Ухвала
від 01.07.2019 по справі 202/4172/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4172/19

Провадження № 1-кс/202/7092/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

01 липня 2019 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 42019040000000050,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження № 42019040000000050, відомості про яке до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено22 січня 2019року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42019040000000050 здійснюється прокуратурою Дніпропетровської області.

27 червня 2019 року на виконання ухвали слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 24 червня 2019 року про повернення клопотання прокурору для усунення недоліків, до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 42019040000000050.

Дане клопотання відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, було передано слідчому судді ОСОБА_1 27 червня 2019 року.

Відповідно до матеріалів клопотання, досудовим розслідування встановлено, що комунальне підприємство «Дніпродорсервіс» Дніпропетровської міської ради, код ЄДРПОУ 32835620, є спеціалізованим монтажно-експлуатаційним підприємством для виконання спеціальних робот та надання послуг із упровадження, ремонту та експлуатації технічних засобів регулювання дорожнього руху (дорожні знаки, світлофори), нанесення або відновлення дорожньої розмітки, тощо. Штат складає 65 працівників, серед яких є маляри, машиністи автовишок, оператори фарбової станції, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, тобто наявні всі працівники для виконання завдань підприємства. Також на балансі підприємства наявна техніка (автовишки, вантажні автомобілі у кількості 20 одиниць) та обладнання за допомогою якого можливо виконувати роботи з встановлення знаків, світлофорів, нанесення дорожньої розмітки.

Встановлено, що тендерним комітетом КП «Дніпродорсервіс» ДМР, головою якого є головний інженер комунального підприємства, протягом 2017 - 2019 років проводяться тендери на яких надаються незаконні переваги та обираються переможцями фізичні особи підприємці та юридичні особи, більшість з яких не мають власного або дійсно орендованого обладнання, механізмів та штату працівників, необхідного для виконання робіт з встановлення дорожніх знаків, капітального ремонту світлофорів, нанесення дорожньої розмітки та інших спеціальних робіт.

Водночас, роботи по укладеним договорам фактично виконуються робітниками KП «Дніпродорсервіс» з використанням техніки та обладнання комунального підприємства, а грошові кошти безпідставно перераховуються на банківські рахунки підставних суб`єктів підприємницької діяльності - фізичних та юридичних осіб. Частина грошових коштів привласнюється, за решту здійснюється закупівля обладнання та матеріалів (світлофорні об`єкти, дорожні знаки, фарба для розмітки, тощо) для використання під час робіт силами комунального підприємства. Також мають місце факти не виконання робіт (послуг) та безпідставної оплати

Згідно повноважень головному інженеру КП «Дніпродорсервіс» підзвітні та підконтрольні ділянки механізації, світлофорних об`єктів, автоматизованої системи керування дорожнім рухом та виробнича ділянка, до завдань яких входять роботи з встановлення дорожніх знаків, капітального ремонту світлофорів, нанесення дорожньої розмітки.

Директор КП «Дніпродорсервіс» також обізнаний, та не може не знати про факти проведення тендерів, однак роботи з встановлення дорожніх знаків, капітального ремонту світлофорів, нанесення дорожньої розмітки з використання матеріалів та техніки підприємства виконуються за його розпорядженнями та під його керівництвом. Крім того директор підприємства здійснює підписання документів про приймання-передачі виконаних робіт, які є підставою для безпідставного перерахування грошових коштів на рахунки підрядних організацій.

На теперішній час зібрано докази та повідомлено про підозру в.о. директору КП «Дніпродорсервіс» ДМР ОСОБА_4 за двома епізодами злочинної діяльності. .За фактом розтрати бюджетних грошових коштів у грудні 2018 року під час укладення та безпідставної оплати на адресу 'ГОВ «Спринт -Магістраль» нібито за роботи з нанесення дорожньої розмітки, які в дійсності не виконувались та не могли бути виконані через низьку температуру повітря та наявність снігового, льодового покриву та бруду на дорогах, що призвело до розтрати грошових коштів територіальної громади м.Дніпро в. особі Дніпровської міської ради в розмірі 1 млн. 297 тис. грн. та за фактом перерахування грошових коштів на адресу ФОП ОСОБА_5 в якості оплати за договором №46 від 02.05.2019 року за встановлення дорожніх контролерів з управління світлофорними об`єктами, які в дійсності встановлено співробітниками КП «Дніпродорсервіс» ДМР за його вказівкою. Вказані дії призвели до розтрати грошових коштів територіальної громади м.Дніпро в особі Дніпровської міської ради в розмірі 1 млн. 490 тис. грн.

Загальна сума збитків, завданих умисними діями в.о. директора КП «Дніпродорсервіс» ДМР ОСОБА_4 згідно повідомлення про підозру становить 2 млн. 787 тис. грн.

Крім того, прокурор у своєму клопотанні звертає увагу слідчого судді на те, що до вчинення вказаного злочину та інших епізодів злочинної діяльності може бути причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.п.н. НОМЕР_1 , мешкає в АДРЕСА_1 , якому підконтрольні ряд зазначених суб`єктів підприємницької діяльності. Встановлено, що в.о. директора комунального підприємства ОСОБА_4 звітує перед ОСОБА_6 та виконує його вказівки що стосуються проведення тендерів.

Під час обшуку у автомобілі Mersedes-Benz, державний номер НОМЕР_2 , який належить дружині ОСОБА_6 та знаходився на території його домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено та вилучено первинну бухгалтерську документацію, документи тендерної документації ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОГІ ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ТОВ «Дніпро профілайт», ФОГІ ОСОБА_11 ФОП ОСОБА_12 , тендерну документацію ТОВ «ВС-Компані», ТОВ Дорожні системи Дніпро», ТОВ «Амор Плюс», КП «Дніпродорсервіс» ДМР, печатки ФОП ОСОБА_13 , ПП «Кандела Дніпро+», що надають обґрунтовані підстави вважати щодо причетність ОСОБА_6 до ведення від імені вказаних суб`єктів підприємницької діяльності господарської діяльності, подачі від їх імені тендерної документації до КП «Дніпродорсервіс» ДМР, тощо.

Разом з тим, під час обшуку у автомобілі Mersedes-Benz, державний номер НОМЕР_2 , були вилучені документи та предмети, які прямо не зазначені у ухвалі слідчого судді, однак які пов`язані з діяльністю СПД та мають важливе значення для розслідування кримінального провадження, що зумовило прокурора звернутись до слідчого судді з відповідним клопотання про накладення арешту.

Прокурор в судове засідання не з`явився, натомість надав заяву, відповідно до якої просив здійснити розгляд клопотання без його участі.

В силу вимог ст.172 КПК України, слідчий суддя доходить висновку про можливість розгляду клопотання у відсутність учасників провадження, оскільки їх неявка не є перешкодою у розгляді.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

У відповідності до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: - збереження речових доказів; - спеціальної конфіскації; - конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; - відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Як встановлено з матеріалів клопотання, в рамках проведення досудового розслідування, постановою прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 від 31 травня 2019 року, майно, вилучене під час обшуку в автомобілі Mersedes-Benz, державний номер НОМЕР_2 , визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42019040000000050.

Крім того, як вбачається з матеріалів клопотання, прокурор 20 червня 2019 року вже звертався з аналогічним клопотанням до слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська, за наслідками розгляду якого клопотання ухвалою слідчого судді від 24 червня 2019 року повернуто прокурору для усунення недоліків з підстав пропуску строку звернення з клопотанням про арешт майна та яка отримана прокурором 25 червня 2019 року.

В той же час, в обґрунтування заявлених вимог прокурор зазначив, що клопотання про накладення арешту направлено прокуратурою Дніпропетровської області 01 червня 2019 року через службу кур`єрської доставки ПП НВФ «ТВІН-ДФ», що підтверджено відповідною накладною № 209743 від 01 червня 2019 року, тобто у межах строків, визначених ст.171 КПК України.

В порядку виконання ухвали слідчого судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 24 червня 2019 року, матеріали клопотання прокурора про накладення арешту на майно, повторно надійшли на адресу суду 27 червня 2019 року.

Відповідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Згідно п. 7 ст. 236 КПК України, вилучені в ході обшуку речі та документи, що не входять в перелік, у відношенні яких прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Згідно ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

На підставі вище викладеного, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора є законним, обґрунтованим таким, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 171 КПК України, подане у строки встановлені ч. 5 ст. 171 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки майно, вилучене під час обшуку в автомобілі Mersedes-Benz, державний номер НОМЕР_2 , має значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, тому слідчий суддя вважає за можливе накласти арешт на вищевказане майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 98, 110, 131, 132, 170-175, 309, 369-372, 395 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 42019040000000050 задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучені предмети та документи, грошові кошти:

-Грошові кошти в розмірі 21550 (двадцять одна тисяча п`ятсот п`ятдесят) доларів США, 398526 (триста дев`яносто вісім тисяч п`ятсот двадцять шість гривень);

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_14 » і.п.н. НОМЕР_3 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, первинні документи договори, акти, накладні з ФОП « ОСОБА_15 », ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_11 », ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_5 »;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_16 » і.п.н. НОМЕР_4 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, банківська картка КБ «Приват Банк» № НОМЕР_5 первинні документи договори, акти, накладні з ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_13 »;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_17 » і.п.н. НОМЕР_6 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, первинні документи договори, акти, накладні з ТОВ «Алір Плюс», ТОВ «Смарт Євролайт», ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ПП «Кандела Дніпро +», ФОП « ОСОБА_5 », ТОВ «Комкон Трафік», ФОП « ОСОБА_13 », ФОП « ОСОБА_18 », ФОП « ОСОБА_8 », КП «Дніпродорсервіс» ДМР;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_19 » і.п.н. НОМЕР_7 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ФОП « ОСОБА_20 », ТОВ «Вс - Компані», ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_11 », ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_5 »;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_21 » і.п.н. НОМЕР_8 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ТОВ «Лакофарбовий завод Аврора», ПП «Наша фарба», ФОП « ОСОБА_11 , Іноземне підприємство «Стім Україна», ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_22 », ТОВ «ЮСТ», ТОВ «Вс - Компані», ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_15 », ФОП « ОСОБА_11 », ФОП « ОСОБА_10 », ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_5 », ПП «Кандела Дніпро +»;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_23 » і.п.н. НОМЕР_9 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ТОВ «Вс - Компані»;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_24 » і.п.н. НОМЕР_10 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ФОП « ОСОБА_25 », ПОГ «Дніпровське учбово виробниче підприємство Українського товариства сліпих», ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_11 », ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_15 »;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_26 », і.п.н. НОМЕР_11 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ФОП « ОСОБА_15 , ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_11 , ФОП « ОСОБА_8 , ФОП « ОСОБА_5 »;

- Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_27 » і.п.н. НОМЕР_12 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартіст, документи договори, акти, накладні з ТОВ «Дорожні системи Дніпро», ТОВ «Вс - Компані»;

-Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_28 » і.п.н. НОМЕР_13 .

- Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_29 », і.п.н. НОМЕР_14 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ТОВ «Вс - Компані», ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ПП «Кандела Дніпро +», ФОП « ОСОБА_15 »;

- Книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість ФОП « ОСОБА_30 » і.п.н. НОМЕР_15 .

- Книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість ФОП « ОСОБА_31 » і.п.н. НОМЕР_16 .

- Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_32 », і.п.н. НОМЕР_17 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ФОП « ОСОБА_8 , ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_10 », ФОП « ОСОБА_15 », ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_11 »;

- Реєстраційні документи ФОП « ОСОБА_33 », і.п.н. НОМЕР_18 , книга обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, документи договори, акти, накладні з ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_8 , ТОВ «Вс - Компані», ФОП « ОСОБА_10 », ТОВ «Дніпро Профі - Лайт», ФОП « ОСОБА_11 », ТОВ «Смарт Євролайт», ФОП « ОСОБА_5 », ТОВ «Комкон Трафік»;

- Тендерна документація ТОВ «ЮЗД» код ЄДРПОУ 37362822 завірені печаткою, в оригіналах до тендерного комітету КП «Дніпродорсервіс» ДМР, щодо участі у п`яти закупівлях;

- Тендерні документації ФОП « ОСОБА_34 » і.п.н. 3024900743 завірені печаткою, в оригіналах до тендерного комітету КП «Дніпродорсервіс» ДМР, щодо участі у чотирьох закупівлях;

- Документи договори, акти, накладні ФОП « ОСОБА_35 » і.п.н. НОМЕР_19 з КП «Дніпродорсервіс» ДМР, чисті аркуші паперу з текстом «працюю без печатки», підписом та відтиском печатки ФОП « ОСОБА_35 »;

- Тендерна документація ФОП « ОСОБА_36 », і.п.н. НОМЕР_20 до тендерного комітету КП «Дніпродорсервіс» ДМР, печатка ФОП « ОСОБА_36 »;

- Тендерна документація ТОВ «ЄЛК», код ЄДРПОУ 38753931, завірена печаткою та в оригіналах до тендерного комітету КП «Дніпродорсервіс» ДМР;

- Печатка ТОВ «Альянс - СВ» код ЄДРПОУ 26222003;

- Печатка ТОВ «Імперіал - К» код ЄДРПОУ 34358074;

- Печатка ФОП « ОСОБА_30 » і.п.н. НОМЕР_15 ;

- Печатка інженера проектувальника ОСОБА_37 реєстраційний номер НОМЕР_21 , ;

- Штамп ТОВ «Євроконтакт» код ЄДРПОУ 30775209;

- Модем «Хуавей» з надписом «Сірко» ;

- Модем «Хуавей» імей НОМЕР_22 ;

- Модем «Хуавей» імей НОМЕР_23 ;

- Стартовий пакет для бізнесу з ключем № L 1706004425 з надписом «Руденко»;

- Стартовий пакет для бізнесу з ключем № L 1706008807 з надписом « ОСОБА_16 »;

- Штамп «Копія вірна»;

- Тендерна документація ТОВ «Юридичний центр «Пріоритет»», код ЄДРПОУ 37562627 до тендерного комітету КП «Дніпродорсервіс» ДМР, чисті листи паперу з відтиском печатки ТОВ «Юридичний центр «Пріоритет»» та підписом;

-Печатка ТОВ «Євроконтакт», код 30775209;

-Банківські картки Master Card на ім`я НОМЕР_24 , НОМЕР_25 , картка з написом «Смарт» НОМЕР_26 .

Ухвала слідчого судді про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подачі протягом 5-ти днів з дня проголошення ухвали, апеляційної скарги.

Особи які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом 5-ти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82834879
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні № 42019040000000050

Судовий реєстр по справі —202/4172/19

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 24.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні