Рішення
від 01.07.2019 по справі 569/19043/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/19043/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2019 року м. Рівне

Рiвненський мiський суд Рівненської області

в особi суддi Смолій Л.Д.,

з участю: секретаря судового засідання Хлуд І.П. ,

представника позивача ОСОБА_1 . ОСОБА_2 ,

представника відповідача Рівненської міської ради Шпака А.А.

розглянувши у вiдкритому судовому засiданнi в мiстi Рівне справу за позовом ОСОБА_1 до Кооперативу приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель , Рівненської міської ради, про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Кооперативу приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель , Рівненської міської ради, про визнання права власності в порядку спадкування. В своїй заяві посилається на те, що її батьком ОСОБА_3 у 1978 році був побудований за власні кошти гараж № 85 в лінії № 11 у КПВАЗ Автолюбитель , членом якого він був. ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач зазначає, що спадщину після смерті батька вона прийняла, оскільки проживала з ним до його смерті у квартирі АДРЕСА_1 , користувалась гаражем після його смерті та сплачувала членські внески до КПВАЗ Автолюбитель .

Позивач у судове засідання не з`явилась, про день та час слухання справи повідомлялась належним чином.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримала і, посилаючись на викладені у позовній заяві обставини та підстави, просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж АДРЕСА_2 приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель за адресою АДРЕСА_3 , в порядку спадкування за законом після смерті її батька, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Представник відповідача Рівненської міської ради Шпак А.А. в судовому засіданні позов ОСОБА_1 не визнав і у задоволенні позовних вимог просить суд відмовити, посилаючись на відсутність підстав для визнання за позивачем права власності на спірний гараж.

Представник відповідача кооперативу приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель в судове засідання не зявився, про час і місце судового засідання кооператив був повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, покази свідків, дослiдивши письмовi докази по спpавi, суд пpийшов до висновку, що позов пiдлягає задоволенню повнiстю, оскiльки позовнi вимоги є обґpунтованими та доведеними.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась спадщина на належне йому майно.

Факт смерті ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 30 травня 2011 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Рівненського міського управління юстиції.

Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , що видане 03.11.1953 року, свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 , що видане 12 березня 1987 року відділом ЗАГС м. Рівне, свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , що видане Городищенською сільською радою Березнівського району Рівненської області 02 травня 1987 року стверджується той факт, що ОСОБА_3 є батьком ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 єдиним спадкоємцем першої черги за законом є його донька ОСОБА_1 .

Судом також встановлено, що ОСОБА_3 фактично належав гараж АДРЕСА_4 лінії АДРЕСА_5 11, що знаходиться в АДРЕСА_6 приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель за адресою місто Рівне, вулиця Курчатова,64.

Як слідує з довідки кооперативу приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель від 31 серпня 2018 року № 1623, ОСОБА_3 був членом цього кооперативу і займав у кооперативі гараж № НОМЕР_5 в лінії № 11 побудований за власні кошти у 1978 році.

Разом з тим, ОСОБА_3 при житті не встиг оформити та отримати свідоцтво про право власності на це майно, що є перешкодою позивачу в нотаріальному оформленні спадщини.

Згідно положень пункту 1 частини другої статті 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав є визнання права.

Відповідно до частини другої статті 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність права власності не встановлена судом. Однією з підстав набуття права власності, згідно з вимогами статті 1216 ЦК України, є спадкування.

Згідно з вимогами статті 392 ЦК України власник вправі пред`явити позов про визнання його прав власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі відсутності документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1281 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до копії паспорта ОСОБА_1 вона була зареєстрована 11.09.2018 року однак, як вона стверджує проживала з батьком до дня його смерті в АДРЕСА_7 .

Даний факт також підтверджується показами свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , які допитані в судовому засіданні, та ствердили, що позивач ОСОБА_1 проживала разом з батьоком ОСОБА_3 .

Як вбачається із долучених до матеріалів справи копій квитанцій від 12.04.2018 року та 31.08.2018 року членські внески до КПВАЗ Автолюбитель сплачувались у розмірі по 250 гривень за 2 квартали, що свідчить про користування спірним гаражем та прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті батька ОСОБА_3 .

Як роз`яснив Пленум Верховного суду України у пп. а п. 8 постанови Про практику розгляду судами цивільних справ, пов`язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів № 5 від 28.06.1991 року, член гаражно-будівельного кооперативу, який повністю вніс свій пай за гараж, зданий йому в користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатися ним на свій розсуд.

Вpаховуючи встановлені по справі обставини, та те, що спірний гараж батьком позивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 побудовано за власні кошти, позивач проживала із спадкодавцем до дня його смерті, суд прийшов до висновку, що гараж АДРЕСА_4 лінії № 11, що знаходиться в кооперативі приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель за адресою місто Рівне, вулиця Курчатова,64, є спадковим майном після смерті батька позивача ОСОБА_1 . ОСОБА_3 як спадкоємця за законом першої черги, вона має право на спадкування цього гаража, та, відповідно, на визнання за нею права власності на нього в порядку спадкування за законом після смерті батька.

При вирішенні спору суд враховує роз`яснення, наведені у пункті 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , відповідно до яких, у разі смерті члена житлово - будівельного, дачно - будівельного, гаражно - будівельного кооперативу, члена садівницького товариства, яким до дня смерті не були внесені повністю пайові внески, до складу спадщини входять частина внесеного паю та інші суми, які підлягають поверненню, а не квартира, дача, гараж, садовий будинок. Частка пайового внеску, що належала померлому, входить до складу спадщини на загальних підставах. Якщо спадкодавець повністю вніс пайовий внесок, то до складу спадщини включається відповідно квартира, дача, гараж, садовий будинок, інші будівлі та споруди.

На пiдставi п.1 ч.2 ст.16, ст.328, ст.392, ст.1216, ст.1218, ст.1281, ст.1268 ЦК Укpаїни, кеpуючись ст.ст.81, 141, 263-265 ЦПК України , суд, -

В И Р I Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Кооперативу приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель , Рівненської міської ради про визнання права власності в порядку спадкування задовольнити повнiстю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж № АДРЕСА_4 в лінії № 11, що знаходиться в кооперативі приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель за адресою місто Рівне, АДРЕСА_8 Курчатова,64, як на спадкове майно після смерті її батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_7 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Відповідач: Кооператив приватних власників автотранспортних засобів Автолюбитель , м. Рівне, вул.. Курчатова, 64, кодж ЄДРПОУ 21084194.

Відповідач: Рівненська міська рада, м. Рівне, вул.. Соборна, 12А, 34847334.

Суддя: -

Дата ухвалення рішення01.07.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82884066
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/19043/18

Рішення від 01.07.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Рішення від 01.07.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

Ухвала від 18.10.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Смолій Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні