Рішення
від 09.07.2019 по справі 342/472/19
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/472/19

Провадження № 2/342/468/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2019 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Ничик Г.І.,

за участю секретаря судового засідання Петруняк Н.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в місті Городенка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Топорівської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Топорівської сільської ради, в якому просить визначити йому додатковий строк для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 . Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивача - ОСОБА_2 , про що виконкомом Топорівської сільськї ради Городенківського району зроблено відповідний актовий запис № 2. Останнім місцем реєстрації померлого було с. Топорівці Городенківського району Івано-Франківської області. На час смерті ОСОБА_2 проживав з дружиною ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, на яке позивач претендує в порядку спадкування за законом, як спадкоємець п`ятої черги. З заявою про прийняття спадщини за законом до нотаріальної контори в Городенківському районі позивач звернувся в лютому 2019 року, так як йому стало відомо, що ніхто після смерті діда спадщину не прийняв. У зв`язку із пропущенням шестимісячного строку на прийняття спадщини позивачу відмовлено у задоволенні такого звернення та рекомендовано звернутися до суду. В передбачений законом строк із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , позивач не звернувся, оскільки разом з померлим проживала його дружина ОСОБА_3 , спадкоємекць першої черги. Остання подала заяву про відмову від спадщини після смерті чоловіка. Позивач ОСОБА_1 проживає в Кіровоградській області. Після відмови бабусі від спадщини він мав намір у встановлений строк звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак перед виїздом захворів і це стало причиною пропуску строку. В цьому році позивачу стало відомо, що на даний час ніхто не прийняв спадщину після смерті його діда ОСОБА_2 , а тому він і звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Позивач просить суд визнати, що строк на прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 пропущений ним з поважних причин.

Позивач в підготовче засідання не з`явився. Подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримує у повному обсязі та просить задовольнити.

Топорівська сільська рада подала до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради; не заперечує у розгляді справи.

Дії учасників справи не суперечать вимогам ст.211 ЦПК України. Передбачених ч.2 ст.198 ЦПК України підстав для відкладення підготовчого засідання судом не встановлено, судом прийнято рішення про проведення підготовчого засідання за відсутності учасників справи. Відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частина 3 ст. 200 ЦПК України визначає, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Оскільки відповідач визнає позов, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити у підготовчому засіданні.

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов наступного.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 73 роки в с. Топорівці Городенківського району Івано-Франківської області, актовий запис № 2 від 12 лютого 2018 року, про що свідчить копія Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 12 лютого 2018 року Виконкомом Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області. Внаслідок його смерті відкрилася спадщина.

Копією довідки № 166 від 16.03.2018, виданою Топорівською сільською радою стверджено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживав і був зареєстрований по АДРЕСА_1 і на день смерті біля нього була зареєстрована та проживала: дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3

Ч.1 статті 1220 ЦК України визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.3 ст.1223, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України). Згідно з ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України). Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Копією спадкової справи № 39/2018, наданою суду приватним нотаріусом Городенківського РНО Стефурак Н.Я., стверджено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , подала нотаріусу 17 березня 2018 року заяву про відмову від прийняття спадщини за законом після померлого чоловіка ОСОБА_2 ; інших спадкоємців, які б прийняли спадщину немає.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу. За ч. 1 ст. 1265 Цивільного кодексу України - у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 08 червня 1991 року, вбачається, що батьками позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , запис за № 18 від 08 червня 1991 року.

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 16 червня 1967 року стверджується, що батьками матері позивача - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , актовий запис № 50 від 16 червня 1967 року.

При укладенні 06 жовтня 1990 року шлюбу матір позивача змінила дошлюбне прізвище ОСОБА_7 на ОСОБА_8 , запис за № 11 від 06 жовтня 1990 року в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу, що стверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , виданого 06 жовтня 1990 року.

Отже, ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 , його спадкоємцем п`ятої черги за законом. На час смерті останнього позивач не проживав разом з ним, відмітка в паспорті громадянина України ОСОБА_1 підтверджує, що його зареєстрованим місцем проживання з 12.09.2008 є м. Кіровоград.

Приватним нотаріусом Городенківського районного нотаріального округу Стефурак Н.Я. 04.02.2019 позивачу відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропуском визначеного ст.1272 ЦК України строку.

Законодавцем не надається ніякого значення тривалості періоду, який пройшов з дня закінчення строку для прийняття спадщини, що не виключає можливості одержання своєї частки спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини, також і після спливу значного строку. Відповідно до роз`яснень, зазначених у п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Ураховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Довідкою, виданою 14.08.2018 КНП Центр первинної медико-санітарної допомоги Бобринецького району стверджено, що позивач ОСОБА_1 , 1991 р.н. перебував на лікуванні в КМП ЦПМСД Бобринецького району з 30.07.2018 по 14.08.2018.

Наведені позивачем доводи щодо причин пропуску строку прийняття спадщини, суд вважає поважними і приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити.

На підставі ст.ст. 1216, 1217, 1220, 1222-1223, 1258, 1265, 1268-1270, 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 196, 198, 200, 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк - три місяці з часу набрання рішенням законної сили для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Городенківський районний суд протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Місце проживання позивача ОСОБА_1 - АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 .

Місцезнаходження відповідача Топорівської сільської ради - вул. Шевченка, 3, с. Топорівці, Городенківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 20550487.

Судове рішення складене 09 липня 2019.

Суддя: Ничик Г. І.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82928634
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —342/472/19

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Ничик Г. І.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Ничик Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні