "Про оренду землі".

Згідно ст.1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст.93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки- це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Частиною 4 статті 124 Земельного кодексу України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем, який укладається у письмовій формі.

Істотними умовами договору оренди землі відповідно до ст. 15 Закону України Про оренду землі є: об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її не сплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження об`єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін.

12 березня 2019 року між ОСОБА_1 та СТОВ "Агрофірма "Світанок" було укладено договір оренди землі площею 2,8068 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, строком дії до 12.03.2034 , зареєстрований державним реєстратором Виконавчого комітету Козятинської міської ради за номером запису про інше речове право 30864593.

Згідно положень ст. 215 ч.1 ЦК України- підставою недійсності правочину є недодержання його стороною (сторонами) вимог, які встановлені частиною першою-третьою, п`ятою та шостою ст. 203 ЦК України, а саме в момент вчинення правочину.Тобто, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ст.182 ЦК Українита Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація договору оренди, його зміни та розірвання здійснюється відповідним органом за зверненням осіб з наданням відповідних документів, які є підставою для такої реєстрації (договір, судове рішення).

За змістом ст.6 ч.5 Закону України Про оренду землі право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Враховуючи наведене, суть державної реєстрації полягає в офіційному визнанні і підтвердженні державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок на підставі договору, а підставами виникнення цивільних прав і обов`язків є сам договір, укладений між власником земельної ділянки і орендарем, які досягли згоди з усіх умов договору, підписання спірного договору за викладеними у ньому умовами здійснювалося за вільним вибором сторін.

Частиною 1статті 210 ЦК Українивизначено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Згідно вимог ч.3ст.640 ЦК Українидоговір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації з моменту державної реєстрації.

Припинення договору оренди відповідно дост. 32 Закону України Про оренду землі може бути тільки шляхом його розірвання за погодженням сторін.

Згідно зіст. 654 ЦК Українизміна або розірвання договору вчиняється у такій самій формі, що і договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах визначених договором.

Із наведеного вбачається, що договір оренди земельної ділянки, укладений між ОСОБА_1 та СТОВ "Агрофірма" "Світанок " 12 .03.2019 під час дії договору оренди від 27.03.2012 укладеного між ОСОБА_4 та ПП Гурівецьке , який не припинив свою дію та без врахування пріоритетного права позивача на його продовження чи укладання, тому не відповідає вимогам чинного законодавства.

Крім того, суд вважає, що державний реєстратор, як суб`єкт владних повноважень, з метою недопущення одночасного існування державної реєстрації декількох прав оренди на одну земельну ділянку, у випадку проведення державної реєстрації права оренди на земельну ділянку та уникнення подвійної реєстрації повинен запитувати інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих договорів у органів, що здійснювали таку реєстрацію до 01 січня 2013 року .

Державна реєстрація припинення іншого речового права позивача на земельну ділянку площею 2,8069 га на підставі договору оренди землі від 27.03.2012 не здійснювалась, укладений позивачем з ОСОБА_4 договір оренди землі не визнаний недійсним, а здійснена 12.12.2012 Відділом Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області державна реєстрація не скасована та є чинною.

Відповідно до вимогст. 81 ЦК України визначено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи, що докази припинення договору оренди землі від 27.03.2012 відповідно до вимог ст.654 ЦК України (договору), чи рішення суду, як передбачено ст.32 ЗУ "Про оренду землі" відповідачами суду не надано, суд дійшов до висновку, що договір оренди землі укладений 12.03.2019 року між ОСОБА_1 та СТОВ Агрофірма " "Світанок"не відповідає вимогамст.203 ЦК України та відповідно до вимогст.215 ЦК України визнає його недійсним.

Позовна вимога про скасування державно реєстрації договору оренди землі від 12.03.2019 здійсненої державним реєстратор виконкому Козятинської міської ради Явною С.Г. 21.03.2019 , номер запису про інше речове право :30864593 є похідною від позовної вимоги про визнання договору оренди землі недійсним , оскільки підставою виникнення іншого речового права та винесення вказаного рішення був оспорюваний договір оренди землі.

Відповідно до ч. 1ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав.

Згідно ч.2 вказаної статті у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону , до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Пунктами 2.3 та 2.6 вказаного Порядку передбачено, що для внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав заявник подає рішення суду про скасування рішення державного реєстратора, що набрало законної сили, та копії документів, що посвідчують його особу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вказана позовна вимога також підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України задовольняючи позов суд стягує з відповідачів на користь позивача сплачений ним при подачі позову до суду судовий збір, в рівних частках по 960,50 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 4-6,13,16, 24, 25,27,35 Закону України Про оренду землі , ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , ст.ст. 203, 215, 216, 1216, 1268 ЦК України,ст.ст. , 259,263-265,279 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити . Визнати недійсним договір оренди землі площею 2,8068 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, укладеного 12 березня 2019 року між ОСОБА_1 та СТОВ "Агрофірма" "Світанок" .

Скасувати рішення про державну реєстрацію договору оренди землі б/н від 12 березня 2019 року, укладеного між ОСОБА_1 та СТОВ "Агрофірма" "Світанок" щодо земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,8068 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , що розташована на території Непедівської сільської ради Козятинського району Вінницької області, прийняте державним реєстратором Виконавчого комітету Козятинської міської ради Вінницької області, індексний номер 46138490 від 26.03.2019, яке стало підставою для внесення запису про інше речове право (право оренди земельної ділянки) №30864593.

Стягнути з СТОВ "Агрофірма" "Світанок" на користь ПП Гурівецьке 960 (дев`ятсот шістдесят ) гривень 50 копійок судового збору .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ПП Гурівецьке 960 (дев`ятсот шістдесят ) гривень 50 копійок судового збору.

Відмовити в задоволенні стягненні витрат на правничу допомогу.

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ПП "Гурівецьке" , адреса: вул..Жовтнева,86 с. Непедівка Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 20101631 .

Відповідач: ОСОБА_1 , проживає: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: СТОВ Агрофірма Світанок , адреса вул. Гагаріна,13 с. Непедівка Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 03732063 .

Третя особа: державний реєстратор Виконавчого комітету Козятинської міської ради Вінницької області Явна С.Г. адреса: вул АДРЕСА_2 Грушевського,23 м. Козятин Вінницької області .

Повне судове рішення складене 04.07.2019.

Суддя - підпис - В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно:

Суддя Секретар

Дата документу 04.07.19

Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено05.07.2019
Номер документу82829908
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/1306/19

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Міхасішин І. В.

Рішення від 04.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні