Рішення
від 10.07.2019 по справі 552/3271/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа № 552/3271/19

Провадження № 2/552/1095/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.07.2019 року Київський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді Кузіної Ж.В.

секретаря судового засідання Павленко Л.М.

позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника третьої особи Гладка Ю.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_1 до Органу опіки та піклування Київської районної у м. Полтаві ради, третя особа Комунальний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради про повернення дітей,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_1 звернулись до суду з позовною заявою до Органу опіки та піклування Київської районної у м. Полтаві радипро повернення дітей посилаючись на те, що рішенням Київського районного суду м. Полтави від 08.02.2019 року відібрано їх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав. З 19.03.2019 року по теперішній час діти перебувають у Комунальному закладі Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради ( далі КЗ Центра соціально-психологічної реабілітації дітей ПОР). Позивачами створені всі належні умови для проживання дітей, вони мають окрему вмебльовану кімнату, комп`ютер, ноутбук. За час перебування дітей у комунальному закладі позивачі постійно їх відвідували, цікавились їх життям та здоров`ям. Діти прив`язані до родини та бажають якнайшвидшого повернення додому.

Ухвалою суду від 19 червня 2019 року справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

У судовому засіданні позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_1 позовні вимоги підтримали та пояснили, що мають всі необхідні умови для проживання дітей з ними. Майже кожного дня провідують їх, чекають на повернення додому. Позивачі працюють, мають дохід більше 10 000 грн. на місяць. Просили задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача Органу опіки та піклування Київської районної у м. Полтаві ради Світлична А.Г. не заперечує проти задоволення позовних вимог та пояснила, що рішенням суду діти були відібрані у позивачів. За цей час позивачі створили належні умови для проживання дітей, вони дуже прив`язані до батьків. Позивачі весь час співпрацювали зі службою, приймали всі заходи щодо найшвидшого повернення дітей.

Представник третьої особи Комунального закладу Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради пояснила, що з 19 березня 2019 року діти перебувають у закладі, знаходились у стресовому стані через розлучення з батьками. За весь цей час, позивачі постійно відвідують дітей, приносять гостинці, цікавляться їх життям, приймають участь у всіх заходах. Відносини між дітьми та позивачами теплі, діти з нетерпінням чекають повернення в сім`ю.

Суд, заслухавши пояснення сторін, представника третьої особи, дослідивши докази по справі, дійшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Київського районного суду м. Полтави від 08.02.2019 року відібрано у ОСОБА_1 , ОСОБА_1 неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , без позбавлення батьківських прав. Передано ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , органу опіки та піклування виконавчого комітет Київської районної в м. Полтаві ради для подальшого влаштування на повне державне забезпечення. Стягнуто з ОСОБА_1 , ОСОБА_1 на користь держави судовий збір за розгляд справи судом з кожного в розмірі по 768 грн. 40 коп.Рішення набрало законної сили, 19.03.2019 року по теперішній час діти перебувають у Комунальному закладі Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради.

За статтею 11 Закону України Про охорону дитинства сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини,ї"ї матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та піклування батьків.

Частиною 3 ст. 170 Сімейного кодексу України встановлено, що якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

З посиланням на ч. 3 ст. 170 Сімейного кодексу України позивачі звернулися до суду з позовом, в якому просили повернути їм дітей, оскільки на даний момент обставини, які були підставою для відібрання, перестали існувати. Вони виправили ситуацію, через яку у них відібрали дітей, змінили свої житлово-побутові умови.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 28 травня 2019 року,який затверджений заступником начальника у справах дітей Київського райвиконкому, проведено обстеження умов проживання позивачів за адресою АДРЕСА_1 . У будинку є водопостачання та водовідведення, будинок газифікований, біля будинку земельна ділянка. Для виховання та розвитку дітей створені умови: для дітей відведена кімната в якій два ліжка, шафа для одягу, письмовий стіл, комп`ютер. За цією адресою крім позивачів зареєстровані їх діти.

Згідно договору купівлі-продажу від 05 липня 2018 року Ѕ частина житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 належать ОСОБА_1 . Право власності зареєстровано в установленому порядку.

Допитаний у судовому засіданні сідок ОСОБА_8 пояснив, що знає позивачів протягом тривалого часу та може охарактеризувати їх як добросовісних батьків. У будинку, де вони проживають створені належні умови для дітей, у них є окрема кімната з необхідними меблями, комп`ютером, ноутбуком. У сім`ї позивачів завжди є продукти харчування.

Згідно висновку виконавчого комітету Київської районної у м. Полтаві ради, як органу опіки та піклування , який затверджений рішенням виконавчого Комітету Київської районної в м. Полтаві ради № 179 від 09.07.2019 року, єдоцільним повернути неповнолітнього ОСОБА_9 та малолітнього ОСОБА_6 їх батькам ОСОБА_1 , ОСОБА_1 .

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно з п. а ст. 21 Конвенції ООН про права дитини, держави-учасниці, які визнають і/чи дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб найкращі інтереси дитини враховувалися в першочерговому порядку, і вони забезпечують, щоб усиновлення дитини дозволяли лише компетентні власті, які визначають згідно з застосовуваними законом і процедурами та на підставі всієї інформації, що має відношення до справи і достовірна, що усиновлення допустимо з огляду на статус дитини щодо батьків, родичів і законних опікунів і що, якщо потрібно, зацікавлені особи дали свою усвідомлену згоду на усиновлення на підставі такої консультації, яка може бути необхідною.

За таких обставин, ураховуючи матеріали справи та досліджені в судовому засіданні докази у їх сукупності, суд вважає, що доцільно повернути ОСОБА_5 , ОСОБА_6 їх батькам ОСОБА_1 , ОСОБА_1 .

За таких обставин, позовні вимоги про повернення дітей підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 170 СК України, керуючись ст. ст. 10,76-81, 263-265 ЦПК України , суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_1 - задовольнити.

Повернути ОСОБА_1 , ОСОБА_1 дітей: неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та малолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивачі: ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Відповідач: Орган опіки та піклування Київської районної у м. Полтаві ради (місце знаходження м. Полтава, вул. М.Бірюзова, Ѕ, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 05384703).

Третя особа: Комунальний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Полтавської обласної ради ( місце знаходження м. Полтава, вул. Ст. Халтуріна, 5, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 38439618).

Головуючий Ж.В. Кузіна

Повний текст судового рішення виготовлений 10 липня 2019 року

Дата ухвалення рішення10.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82934474
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/3271/19

Рішення від 10.07.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Кузіна Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні