Ухвала
від 05.07.2019 по справі 554/3635/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 05.07.2019 Справа № 554/3635/19

Провадження № 1кс/554/9782/2019

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 липня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання підозрюваного ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018170000000481 від 12.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, -

в с т а н о в и в:

01 липня 2019 року до Октябрського районного суду м. Полтави надійшло клопотання підозрюваного ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018170000000481від 12.09.2018КК України про визнання висновкуексперта недопустимимдоказом тапро призначеннюповторної експертизи в якому прохає:

Визнати недопустимим доказом висновок судового експерта ОСОБА_4 . Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, щодо дослідження стартового шумового пістолету марки «ZORAKI MOD 914-B», серійний номер « НОМЕР_1 » вилученого під час проведення обшуку 25.04.2019 року квартири підозрюваного ОСОБА_3 ;

Призначити повторну судову-балістичну експертизу стартового шумового пістолету марки «ZORAKI MOD 914-B», серійний номер « НОМЕР_1 » та доручити Харківському НДІсудових експертиз ім. засл. проф. M.С. Бокаріуса провести повторну судову-балістичну експертизу у цьому кримінальному провадженні.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чиє вогнепальноюзброєю (пневматичноюзброєю,сигнальним,стартовим,газовим пістолетомчи револьвером,пристроєм вітчизняноговиробництва длявідстрілу патронів,споряджених гумовимичи аналогічнимиза своїмивластивостями метальнимиснарядами несмертельної дії, ракетниці, що не містять у собі вибухових речовин та сумішей) предмет, вилучений у підозрюваного?

2. Якщо вилучений предмет у підозрюваного є вогнепальною зброєю - то до якого виду, системи, моделі, калібру належить дана вогнепальна зброя?

3.Чи був факт переробки в цілому або частково, або мали місце втручання в вузли та механізми вилученого предмету у підозрюваного з метою використання його як вогнепальну зброю?

4. Чи використовувався вилучений у підозрюваного предмет, як вогнепальна зброя, і чи використовувався він взагалі?

З клопотання підозрюваного вбачається, що СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування, внесене доЄРДР 12.09.2018 за № 12018170000000481 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України, яке булоперекваліфіковано з25.04.2019року нач.2ст.369-2КК України та в якому пред`явлено повідомлення про підозру - ОСОБА_3 .

19.06.2019року приознайомленні зматеріалами кримінальногопровадження ОСОБА_3 дізнавсяпро,те що врамках досудовогопровадження №12018170000000481проведено експертизувилученого 25.04.2019року вході обшукуйого квартиристартового шумовогопістолету марки«ZORAKI MOD914-B»,серійний номер« НОМЕР_1 »,вилучення пройшло шляхом розкомплектування пістолета: без вилучення пластикового кейсу для його зберігання, заглушки для стволу, насадки для запуску ракет, та щітки для чистки стволу, а також в ході обшуку не було знайдено жодного патрона, яким можливо було здійснювати постріли з нього. Крім того не була вилучена інструкція до пістолету, яку він на вимогу слідчого надав для дослідження пізніше 30.05.2019 року, що на його погляд свідчіть про вибірковий підхід при вилученні речових доказів з метою дослідження останніх та прийняття певних вигідних слідству висновків.

Слідчий СУ ГУ НП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_5 жодного разу не допитував під протокол його стосовно природи виникнення відповідного пістолету, запитував тільки усно, і ніде не зафіксував його відповідь, що дає однобокий погляд на природу виникнення сьогоднішнього предмету розгляду із цього вбачається зацікавленість сторони обвинувачення у сьогоднішньому результаті. ОСОБА_3 зазначає, що вищезазначений пістолет ним був куплений у листопаді 2017 року з метою відлякування шумом нападників, після нападу на нього невідомих осіб на вулиці, які побили його битою просто на пішохідному перехресті у людному місці, від тяжких травм його врятувало тільки те що було багато людей і я зміг сховатися у натовпі. Купівлю зробив у інтернет магазині (розташованому на інтернет - платформі https://prom.ua) продаж відповідних стартових шумових пістолетів наразі здійснюється у загальному доступі, це не важко перевірити, тільки зараз ця модель пістолету має назву «Stalker»,у зв`язкуз ребрендінгомторгівельної марки«Zoraki».Куплений пістолетзовсім невикористовував,а зчасом ізабув пройого існування.

Проведення експертизи було призначено ухвалою від 27.05.2019 року слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за клопотанням слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_5 (про подачу і розгляд у суді останній його не повідомляв), на підставі якої експертом було проведено судовубалістичну експертизу,висновокпро якускладений від невідомоїйому дати (з відповідним висновком експерта слідчим ОСОБА_5 було заборонено робити фотокопію під час ознайомлення із матеріалами кримінального провадження 19.06.2019 року о 17 годині, ОСОБА_3 встиг переписати тільки резолютивну частину висновку експерта). Проведення експертизи було доручено Полтавському науково-дослідномуекспертно-криміналістичномуцентру МВСУкраїни (ЄДРПОУ 25574067), яке входить до структури Міністерства внутрішніх справ України, як і слідче управління ГУ НП в Полтавській області, яке проводить досудове розслідування в рамках даного кримінального провадження.

У зв`язку із тим фактом, що сторона обвинувачення (слідче управління) та експерт Полтавського науково-дослідногоекспертно-криміналістичногоцентру МВСУкраїни є працівниками відомств, що входять до однієї системи відповідно до ст. ст. 1, 14, 15 Закону України "Про Національну поліцію",яке здійснюєдосудове розслідуванняв рамкахкримінального провадження№12018170000000481 від11.09.2018року та, і як наслідок, зацікавлено в розкритті злочинів та доведеності вини підозрюваного у справі, вважати висновки експерта незалежними не можна. Крім того відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судову експертизу» є пряма заборона, на таку залежність, тому що незалежність судовогоексперта таправильність йоговисновку забезпечуються:існуванням установ судових експертиз, незалежних від органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування та суду.

Підозрюваний ОСОБА_3 повідомлений про місце та час розгляду клопотання в судове засідання не зявився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі. У відповідності до частини третьоїстатті 244 КПК Українийого неприбуття не перешкоджає розгляду даного клопотання.

Згідно з вимогами частини четвертоїстаті 107 КПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому розгляді фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання про визнання висновку експерта недопустимим доказом та про призначенню повторної експертизи дійшов наступного.

Відповідно до ч.1ст. 242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами за дорученням слідчого судді або суду, наданими за клопотанням сторони кримінального провадження, або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого суддічи суду, наданим за клопотанням сторонни кримінального провадження (частина першастатті 243 КПК України).

У відповідності до положень частини першоїстатті 244 КПК України, у разі якщо для зясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторонни кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

В силу вимог частин шостої та сьомоїстатті 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Згідно п.11Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.1997 р. № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах»роз`яснено: що повторна експертиза призначається, коли є сумніви у правильності висновку експерта, пов`язані з його недостатньою обґрунтованістю чи з тим, що він суперечить іншим матеріалам справи, а також за наявності істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи. Істотними можуть визнаватися, зокрема, порушення, які призвели до обмеження прав обвинуваченого чи інших осіб.

В ухвалі (постанові) про призначення повторної експертизи зазначаються обставини, які викликають сумніви у правильності попереднього висновку експерта.

Проведення повторної експертизи може бути доручено тільки іншому експертові.

Враховуючи викладене та для виключення сумнівів підозрюваного у достовірності висновку проведеної балістичної експертизи для з`ясування обставин, які мають істотне значення у кримінальному провадженні, необхідні спеціальні знання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання в частині призначення повторної судово-балістичної експертизи підлягає задоволенню та проведення зазначеної експертизи необхідно доручити Харківському НДІсудових експертиз ім.засл.проф.M.С.Бокаріуса .

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання в частині визнання недопустимим доказом у кримінальному провадженні висновку судового експерта ОСОБА_4 . Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, щодо дослідження стартового шумового пістолету марки «ZORAKI MOD 914-B», серійний номер « НОМЕР_1 » вилученого під час проведення обшуку 25.04.2019 року квартири підозрюваного ОСОБА_3 задоволенню не підлягає, оскільки визнання чи не визнання недопустимості доказів на досудовому розслідуванні слідчим суддею не передбачено чинним КПК України. Оцінка доказів буде надана під час розгляду судом справи по суті.

Керуючи ст.ст.40,242-244 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання підозрюваного ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018170000000481 від 12.09.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України про визнання висновкуексперта недопустимимдоказом тапро призначенняповторної експертизи задовольнити частково.

Призначити повторну судову-балістичну експертизу стартового шумового пістолету марки «ZORAKI MOD 914-B», серійний номер « НОМЕР_1 » та доручити Харківському НДІсудових експертиз ім. засл. проф. M.С. Бокаріуса провести повторну судову-балістичну експертизу у цьому кримінальному провадженні.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чиє вогнепальноюзброєю (пневматичноюзброєю,сигнальним,стартовим,газовим пістолетомчи револьвером,пристроєм вітчизняноговиробництва длявідстрілу патронів,споряджених гумовимичи аналогічнимиза своїмивластивостями метальнимиснарядами несмертельної дії, ракетниці, що не містять у собі вибухових речовин та сумішей) предмет, вилучений у підозрюваного?

2. Якщо вилучений предмет у підозрюваного є вогнепальною зброєю - то до якого виду, системи, моделі, калібру належить дана вогнепальна зброя?

3.Чи був факт переробки в цілому або частково, або мали місце втручання в вузли та механізми вилученого предмету у підозрюваного з метою використання його як вогнепальну зброю?

4. Чи використовувався вилучений у підозрюваного предмет, як вогнепальна зброя, і чи використовувався він взагалі?

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Дозволити експертам використовувати за необхідності руйнуючі методи дослідження.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову від виконання покладених на експертів обов`язків за ст.ст.384,385 КК України.

Ухвала не може бути оскаржена та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82875928
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/3635/19

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 16.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні