Постанова
від 04.07.2019 по справі 2/86-09-3817
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2019 року м. ОдесаСправа № 2/86-09-3817 Південно - західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Філінюка І.Г.

секретар судового засідання - Безпалюк А.В.

розглянувши апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 04.04.2019 р.

по справі № 2/86-09-3817

за заявою боржника фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса

кредитори:

1) Акціонерне товариство "Укрсиббанк" м. Київ

2) Товариство з обмеженою відповідальністю "Рута Ком" м. Одеса

за участю арбітражних керуючих:

1) Коваль Іванни Василівни м. Київ;

2) Рябця Олександра Михайловича м. Одеса;

3) Назаренко Лариси Сергіївни м. Запоріжжя

про визнання банкрутом

суддя суду першої інстанції: Найфлейш В.Д.

час та місце постановлення ухвали: 04.04.2019 р., м. Одеса, пр. - т Шевченко, 29, Господарський суд Одеської області,

за участю представників сторін:

від арбітражного керуючого Рябця Олександра Михайловича м. Одеса: Тарасенко О.Ю.

від Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ : Жученко Р.О.

Ухвалою Південно - західного апеляційного господарського суду від 10.05.2019 р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ на ухвалу Господарського суду Одеської області від 04.04.2019 р. по справі № 2/86-09-3817 та призначено її до розгляду.

Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Апеляційна скарга Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 3 ст. 273 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.07.2009 р. порушено провадження у справі про банкрутство фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса.

Постановою Господарського суду Одеської області від 15.09.2009 р. фізичну особу - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса визнано банкрутом, відкрито відносно боржника ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Рябця Олександра Михайловича м. Одеса.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 11.09.2014 р. ліквідатором фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса призначено арбітражного керуючого Назаренко Ларису Сергіївну м. Запоріжжя.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 14.06.2016 р. ліквідатором фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса призначено арбітражного керуючого Коваль Іванну Василівну м. Київ.

20.09.2017 р. арбітражний керуючий Рябець Олександр Михайлович м. Одеса звернувся до суду першої інстанції з заявою про затвердження звіту про оплату послуг ліквідатора в період з 15.09.2009 р. по 11.09.2014 р. в сумі 123 172 грн. за рахунок коштів кредиторів пропорційно заявленим вимогам.

05.02.2019 р. арбітражний керуючий Назаренко Лариса Сергіївна м. Запоріжжя звернулась до місцевого господарського суду з заявою про затвердження звіту про оплату послуг ліквідатора в період з 11.09.2014 р. по 14.06.2016 р. на суму 54 721 грн. за рахунок коштів кредиторів пропорційно заявленим вимогам.

26.02.2019 р. арбітражний керуючий Коваль Іванна Василівна м. Київ звернулась до Господарського суду Одеської області з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута.

Також арбітражним керуючим Коваль Іванною Василівною м. Київ подано до господарського суду звіт нарахування і виплату грошової винагороди у розмірі 167 535,84 грн. та здійснених нею витрат в розмірі 34 062,06 грн. за період з 14.06.2016 р. по 26.02.2019 р. за виконання повноважень ліквідатора фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса, за рахунок коштів кредиторів пропорційно заявленим вимогам.

Ухвалою від 04.04.2019 р. Господарський суд Одеської області затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса, ліквідував банкрута та припинив провадження у справі.

Пунктом 7, 10, 13 резолютивної частини вказаної ухвали місцевий господарський суд, серед інших процесуальних дій, задовольнив заяви арбітражних керуючих Коваль Іванни Василівни м. Київ, Рябця Олександра Михайловича м. Одеса, Назаренко Лариси Сергіївни м. Запоріжжя про стягнення оплати послуг та відшкодування витрат арбітражних керуючих, поклавши відповідні витрати на кредиторів пропорційно заявленим вимогам.

Не погодившись з наведеною ухвалою в частині оплати послуг арбітражних керуючих Коваль Іванни Василівни м. Київ та Назаренко Лариси Сергіївни м. Запоріжжя, Акціонерне товариство "Укрсиббанк" м. Київ оскаржило її до Південно - західного апеляційного господарського суду.

В обґрунтування заявлених вимог кредитор зазначає, що оскаржувана ухвала місцевого господарського суду прийнята з порушенням вимог Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки на час виконання зазначеними арбітражними керуючими повноважень ліквідатора банкрута почала діяти нова редакція Закону.

При цьому, Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції від 19.01.2013 р. не передбачено можливості оплати послуг арбітражних керуючих за рахунок коштів кредиторів.

За результатами розгляду матеріалів справи суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ задоволенню не підлягає за наступними підставами.

Відповідно до п. 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. № 2343-XII (в редакції від 22.12.2011 р. № 4212 - VI зі змінами та доповненнями) положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З огляду на те, що постанова про визнання банкрутом фізичної особи - підприємця Ямборко Павла В`ячеславовича м. Одеса прийнята Господарським судом Одеської області 15.09.2009 р., тобто до набрання чинності цим Законом, суд апеляційної інстанції зазначає, що дана справа підлягає розгляду за нормами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції що діяла до 19.01.2013 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 року № 2323 - ХІІ (в редакції, яка була чинною до 19.01.2013 р.) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) - фізична особа, яка має ліцензію, видану в установленому законодавством порядку, та діє на підставі ухвали господарського суду.

Ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення визнаних судом вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

За приписами ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" надання послуг професійного (ліцензованого) арбітражного керуючого відбувається на платній основі.

Відповідно до ч. 12 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оплата послуг, відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним своїх обов`язків здійснюється в порядку, встановленому цим законом, за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, або за рахунок коштів кредиторів чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника.

Оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за період від дня винесення господарським судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство і до дня першого засідання комітету кредиторів, на якому встановлюється розмір оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, здійснюється кредитором або боржником, за заявою якого порушено справу, у максимальному розмірі, визначеному цією статтею.

Частиною 14 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.

Отже, законодавчо встановлені обов`язкова оплата послуг арбітражного керуючого, порядок призначення виплат, а також мінімальний та максимальний їх розмір.

Крім того, арбітражному керуючому підлягають відшкодуванню витрати, пов`язані із здійсненням його діяльності, на підставі звіту, затвердженого комітетом кредиторів та ухвалою суду.

Як встановлено місцевим господарським судом, арбітражним керуючим Коваль Іванною Василівною м. Київ надано суду докази відсутності у боржника майна, за рахунок якого можливе погашення заборгованості перед кредиторами.

Отже, у випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Враховуючи неможливість оплати послуг арбітражних керуючих за рахунок майна банкрута через відсутність у нього будь-яких активів, Господарський суд Одеської області дійшов вірного висновку, що оплату праці ліквідаторів боржника слід покласти на кредиторів банкрута.

При цьому, відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Отже, покладення місцевим господарським судом оплати послуг арбітражних керуючих Коваль Іванни Василівни м. Київ та Назаренко Лариси Сергіївни м. Запоріжжя за виконання повноважень ліквідатора за рахунок кредиторів є таким, що відповідає вимогам Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Враховуючи викладене у Південно - західного апеляційного господарського суду відсутні підстави для зміни або скасування оскаржуваної ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 272 - 282 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу Господарського суду Одеської області від 04.04.2019 р. у справі № 2/86-09-3817 в частині стягнення з Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ коштів на винагороду арбітражному керуючому Назаренко Л.С. та арбітражному керуючому Коваль І.В. залишити без змін, апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Укрсиббанк" м. Київ - без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду, в порядку та у випадках, передбачених ГПК України.

Повний текст постанови складено та підписано 08.07.2019 р.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді: О.Ю. Аленін

І.Г. Філінюк

Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено09.07.2019
Номер документу82886026
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/86-09-3817

Постанова від 04.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 10.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Постанова від 14.12.2018

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні