Ухвала
від 08.07.2019 по справі 461/4149/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4149/19

Провадження № 1-кс/461/5825/19

УХВАЛА

08.07.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши погоджене з прокурором клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140000000378 від 09 квітня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, яке вмотивоване тим, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою групою осіб із суб`єктами господарювання здійснюють розтрату бюджетних коштів при закупівлі медичних виробів. Так, вивченням матеріалів встановлено, що у квітні 2017 року ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі замовник, ІНФОРМАЦІЯ_2 ) на підставі Угоди про позику, укладеної між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку від 19.03.2015 року №8475-UA, в рамках проекту Міністерства охорони здоров`я України «Поліпшення охорони здоров`я на службі у людей» та субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» проведено торги на закупівлю медичних виробів «Гінекологічні комплекти, цитологічні щіточки», ідентифікатор закупівлі NCB4.1.7.

За результатами проведених торгів замовником укладено угоду від 22.05.2017 року № NCB 4.1.7. щодо закупівлі у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) медичних виробів загальною вартістю 7453680,00 гривень, в т. ч ПДВ 7% (487623,92 гривень). Зокрема, у відповідності до специфікації зазначеної угоди « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » закуплено: - «Гінекологічні комплекти для збору матеріалу з шийки матки, тип 1» у кількості 50000 шт. по 15,53 грн.\шт.; - «Гінекологічні комплекти для збору матеріалу з шийки матки, тип 2» у кількості 114000 шт. по 15,53 грн.\шт.; - «Цитологічні щіточки для забору матеріалу з шийки матки (цитологічні щіточки тип D» у кількості 800000 шт. по 5,52 грн.\шт. В подальшому, на виконання умов зазначеної угоди, ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було поставлено, а ІНФОРМАЦІЯ_2 оплачено медичні товари у повному обсязі.

Разом з цим, проведеним порівняльним аналізом вартості придбаних медичних виробів із їхньою середньою ринковою вартістю станом на травень 2017 року встановлено факт її завищення на суму понад 3,5 млн. гривень.

Проведеним ІНФОРМАЦІЯ_4 дослідженням встановлено, що ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » придбало зазначені медичні вироби у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за 6785212,40 грн. (в т. ч. ПДВ 473885,81 грн.). В свою чергу ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » протягом 2017 року здійснило імпорт зазначених медичних виробів від виробника ІНФОРМАЦІЯ_6 , China.

Відповідно до інформації митних органів, митна вартість виробів медичного призначення, які в подальшому були реалізовані « ІНФОРМАЦІЯ_1 » становила загалом 3156512 грн. Таким чином, вартість зазначених медичних виробів з урахуванням сплачених обов`язкових платежів і зборів склала 3377467,84 грн. (3156512 грн. +0% мита +7% ПДВ). Разом з цим, ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснило поставку зазначених медичних виробів « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на загальну суму 7453680,00 грн. (обсяг постачання без ПДВ 6966056,07 грн., ПДВ 7% - 487623,92 грн.).

При цьому, вартість медичних виробів з урахуванням законодавчо встановленої граничної постачальницько збутової надбавки у розмірі 10% мала б становити 3715214,62 грн. (ціна імпортованих медичних виробів 3377467,84 грн. +10%). Різниця між вартістю медичних виробів, реалізованих ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та граничною ціною реалізації становить 3738465,38 грн. (7453680 грн. 3715214,62 грн.).

Слідчий просить надати тимчасовий доступ та дати розпорядження на вилучення усіх оригіналів документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків, які відбувались між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_1 при здійсненні закупівлі та реалізації гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 1; гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 2 та цитологічних щіточок для збору матеріалу з шийки матки, які зберігаються за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 .

Отримання доступу та вилучення оригіналів вищевказаних документів та речей має істотне значення для встановлення обставин у вказаному кримінальному провадженні, оскільки надасть можливість перевірити законність взаємовідносин та взаєморозрахунків, які відбувались між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »та ІНФОРМАЦІЯ_1 та встановити фактичну ринкову вартість медичних виробів, шляхом проведення перевірок, ревізій, товарознавчих експертиз. Окрім того, встановлення та вилучення вказаних документів дасть можливість отримати важливі речові докази та постійний доступ до них з метою використання їх під час доказування вчинення кримінального правопорушення, а також унеможливлення їх зміни, або знищення.

Слідчий в письмовому клопотанні просив слідчого суддю розглянути клопотання без його участі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи про дату та час судового засідання повідомлений не був відповідно до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, копії документів, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

- стороною обвинувачення доведена наявність достатніх підстав вважати, що зазначені речі та документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи;

- інформація, яку вони містять в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В той же час, стороною обвинувачення доведена можливість використання як доказів відомостей, до яких надається доступ та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.7ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для тимчасового доступу, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки, розумність та співрозмірність тимчасового доступу завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання слідчого обгрунтоване та підлягає до задоволення.

В той же час слідчий суддя не надає дозволу на тимчасовий доступ до «інших документів, які підтверджують факт взаємовідносин та взаєморозрахунків між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки перелік таких документів не визначений у клопотанні слідчого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , слідчому СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 , старшому слідчому СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 дозвіл на тимчасовий доступ та надати розпорядження про надання можливості вилучення речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 , а саме: документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунків, які відбувались між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_1 при здійсненні закупівлі та реалізації гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 1; гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 2 та цитологічних щіточок для збору матеріалу з шийки матки, зокрема: документи, що подавались для участі у торгах оголошених ІНФОРМАЦІЯ_1 , предметом закупівлі яких являлись вище зазначенімедичні вироби;усіх договорів з додатками та змінами і доповненнями, які укладались між укладались між ІНФОРМАЦІЯ_1 таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за результатами проведених конкурсних торгів; документи щодо закупівлі гінекологічних комплектівдля зборуматеріалу зшийки матки,тип 1;гінекологічних комплектівдля зборуматеріалу зшийки матки,тип 2та цитологічнихщіточок длязбору матеріалуз шийкиматки уТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », видаткові накладні, товарно-транспорті накладні, рахунки фактури та акти приймання передачі, які свідчать про поставку та передачу вище вказаних медичних виробів, які вподальшому постачались ІНФОРМАЦІЯ_1 (договориз контрагентами,товарно-транспортнінакладні,митні декларації,в разіпоставки за-кордону),документи,що свідчатьпро оплатукоштів зазакупівлю медичних виробів («гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 1; гінекологічних комплектів для збору матеріалу з шийки матки, тип 2 та цитологічних щіточок для збору матеріалу з шийки матки»); виписки по банківських рахунках, які підтверджують факт поступлення коштів від ІНФОРМАЦІЯ_1 за медичні вироби; документи, щодо реалізації гінекологічних комплектівдля зборуматеріалу зшийки матки,тип 1;гінекологічних комплектівдля зборуматеріалу зшийки матки,тип 2та цитологічнихщіточок длязбору матеріалуз шийкиматкиіншим покупцям з ціновою пропозицією на них, в тому числі належним чином завірені копії статутних документів підприємства, наказів на призначення керівника та бухгалтера за період 2017 року.

Зобов`язати слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 протягом п`яти днів після проведення необхідних експертиз негайно повернути вилучені, згідно даної ухвали, оригінали документів до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса якого: АДРЕСА_1 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей документів, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала дійсна один місяць з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82923111
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140000000378 від 09 квітня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —461/4149/19

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Галин В. П.

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні