Рішення
від 08.07.2019 по справі 748/1298/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/564/19 Єдиний унікальний № 748/1298/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" липня 2019 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Олещенко В.І.,

при секретарі Авраменко Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Пісківської сільської ради Чернігівського району та області, треті особи: Чернігівська районна державна адміністрація Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Чернігівської області Петрушина Людмила Михайлівна, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

23 травня 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просить визнати за нею, як за спадкоємцем першої черги за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловіка ОСОБА_2 , право власності на земельну ділянку площею 1,2357 га, яка розташована на території Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала ОСОБА_2 на праві приватної власності, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 , виданого 22 січня 2001 року № 31а і зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №10654, за виключенням ділянки землі водного фонду площею 0,2443 га з загальної площі 1,4800 га.

В обґрунтування позову зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловіка ОСОБА_2 . Після смерті чоловіка відкрилась спадщина. За її заявою у приватного нотаріуса Чернігівського районного нотаріального округу Чернігівської області Петрушиної Л.М. була відкрита спадкова справа щодо майна чоловіка. При зверненні до нотаріуса спадщину вона оформила частково. Щодо спірної земельної ділянки, відділ у Чернігівському районі Міжрайонного управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівському районі Чернігівської області відмовив їй у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку, оскільки частина земельної ділянки накладається на землі водного фонду, тому позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на цю ділянку у нотаріальному порядку та вимушена звернутися до суду з відповідним позовом.

Ухвалою судді від 23 травня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання.

До підготовчого засідання відзив та заперечення на позов не надходили.

20 червня 2019 року ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач не з`явилась, надавши заяву про розгляд справи у її відсутності, зазначивши, що позов підтримує та просить його задовольнити.

Відповідач - Пісківська сільська рада Чернігівського району та області явку представника не забезпечила, надавши заяву про розгляд справи у відсутності їх представника, зазначивши, що позовні вимоги визнають.

Третя особа приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Кириченко Тетяна Володимирівна в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у її відсутності.

Треті особи Чернігівська районна державна адміністрація Чернігівської області, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, в судове засідання явку своїх представників не забезпечили, надавши заяви про розгляд справи у відсутності їх представників.

Згідно положень ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до положень частини 2 статті 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .(а.с.30 зворот)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина. До складу спадкового майна належить земельна ділянка площею 1,48 га у межах згідно з планом, надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, яка належала ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 .(а.с.7)

Відповідно до копії довідки Мохнатинської сільської ради Чернігівського району та області від 12.09.2016 року, ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та мав наступний склад сім`ї: дружина ОСОБА_1 , син ОСОБА_3 , дочка ОСОБА_4 , теща ОСОБА_5 . (а.с.31)

Згідно копії спадкової справи заведеної приватним нотаріусом Чернігівського районного нотаріального округу Петрушиною Л.М., вбачається, що 23 вересня 2016 року відкрита спадкова справа № 67/2016 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 за заявою позивача, яка прийняла спадщину за законом. 23 вересня 2016 року із заявою про відмову від спадщини звернулись до нотаріальної контори син ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_4 . (а.с.30-39)

Спадкодавець є чоловіком позивача, що підтверджується відповідними документами. (а.с.31 зворот).

Як вбачається з копії Рішення про відмову у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру № РВ-7401021472019 від 12 квітня 2019 року, ОСОБА_1 було відмовлено у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру, оскільки частина земельної ділянки накладається на землі водного фонду. (а.с.11)

З кадастрового плану земельної ділянки, виготовленого на замовлення позивача слідує, що фактична площа земельної ділянки (пай) № НОМЕР_3 , сіножатті 1,2357 га. (а.с.8-10).

Положення ст. ст. 81, 131 Земельного кодексу України визначають, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, в тому числі на підставі спадкування. Стаття 1225 ЦК України визначає, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Таким чином, позивач не має можливості отримати у нотаріальному порядку свідоцтво про право на спадщину на вказану вище земельну ділянку, із-за накладання земельної ділянки на землі водного фонду, отже існує спір про право і права та інтереси ОСОБА_1 порушуються, з незалежних від неї причин.

Виходячи з вищезазначеного, суд приходить до висновку, що порушене право позивача підлягає поновленню.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом підлягають задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 81, 131 ЗК України, ст.ст. 16, 328, 392, 1222, 1225, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 83, 89, 247, 258, 259, 263-265, 273 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 та області, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , до територіальної громади в особі Пісківської сільської ради Чернігівського району та області, код ЄДРПОУ 04412774, місцезнаходження: с. Піски, вул. Нова, буд.2, Чернігівського району Чернігівської області, треті особа: Чернігівська районна державна адміністрація Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04061688, місцезнаходження: м. Чернігів, вул. Шевченка, 48, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, код ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: м. Чернігів, проспект Миру, буд.14, приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Чернігівської області Петрушина Людмила Михайлівна, місцезнаходження: АДРЕСА_2 Чернігів АДРЕСА_3 , буд.110, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємцем першої черги за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право власності на земельну ділянку, площею 1,2357 га, розташованої на території Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, за виключенням ділянки землі водного фонду, площею 0,2443 га із загальної площі 1,48 га, яка належала ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.І. Олещенко

Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82879181
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —748/1298/19

Рішення від 08.07.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні