Рішення
від 20.06.2019 по справі 450/528/19
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/528/19 Провадження № 2/450/856/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" червня 2019 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Кукси Д.А.

при секретарі Оленич О.І.

з участю позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача Дуда І .П .

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Концерн радіомовлення, радіозв`язку та телебачення в особі філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення про предмет спору : визнання за ОСОБА_1 , право власності за набувальною давністю на квартиру АДРЕСА_1 ,-

суд постановив таке рішення:

підстава позову (позиція позивача): позивач з 17.1989 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Балансоутримувачем даної квартири є Концерн радіомовлення, радіозв`язку та телебачення в особі Львівської філії Концерну РРТ, який є правонаступником державного підприємства Львівський обласний радіотелевізійний передавальний центр. Львівський ОРТПЦ видав своєму колишньому працівнику - матері позивача ОСОБА_5 дану квартиру для проживання. ОСОБА_5 разом зі своїм - чоловіком, (моїм батьком ОСОБА_6 ) проживали в даній квартирі з 05.05.1970 року до свої смерті у 2000 році. Батько проживав до своєї смерті 2014 року. Позивач щомісячно сплачує комунальні та всі інші витрати, пов`язані з її утриманням, зберігаю в ній свої речі. Позивач разом зі своїм чоловіком - ОСОБА_7 постійно за власні кошти утримує цю квартиру, забезпечую її збереження в належному стані. Зокрема, в даній квартирі було встановлено нові двері та металопластикові вікна. На сьогоднішній день оформляю дозвільні документи щодо встановлення опалення з двохфукційним котлом. Позивач, продовжує відкрито, володіти нерухомим майном протягом уже більше ніж 18 років. Позивач, зазначає, що набула право власності спірну кварту за набувальною давністю, оскільки володіє такою більше 10 років. Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила такі задоволити.

Позиція відповідача: у судове засідання на виклик суду зявилась представник, яка позовні вимоги заперечила, просила в задовленні позовних вимог відмовити з підстав виладених у відзиві на позовну заяву.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

18.02.2019 року ухвала про відкриття провадження у справі; 01.04.2019 року відзив на позовну заяву; 10.04.2019 року відповідь на відзив; 06.05.2019 року ухвала про призначення справи до судового розгляду.

Встановлені судом фактичні обставини та оцінка суду.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 з 07.07.1989 року, що стверджується довідкою про реєстрацію з місця проживання особи, виданої 13.12.2018 року за № 1925.

Відповідно до будинкової книги, у вказаній квартирі були зареєстровані 05.05.1970 року, ОСОБА_5 .

Позивач в позовній заяві зазначає, що у вказану квартиру ОСОБА_5 вселилась у в`язку із тим, що вона працювала в Львівському обласному радіотелевізійному передавальному центрі, вказане зазначає і відповідач у відзиві на позовну заяву. Однак вказані твердження, жодним доказом не підтверджено.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01.07.2000 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_6 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 10.11.2014 року.

ОСОБА_1 являється донькою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 19.07.1973 року. Прізвище ОСОБА_1 змінено на ОСОБА_1 внаслідок укладення шлюбу, що стверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_4 від 02.05.1998 року.

Відповідно до наказу Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення № 152 - АГ від 22.12.2017 року Про списання з балансу Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення будинку житлового, розташованого по АДРЕСА_3 , окрім іншого вирішено утворити комісію зі списання багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_3 ; за результатами роботи комісії скласти акт про списання багатоквартирного житлового будинку; після списання з балансу багатоквартирного житлового будинку, прийняти на баланс Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення квартири АДРЕСА_1 та здійснити державну реєстрацію права власності на них.

Відповідно до акту про списання багатоквартирного будинку з балансу від 15.02.2018 року, багатоквартирний будинок розміщений за адресою по АДРЕСА_3 , списали з балансу Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення.

Згідно зі статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до статті 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (стаття 317 ЦК України).

Статтею 328 ЦК України визначено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У частині першій статті 344 ЦК України передбачено, що особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Аналіз указаної норми дає підстави для висновку, що за набувальною давністю може бути набуто право власності на нерухоме майно, яке не має власника, або власник якого невідомий, або власник відмовився від права власності на належне йому нерухоме майно.

При цьому необхідно виходити з того, що володіння є добросовісним, якщо особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності.

Отже суду при вирішенні спору належить встановити саме факт добросовісності заявника на момент отримання ним майна, а саме, що у позивача, як володільця майна не могло бути сумнівів у тому, що на це майно не претендують інші особи і він отримав це майно за таких обставин і з таких підстав, які є достатніми для отримання права власності на нього.

Добросовісність передбачає, що володілець майна не знав і не міг знати про те, що він володіє чужим майном, тобто ті обставини, які обумовили його володіння, не давали і не могли давати володільцю сумніву щодо правомірності його володіння майном.

П. 6 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 28 січня 2013 року № 24-150/0/4-13 Про практику застосування судами законодавства під час розгляду цивільних справ про захист права власності та інших речових прав вказано, що застосування набувальної давності передбачає відсутність титулу (підстави) для виникнення права власності в момент захоплення (заволодіння) чужою річчю (безтитульність володіння).

Судом встановлено, що спірна квартира перебуває у комунальній власності, у зв`язку з чим, норми щодо набувальної давності в даному випадку застосуванню не підлягають. Для набуття права власності на житло, яке перебуває у комунальній власності існує порядок приватизації житла.

Вказана позиція узгоджується з Постановою Верховного суду від 24.01.2019 року у справі № 755/16913/16-ц.

Тому з врахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 ,- відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається через Пустомитівський районний суд Львівської області.

Позивач : ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 .

Відповідач : Концерн радіомовлення, радіозв`язку та телебачення в особі Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення, м. Львів, вул. Князя Романа, 6, код ЄДРПОУ 34926798.

Повний текс судового рішення складено 01.07.2019 року.

СуддяД. А. Кукса

Дата ухвалення рішення20.06.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82872155
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист права власності та інших речових прав вказано, що застосування набувальної давності передбачає відсутність титулу (підстави) для виникнення права власності в момент захоплення (заволодіння) чужою річчю (безтитульність володіння). Судом встановлено, що спірна квартира перебуває у комунальній власності, у зв`язку з чим, норми щодо набувальної давності в даному випадку застосуванню не підлягають. Для набуття права власності на житло, яке перебуває у комунальній власності існує порядок приватизації житла. Вказана позиція узгоджується з Постановою Верховного суду від 24.01.2019 року у справі № 755/16913/16-ц. Тому з врахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовних вимог слід відмовити. Судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст. 141 ЦПК України. На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —450/528/19

Рішення від 20.06.2019

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Рішення від 20.06.2019

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні