Рішення
від 10.07.2019 по справі 166/760/19
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/760/19

провадження № 2-о/166/13/19

категорія: 13

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 липня 2019 смт.Ратне

Ратнівський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Фазан О.З.,

за участю секретарки - Приймачук О.М.,

прокурорки Юрчик В.М.,,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою заступника керівника Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Здомишельської сільської ради Ратнівського району Волинської області про визнання спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді,

в с т а н о в и в :

Заступник керівника Ковельської місцевої прокуратури звернувся до суду із заявою в інтересах Здомишельської сільської ради Ратнівського району Волинської області про визнання спадщини відумерлою та передати її територіальній громаді.

Заяву мотивує тим, що прокуратурою опрацьовано інформацію Здомишельської сільської ради від 17.05.2019 року про наявне майно осіб, які померли на території сільської ради, а спадкоємці не прийняли спадщину.

Встановлено ,що згідно даних відділу Держгеокадастру у Ратнівському районі Волинської області ОСОБА_1 належить земельна частка(пай) в розмірі 1,53 га згідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 17.08.2005 року ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка не має спадкоємців ,а земельна ділянка є невитребуваною.

Здомишельська сільська рада позбавлена можливості розпоряджатися вказаними земельними ділянками, власник яких померла і не користується нею. Крім того, заявник також позбавлений можливості щодо виділення їх у встановленому законом порядку громадянам у власність, що в свою чергу призводить до збитків, зокрема, недоотримання територіальною громадою грошових коштів за користування даними земельними ділянками.

Прокурор просить суд визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_1 відумерлою та передати її у власність Здомишельської сільської ради Ратнівського району Волинської області.

Ухвалою суду від 18.06.2019 року відкрито провадження та залучено до участі в справі в якості заінтересованої особи Головне управління Держгеокадастру у Волинській області

У судовому засіданні прокурорка заяву підтримала із підстав, зазначених у ній.

Заявник Здомишельська сільської ради Ратнівського району звернулася до суду із письмовою заявою про розгляд справи без участі їх представника,просить задовольнити заяву.

Заінтересована особа Головне управління Держгеокадастру у Волинській області звернулася до суду із письмовою заявою про рогляд справи без участі їх представника та покладається щодо врегулювання питання на розсуд суду.

Заслухавши прокурорку, дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява підставна та підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 ст. 1220 ЦК України передбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 ,яка проживала в АДРЕСА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про,що виконавчим комітетом Здомишельської сільської ради Ратнівського району Волинської області складено актовий запис №19,що підтверджується інформацією Ратнівського районного відділу Державної реєстрації актів цивільного стану від 17.05.2019 року (а.с. 23).

Спадкодавці ОСОБА_1 належали земельні ділянки, розміром 0.57 га,0.43 га та 0.53 га,загальною площею 1.53 га, які розташовані на території Здомишельської сільської ради Ратнівського району, що підтверджується довідками Здомишельської сільської ради Ратнівського району від 17.05.2019 року № 199,від 16.06.2019 року №242, копією державного акту серії НОМЕР_1 від 17.08.2005 року (а.с. 10,22,24-27).

Заповіт від імені померлої не посвідчувався, за оформленням спадщини до сільської ради ніхто не звертався, спадкоємці відсутні, що підтверджується довідкою Здомишельської сільської ради Ратнівського району від 14.06.2019 року № 242 та відповіддю Ратнівської державної нотаріальної контори про те, що спадкова справа після смерті ОСОБА_1 не відкривалась, що стверджується також інформаційними довідками зі спадкового реєстру № 56710237,№56710301 від 02.07.2019 року (а.с. 10,35-37).

Згідно з ч.1,2 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відомерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Отже, заяву про визнання спадщини померлою подано після спливу більше п`яти років з часу відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п.3 ст. 131-1 Конституції України, в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно до ч. 1 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру " представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Поряд з цим , ч.4 ст. 56 ЦПК України передбачено, що прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Як встановлено , прокурором обгрунтовано правові підстави для звернення до суду.

За нормами вимог ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовились від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Частиною 3 ст. 1277 ЦК України передбачено, що спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

Таким чином, вживши заходів щодо всебічного,повного і об`єктивного з`ясування обставин справи,судом встановлено, що спадкоємці за законом і за заповітом після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні, земельні ділянки належали спадкодавці на час відкриття спадщини та розташовані на території Здомишельської сільської ради Ратнівського району, після смерті ОСОБА_1 минуло більше п`яти років.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що є всі підстави для визнання спадщини відумерлою та передачі її у власність територіальної громади .

У відповідності до ч.7 ст. 294 ЦПК України , судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 77, 263-265, 293, 338 ЦПК України, ст.1277 ЦК України, суд,

У Х В А Л И В :

Задовольнити заяву заступника керівника Ковельської місцевої прокуратури,місце розташування : 45000,Волинська область,м.Ковель, вул.Шевченка,7 Волинської області, код ЄДРПОУ 02909915, в інтересах держави в особі Здомишельської сільської ради Ратнівського району Волинської області, місце розташування: 44150, вул.Шевченка,33, с. Здомишель, Ратнівський район Волинської області,код ЄДРПОУ 04334614, заінтересованої особи Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, місце розташування: вул. Винниченка,67 м.Луцьк,Волинської області, 43025,код ЄДРПОУ 39767861, про визнання спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді.

Визнати спадщину ОСОБА_1 у вигляді земельної ділянки площею 1.53 га для ведення особистого селянського господарства,що знаходяться на території Здомишельської сільської ради Ратнівського району за межами населеного пункту,згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 17.08.2005 року,кадастрові номери земельних ділянок НОМЕР_2 , НОМЕР_3,НОМЕР_4 ,відумерлою та передати у власність Здомишельській сільській раді Ратнівського району Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційногосуду через Ратнівській районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи,якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення,має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Головуючий Фазан О.З.

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82927318
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —166/760/19

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні